Ilmastoherätys ja somepaaston aika

6

Nukkumaan mennessä kävin läpi elämääni kymmenen vuoden jaksoissa: lapsuuden aurinkoiset kesät, nuoruuden valoisat vuodet, opiskelu ja perheen perustaminen, työ yliopistolla ja ulkomailla, opettaminen, eduskunta, perhe ja politiikka. Perhepolitiikka. 

Mietin, miten haluan viettää edessä olevat vuosikymmenet.

Pääsiäisen alla pohdin kaikkia ilmastosyntejäni, mitä elämäni aikana olen tehnyt. Olen lentänyt liikaa, en ole syöttänyt lapsilleni tarpeeksi kasvisruokaa, olen tarttunut auton rattiin, kun olisin voinut pyöräillä, olen kuluttanut maapalloa varmaan tuhat kertaa enemmän kuin sambialainen siskoni.

On aika tehdä parannus. Maapallo huokailee jaksamisensa rajoilla. Mitä jää lapsilleni ja lasteni lapsille käteen ihmiskunnan saavutuksista? En halua hömötiaisten katoavan, enkä merien täyttyvän yhtään enempää muovilla. Haluan lasteni lasten retkeilevän raikkaassa metsässä ja pääsevän pulkkamäkeen. Haluan itsekin hiihtää meren jäällä, kun joskus jään eläkkeelle.

Kun nyt olen heittänyt tuhkaa päälleni on aika ryhtyä toimeen. Tänään kunnostan pyörän ja laitan auton talliin. Opettelen laittamaan lapsilleni kasvisruokaa. Mutta ennen kaikkea keskitän voimani sivistys- ja kulttuuritöiden ohella ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja luonnon suojeluun. Aikaa ei ole tuhlattavaksi.

Ja siitä somesta. Se vie liikaa aikaa. Laskin elämässäni olevan viisi somekanavaa. Nyt alkaa somepaasto pääsiäisen ajaksi. Hiljennyn pääsiäisen sanomaan ja teemme lasten kanssa kaikkea sitä, mistä itse sain lapsena nauttia: luemme, menemme nuotiolle ja istutamme ne rairuohot. Ajattelen, että meillä, jotka vielä muistamme ajan ennen somea on velvollisuus siirtää sometonta perintöä lapsillemme, jotka eivät tiedä, mitä elämä on ilman älykännykkää. Linturetken voi tehdä ihan hyvin räpsimättä kuvia, eikä jokaisesta askeleesta tarvitse raportoida FB:een tai IG:een.

Hyvää sometonta pääsiäistä!

 

 

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Helppoa, piiloutua omaan kuplaan viettämään ekoelämää. Siitä meitä joku tulee palkitsemaan? Entä jos alettaisiin oikeasti meuhkaamaan globaalisti, some laulamaan jne sottaajien keinot käyttöön. Jotta Suomen kauppa käy, pitää lentää asiakkaisiin. Teillä mitään taloudenpidosta ymmärtämättömillä on niin helppoa olla maailmanparantajia.Sääli Suomelle.Nälkään kuolisimme opeillanne, ja nytkin vain kurjistumme.

  • Kapitalismi on vienyt maapallon ja sen väestön nykytilaan. Paljonko ne miljardöörit omistivatkaan verrattuna maapallon muuhun väestöön. Hienoa, että isoarska uskoo joulupukkiin (talouteen) Mistä se talous on muuten täysin riippuvainen? Entäpä jos isoarskakin tyytyisi vähempään? Jos ei onnistu, niin anna muiden elää niin kuin he haluavat.

 2. Kapitalisti se vasemmistokommunistitkin elättää,ja korjaa aina heidän aikaansaannokset ,näin on.
  Kommunismi ei ole onnistunut missään.Sen jäljiltä on yli 100-miljoonaa murhattua ihmistä.
  https://oikeamedia.com/o1-16700
  Venezuela on viimeisin esimerkki vasemmiston taloustaidoista,maa on täysin konkurssissa,vaikka maalla on öljyä kuin Norjalla,ja kolme satoa vuodessa.

 3. Eliitillä on aina vaan omat hokemansa – milloin mistäkin mediasta. Samaan hengenvetoon pitäisi keroa, kuinka paljon oikeistopopulistit ja/tai heidän edeltäjänsä fasistit ovat tappaneeet. Näe malka omassa silmässäsi, vaikka edustatkin kapitalisteja.

 4. Pölhö-Kustaa, ”Samaan hengenvetoon pitäisi keroa, kuinka paljon oikeistopopulistit ja/tai heidän edeltäjänsä fasistit ovat tappaneeet. ”

  Adolf Hitler oli kansallissosialisti, Sosialisteja/kommunisteja olivat myös Stalin ja Mao Zedong. Siinä taitaakin olla maailman tappotilaston kolmen kärki, kaikki jonkun sortin sosialisteja.
  Kerropa Pölhö-Kustaa, kuka oikeistopopulisteista on ollut sinun mielestäsi pahin tappaja ?

  Mao Zedong

 5. tällä pölhökustaalla taitaa olla ihan omakin blögi täällä,niin tuntuu jutut olevan yhtä