Vaimoni on vegaani

0
Kuva: Tori Zapolyarnyssa

Tämä ei ole tuomio, kannanotto, kehotus tai resepti onnelliseen elämään, vaan pelkkä toteamus. Olga lopetti kokonaan eläinperäisten elintarvikkeiden syönnin muutama vuosi sitten, koska se oli hänen elimistönsä ehdoton vaatimus. Hänen päätöksensä alkoi pikkuhiljaa vaikuttamaan meidän perheemme muidenkin jäsenten ruokavalioon. Olen aika huono kokki ja kotioloissa usein täysin riippuvainen vaimoni kulinaristisista mieltymyksistä. Ja hyvä niin.

Olga on joutunut luovimaan riittävän ravinnon saamiseksi kolmessa maassa. Kaloreita ja vitamiineja hän saa vihanneksista ja hedelmistä, proteiineja taas soijasta ja kaurasta. Levitteeksi leivän päälle käy mainiosti esimerkiksi hummus. Joitakin ravintolisiä on myös hyvä olla ruokapöydällä. Suomesta tuotteita saa hyvin, samoin Venäjältä isoista marketeista. Vegaanin suurimmat haasteet ovat olleet täällä Pohjois-Norjassa.

Itsekin rupesin viime aikoina epäilemään maidontuotannon järkevyyttä. Lehmien pysyminen hyvissä maidontuotantolukemissa perustuu siihen, että vastasyntyneet vasikat viedään melkein heti poikimisen jälkeen pois emolta. Sitten kun iän myötä maidon tuleminen alkaa tyrehtyä, lypsykarja pannaan lihoiksi. Toisin sanoen liha on maidontuotannon sivutuote. Joten minäkin aloin alitajuisesti välttämään liha- ja maitotuotteita.

Yhdessä venäläisessä mediassa vegaaneja on kerran oudolla tavalla rinnastettu seksuaalivähemmistöihin. Todellisuudessa veganismi eli paastoaminen on ollut kautta aikojen oikeiden ortodoksien uskon kulmakiviä. Vuositasolla paastopäiviä kertyy jopa 200(!), jos lasketaan kaikki keskiviikot, perjantait sekä kesä-, joulu- ja pääsiäispaastot yhteen. Nykyään vegaaneille tarkoitettuja ruokia on tarjolla vain harvoissa venäläisissä ravintoloissa ja usein niitä saa vain suuren paaston aikaan, ikään kuin se olisi jokin alkukevään muoti-ilmiö.

Matkustamme suhteellisen paljon autolla sekä lentämällä. Omatuntoni ei ole pahasti kärsinyt yleisestä autoilijoihin ja lentomatkustajiin viime aikoina kohdistuvasta syyllistävästä ilmapiiristä. Vaikkei minusta ole vielä tullut totaali kieltäytyjä, uskon että kasvissyönti on merkittävästi pienentänyt perheemme hiilijalanjälkeä. En halua saarnata asiasta, mutta useiden tietolähteiden mukaan lihantuotannolla on ollut maailmanlaajuisesti aika suuri vaikutus ilmaston lämpenemiseen asumisesta ja liikkumisesta aiheutuvien päästöjen rinnalla.

Viimeisimpänä eikä suinkaan vähäisimpänä argumenttina siirtymisessä kasviksia suosivaan dieettiin mainittakoon amerikkalaisten tutkijoiden todettu riippuvuus ruokavalion ja potenssin välillä. Asiaan liittyviä dokumentteja onkin tullut viime aikoina mielenkiinnolla selattua YouTubessa.

JAA