Ahneus lämmittää ilmastoa

2

Ilmastoahdistukseen on luotu monenlaisia kompensaatioelementtejä, joilla voi rauhoittaa omaatuntoaan länsimaisen elämäntapamme aiheuttamasta syyllisyyden tunteesta. Kun ostat tietyn t-paidan, istutetaan 10 puuta jonnekin päin maailmaa. Kansallinen lentoyhtiö tarjoaa mahdollisuuden osallistua ilmastoystävällisten kaminoiden hankintaan Mosambikissa. Ostamisen yhteydessä on siten mahdollista tehdä kannanotto ja valinta ostamalla tuotteen tai palvelun, josta kompensaation kautta saadaan ilmastoystävällinen.

Ehkä se rauhoittaa mielen, mutta varsinaista ongelmaa kompensaatiokauppa ei ratkaise. Teknologia, biotalous ja kansainväliset sopimukset pyrkivät taklaamaan osaltaan ongelmaa – meille Suomessa tämä avaa monia mahdollisuuksia ympäristöteknologian ja vastuullisen liiketoiminnan saralla.

Kuitenkin negatiivinen kehitys ilmastossamme vain kiihtyy. Ongelma on liikaa kuluttava elämäntapamme. Kompensaatioita tärkeämpää olisikin, jos meidän arvomme, ideaalit ja elämänkatsomuksemme muuttuisivat radikaalisti uuteen asentoon. Tämä on kyllä vastoin kaikkea opittua ja tavoiteltua. Voidaanko esimerkiksi toteuttaa kutistuvan talouden teoriaa ilman merkittävää pahoinvointia tai kaaosta yhteiskunnassa? Jo ala-asteikäiset, hyvin bränditietoiset lapset voivat unelmoida paljon tienaavan lääkärin urasta. Teininä tavoitteeksi voi tulla vaurastuminen (lapsia koukuttavan) pelifirman perustamisella ja sen gasellimainen kasvu. Tai vanhuksille epäeettisen sinnikkäästi kotiin vängällä tuodun markkinoinnin kautta lentoon saatu kotiremonttifirma –  ne ilmentävät kaikki varallisuuden merkitystä ja rahan tärkeyttä – se on tavoittelemisen arvoista, jotta voidaan omassa elämässä toteuttaa itseään maksimaalisesti rahan avulla.

Olisiko se elämäntapa huono, jossa esimerkiksi ulkomaan matkojen määrä vähenisi murto-osaan ja huomio kääntyisi läheisiin, lähiympäristöön ja kotimaahan? Kohtuuttomuus ja ahneus yhteiskunnassa tulisi stigmatisoida tupakoinnin tapaan, jotta sitä ei keinoista tai ympäristöstä piittaamatta tavoiteltaisi ja sitä pidettäisiin laajalti tyylittömänä ja moukkamaisena. Liiallinen ahneus on kuluttavaa – kohtuullisuus säästää luonnonvaroja. Elämäntapojen ja arvostusten muutos ei vain taida toteutua ilman kriisiä ja pakkoa?

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Ei ole ilmastoahdistusta.Ilmasto muuttuu,ja on aina muuttunut, jo aikojen alusta alkaen.Pikkulapsetkin pelotellaan tuohon vouhotukseen,ja kielletään ihmisiä jopa tekemästä lapsia.Yhteiskunta on mennyt tosi sairaaksi,ja eräät tahot ajaa tätä agentaa koko ajan.
  Ruotsissa on jopa puhuttu kannibalismista keinoksi ilmastonmuutokseen,eli syödään ihmislihaa,niin ei tartte tuottaa lihaa.

  Tässä Petrille glopaalikuppi jossa maailman rantaviivat häipyvät mereen.
  https://www.partyking.fi/ilmaston-lampeneminen-muki.html

 2. Kiitos blogistille. Sanoit juuri sen sanan, jota olen muutaman viikon pyöritellyt mielessäni. Ihmisen osuus
  ilmastonmuutoksesta johtuu ahneudesta.
  Ajatella, että syntymättömät vauvatkin on jo syyllistetty ilmastonmuutoksesta, mutta me aikuiset emme kyseenalaista kulutuskeskeistä elämäntapaamme kokonaisuudessaan. Olemme tottuneet siihen, että meillä on arvoa lähinnä kuluttajina. Ja sehän meille sopii.
  Kun olen syntynyt sodanjälkeisenä pula-aikana, tiedän, että kelvolliseen elämään tarvitaan vain lämmin
  asunto, riittävä ravinto, vaatteet, puhtaus, terveydenhoito, koulu ja turvallisuus. Miten vähän kodissamme oli
  silloin tavaraa. Sanoisin, että olipa alkeellista. Mielikuvitus korvasi lelujen puutteen.