Pakkopullaa puhelimitse

0

Suomeen on jo usean vuoden ajan rantautunut valitettava kauppatapa, aggressiivinen kuluttajamyynti. Itse omakohtaisesti sain kokea sen vastikään, kun LVI-alan yrityksen toimesta soittanut henkilö vaikutti pöljältä pojalta, joka ei ymmärtänyt ei- sanan merkitystä, vaan aivan pakolla buukkasi käynnin kotiini. Ollaan jo siinä rajoilla, onko kyse markkinoinnista vai kotirauhan rikkomisesta, kun lvi-tarkastusta ollaan tulossa puoliväkisin tekemään.
Entistäkin kyseenalaisemmaksi tämä toiminta tulee silloin, kun asiakaspäässä on vaikkapa seniorikansalainen. Hän ei välttämättä pysty puolustautumaan aggressiiviselta buukkaajalta ja on tottunut kohtelemaan kanssaihmisiä kohteliaasti tai myöntelee, että vaikkapa katon kunnon tarkastus voisi olla ihan hyvä ajatus. Tämä kyseenalainen kauppatapa on yleistynyt erityisesti kodin remonteissa, kuten esimerkiksi LVI-, ikkuna-, hormi- ja kattoremonteissa. Rahallisesti tämä on hyvinkin kannattavaa toimintaa, mutta moraalia siinä ei ole mukana.
Toinen vastaava liiketoiminta on jo pitkään ollut erityisesti alkaville yrityksille suunnatuissa näkyvyys-palveluissa, yritysrekistereissä, jne jossa soittaja huijaa alkavaa yrittäjää uskottelemalla, että osallistuminen on lakisääteistä ja ehdottoman välttämätöntä.
Ongelma tässä vahvan etunojan myynnissä on, että asiakkaalla ei välttämättä ole todellista tarvetta teettää töitä, työn hinta voi olla reilusti yläkanttiin ja näiden, onneksi lukumääräisesti harvojen, yritysten moraali sen verran heikko, ettei asiakkaan parasta ajatella. Tehokas ja onnistunut myyntityö on ihan ok, mikäli toimitaan eettisesti ja asiakkaan parasta ajatellen. Mutta näissä tapauksissa valitettavan usein myydään sellaista, mitä ei oikeasti tarvita, tai jota ei ole mitään järkeä teettää.
Tämmöinen liiketoiminnan mallin yleistyminen on valitettavaa, kun Suomessa rehdin liiketoiminnan perinne on aina ollut niin vahva. Tämmöiseen epäoikeudenmukaisuuteen ja huijaamisen kaltaiseen toimintaan täytyy pystyä puuttumaan lainsäädännön keinoin. On ihmeellistä, jos kyseenalaiset, alan rehellisten toimijoiden mainetta mustaavat yritykset voivat toimia esteettä.

JAA