RUÅTTIN RATEGIA

5

Ruotsin oma valinta toimintamallista korona pandemian hoidossa on herättänyt kovaa kritiikkiä muiden maiden medioissa – ja jopa pöljimpien päämiesten tasolla. Meilläkin on omaksuttu maailmalla yleinen kovien rajoitustoimien ja eristämisen tie. Tuskin ruotsalaisetkaan poliitikot ja alan asiantuntijat ovat valinneet toimintatapaansa muutoin, kuin kansakunnan parhaaksi – olemassa olevan tiedon perusteella toimien. Samoilla tiedoilla ja samalla tavoitteella he ovat valinneet erilaisen, väljemmän, vähemmän yhteiskunnan toimintaa haittaavan, kansalaisten omaa vastuuta korostavan toimintamallin. On totta, että Ruotsissa kuolleisuus vanhusväestön keskuudessa hoivakodeissa on noussut korkealle. Siltikin enemmistö ruotsalaisista seisoo valitun strategian ja toimenpiteiden takana.

On yllättävää, että joukkopaineessa nämä ”diskuteeraavat ruotsalaiset” osoittavat luonteenlujuutta, itseluottamusta ja rohkeutta toimia toisin kuin kaikki muut. Suomessa on toimittu reippaasti ja ryhdikkäästi, kun on valittu voimakkaan eristämisen tie. Kansalaiset ovat valitun toimintamallin ja päättäjien takana. Terveys edellä mennään, mutta menikö tämä sittenkään niin kuin Strömössä? Terveydenhuolto on valjastettu koronan torjuntaan – kävi kuitenkin niin, että varautuminen oli yli tarpeen ja terveydenhuollon resurssit maassa nyt vajaakäytöllä. Onnistuiko jarrutus liian hyvin ja kestääkö tämä piina nyt vain pidempään?

Jos meidän strategiamme oli sulkea maa ”varmuuden vuoksi” ja Ruotsin vapaampi toimintamalli sekä pandemian koko keston että kokonaisvaikutuksen kautta osoittautuu oikeaksi… onko meillä kanttia myöntää, että olisimme voineet valita viisaamminkin? Kuten ruotsalaiset? Luottaa kansalaisiin enemmän, sallia pienten palveluyritysten toiminta, antaa koulujen toimia ja keskittyä toimenpiteissä vain niihin, joilla on todellista vaikutusta eniten.

Tämä on opettelua kaikilta uuden uhan edessä. Lähitulevaisuus näyttää, olivatko ruotsalaiset oikeassa. Mikäli näin on, tuhot naapurimaassamme koko kansan kokonaisuudelle jäävät pienimmiksi. Kun pandemiaan varautumisen toimenpiteitä ja seurauksia vertaillaan tulevaisuudessa, pääasia on ottaa opiksi! Jotta olemme valmiimpia ja osaavampia seuraavalla kerralla.

JAA

5 KOMMENTTIA

 1. Ruotsissahan politiikot eivät juurikaan määrää koronatoimista kuten meillä,vaan päävastuun toimista kantaa valtion virkamieslääkäri epidemilogi Anders Teg….Mengell.Ruotsalaiset eivät muutenkaan pidä rajoituksista ja holhouksesta kuten meillä ,vaan ovat tässäkin tapauksessa vapaamielisempiä.

  Onko Ruotsin tie parempi kuin Suomen se tullaan kyllä näkemään vai käykö taas kuten jääkiekossa Suomen johtaessa Ruotsia 5-1 Ruotsi rynnii 6-5 voiton?

 2. Pandemian toimenpiteiden arvioimiseksi voidaan ottaa myöskin siihen kuolleiden lukumäärä. Ruotsi johtaa tässä tilastossa. Onko se hyvä vai huono asia sitä voi kysyä virukseen kuolleiden omaisilta.

 3. On se hyvä, että Oulusa ylitetään pöljimpien valtiomiesten taso. Turhaan tuolla asialla viisastelee. Oulussa ei kuitenkaan voida muuta kuin viisastella. Eiköhän se tämän pandemian lopputulos ole samanlainen Ruotsissa ja Suomessa. Molemmissa maissa saa tartunnan suunnilleen yhtä iso osa väestöstä. Tautiin myös kuolee suunnilleen saman verran (suhteellisesti). Ehkä suomessa hiemen vähemmän. Taidetaan lähestyä sitä ihmisen instrumentalistista arvoa tässä.

 4. Nimimerkki Elitelle
  Ei määrää poliitikot korona Ruotsissa vaan Kansanterveyslaitoksen Tegnell & Co.
  Hekin antavat Ruotsalaisen tavan mukaan vain suosituksia ja kehoituksia kansalle joita heidän on vähän vaikea tulkita mitä milloinkin meinataan, johtuisko ponnettomista kehoituksista ja suosituksista, että ihmiset eivät ota niitä kovin vakavasti ja vaan jatkavatkin elämäänsä vanhaan tuttuun tapaan kuin ei mitään korona epidemiaa olisikaan.. Dagens Nyheterissä, Språktidingen-lehden päätoimittaja Anders Svensson yrittääkin dn:n kirjoituksessaan selvittää viranomaisten ”rekommendation-sanan”tulkintaa ja sitä mitä se pitää sisällään.
  dn.se/kultur-noje-sprakkronika-myndigheternas-rekommendationer-ar-inte-som-oltips/

 5. No, niinhän mie sanoin, Mengelehän se häärii naapurissa nokkamiehenä.