Seksuaalirikokset ja väkivalta kuriin

3

Oululaisia ja koko maata on järkyttänyt Oulussa tapahtuneet alaikäisiin kohdistuneet törkeät seksuaalirikokset. Pahuus on näyttänyt rumimmat ja oksettavimmat kasvonsa. Tapahtuneelta ei pääse pakoon, vaikka kuinka sulkisi silmänsä. On tapahtunut jokaisen vanhemman pahin painajainen; oma lapsi on joutunut kuvottavan teon uhriksi. Vaikka asiaa seuraa mediasta, se kuvottaa ja kauhistuttaa, koko yhteisöä on läimäisty kovalla kädellä ja se tekee kipeää.

Raiskauksen ja seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi voi periaatteessa joutua kuka tahansa, mutta vielä pahemmalta se tuntuu, kun kyseessä on lapsi. Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset – heitteillä olevat lapset, siipiään kokeilevat nuoret, vammaiset ja vanhukset – ovat vieläkin suojattomammassa asemassa ja  tarvitsevat erityistä suojelua, jotta he varjeltuisivat hyväksikäytöltä – jota ei sivistyneessä yhteiskunnassa pitäisi esiintyä lainkaan!
Kaupungin pitäisi olla niin turvallinen, että sen kaduilla voi kulkea vaikka keskellä yötä pelkäämättä. Toiseen kajoaminen on aina väärin, se tulee muistaa vaikka tilanne olisi mikä.
Elämme demokratiassa, jossa jo pienestä pitäen pitäisi olla selvää, että kehenkään ei kosketa ilman lupaa. Kuitenkin moni joutuu kokemaan väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa, josta eivät lööpitkään jaksa huutaa. Kauheinta ovat lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset joita Oulun poliisilaitoksenkin alueella on tammi-lokakuun aikana ollut 36 (Kaleva 4.12.18). Se on käsittämätön määrä, 3 – 4 lasta kuukaudessa! Kaikkiaan erilaisia seksuaalirikoksia on ollut 67, joista 11 on ollut ulkomaalaistaustaisten tekemiä. Määrä on kokonaisuudessaan hirveän suuri, sillä jokainen tietää, että raiskaus ja seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos.
Tilanne ei voi jatkua enää tällaisena. Lasten suojeluun seksuaaliselta ja kaikenlaiselta väkivallalta ja perheväkivaltaan puuttumiseen täytyy etsiä kaikki käytettävissä olevat keinot. Perhehelvetistä tulee olla ulospääsy lapsille ja aikuisille, jotka kohtaavat kotonaan väkivaltaa. Toisen kiusaamisen, kiristämisen ja uhkailun on loputtava, myös erotilanteissa.
Ensi- ja turvakoti tekee hyvää työtä väkivaltaa kohdanneiden auttamiseksi. Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa myös tukeaan raiskauksen uhreille ja läheisille. Turvapaikkoja väkivaltaa kohtaaville on kuitenkin edelleen liian vähän. Kaupunkien, Oulunkin, on tehtävä oma osuutensa paremmin seksuaalirikosten ja väkivallan pysäyttämiseksi. Pelkät ohjelmat eivät riitä, kentälle tarvitaan enemmän ammattilaisia tunnistamaan väkivaltaa kohdanneita ja auttamaan heitä. Kouluissa pitää  tehokkaammin varoittaa lapsia hyväksikäyttäjistä ja netin vaaroista sekä rohkaista heitä kertomaan aikuisille, jos kotona on väkivaltaa. Erityisesti pienten koululaisten pahoinvointi on lisääntynyt, mikä kielii kotien liiasta alkoholinkäytöstä ja väkivallasta. On kuitenkin muistettava, että väkivaltaa esiintyy kaikenlaisissa kodeissa sosiaalisesta taustasta riippumatta.
Murheelliset pilvet riippuvat Oulun taivaan yllä. Lapsen hyväksikäyttöön ja raiskaukseen syyllistyneitä on rangaistava korkeimman tuomion mukaan, ja rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset on palautettava lähtömaihinsa. Seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen on yksi keino pelotella mahdollisia rikoksentekijöitä. RIkosten ennaltaehkäisyllä pelastetaan kuitenkin varmemmin ihmisen elämä kuin rikoksen jo tapahduttua. Nuorten keskuudessa lisääntyneeseen seksin myymiseen on suhtauduttava ankaran kielteisesti, sillä se loukkaa sekä nuoren ihmisarvoa, että altistaa hänet hyväksikäytölle. Seksin ostajia – näitä sokeritreffaajia – ei pidä ymmärtää, eikä asiaa kaunistella millään tavalla. Seksin ostamiseen liittyy aina ihmiskaupan riski.
On aika kaupungin ja maan ammattilaisten kokoontua miettimään tehokkaat keinot seksuaalirikosten ja väkivallan vähentämiseksi ja poliitikkojen tehtävä tarvittavat päätökset resurssien lisäämiseksi ennaltaehkäisevään ja korjaavaan työhön.
Joulu on tulossa, ja sen pitää olla jokaiselle lapselle ja aikuiselle turvallinen joulu. Juhlapyhien ajaksi on avattava turvallisia paikkoja, joihin voi paeta turvaan, mikäli kotona on vaarallista. Yksi hyvä keino väkivallan välttämiseksi on jättää joulun viinapullo ostamatta, se on paras lahja, mitä juovuspäissään väkivaltaan helposti sortuva voi perheelleen antaa. Väkivallan edessä ei pidä alistua. Keinoja sen vähentämiseksi on olemassa, otetaan ne käyttöön ja katkaistaan väkivallan julma kierre.
JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Jos tarkoitus on tosiaan ottaa kaikki mahdolliset keinot seksuaalirikosten ehkäisyssä käyttöön, on Vihreidenkin syytä ryhtyä harkitsemaan kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan.

    Tilastot viime vuosilta nimittäin puhuvat tässä asiassa aika karua kieltä. Jo 2010 vajaa puolet (45 %) Suomessa poliisin tietoon tulleista raiskauksista oli ulkomaalaistaustaisen tekemiä. Tänä vuonna luultavasti joudutaan tilanteeseen, jossa ulkomaalaistaustaiset tekevät yli 50 % Suomen raiskauksista. Viime vuonna esimerkiksi Helsingin käräjäoikeudessa annetuista raiskaustuomioista hieman alle 70 % meni ulkomaalaistaustaisille.

    Tältä faktalta ei kannata sulkea silmiään: yksi tehokas keino ehkäistä naisiin ja lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa on valikoida tänne tulijoita sen perusteella, millaiset mahdollisuudet heillä on integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

  2. Satu Haapasen kirjoituksessa on kaikki totta mutta siinä ohjataan keskustelua ydinongelmasta poispäin.
    Maahanmuuttajien parissa hengailevia nuoria, myös poikia, on varmasti varoiteltu monien toimesta. Häpeäntunteen takia ilmoituskynnys on todella korkea. Vanhempien ei haluta ikipäivänä tietävän. Varmaa on, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu. Myös poliittisten päättäjien on otettava vastuu tapahtuneista ja tulevaisuudessa paljastuvista teoista. Jokainen voi tuomita teot, päättäjien tehtävä on estää niitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.