Terveisiä muorten maakunnasta

2
Kalenteri 2020 "Rotan vuosi"

Heti alkuun on pyydettävä mahdolliset painovirheet kirjoituksessani anteeksi. Sallittakoon ne nyt näin pikkujouluaikaan.

Vuosi 2019 lähenee loppuaan kovaa tahtia. Tahti kiihtyy myös monilla kirjoittajilla, eikä kaikkia päivityksiä aina ehdi lukea kunnolla enää. Otsikoita kyllä vielä tulee luettua, ja usein niiden pohjalta tehdään vääriä johtopäätöksiä. Otsikko voi olla joskus harhaanjohtava. Kirjoittajan sitä tietämättä.

Eri sähköisiä medioita lukiessani panin merkille, ettei kirjoitusasuun enää ehditä kiinnittää riittävää huomiota. Tärkeintä on olla ensimmäisten joukossa juttua kirjoittamassa tai jakamassa. Esimerkiksi yhdessä seminaarissa korostettiin viestinnän merkitystä ja samalla rikottiin kaikkia mahdollisia suomen kielen sääntöjä siitä twiitatessa niin, ettei viestiä enää voitu ymmärtää.

Hyvä esimerkki siitä, että joitakin kirjoituksia ja varsinkin ohjeita on hyvä lukea huolellisesti, on lokakuusta lähtien tullut voimaan sähköisen viisumin hakumahdollisuus Pietarin-matkoja varten. Aiemmin kesällä Kaliningradissa aloitettu vastaava kokeilu on tuottanut Suomen pääkonsulin kirjoituksen mukaan 15 prosentin kasvun rajanylityksissä. E-viisumeista kuitenkin on ollut peräti 7 prosenttia virheellisiä, kun passin tiedot eivät ole täsmänneet viisumitulosteen kanssa. Kiireessä viisumin hakija ei huomannut noudattaa ohjetta siitä, että nimen täytyy olla presis sama kuin se on kirjoitettu koneluettavassa muodossa passin alareunaan.

Tuore esimerkki kiireessä tai epähuomiossa kirjoitetusta ”uutisesta” löytyy Lapin kansassa julkaistussa kirjoituksessa, jossa viitataan Finnmarkin maakuntaneuvoston siinä kokoonpanossa tehtyyn viimeiseen kannanottoon ilmaisista e-viisumeista norjalaisille. Toivotun ja todellisen välillä on suuri ero. Uutista lukiessa syntyy väärä käsitys siitä, että samankaltainen kuin syksyllä alkanut ilmainen viisumin käsittely Pietarin-matkoilla olisi pian tarjolla norjalaisillekin Venäjälle matkustaessa. Todellisuudessa norjalaiset voivat jo nyt hakea e-viisumia muiden Schengen-maiden kansalaisten joukossa matkustaessa Pietariin. Eri asia, milloin esimerkiksi Murmanskin alue liittyy tähän kokeiluun.

Ja ettei tämän jutun otsikko jäisi kovin mystiseksi täsmentäköön joku vielä, että kyseessä on vuorten maakunta, mistä nämä terveiset lähetetään. Uudenvuoden toivotusten kera.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Nimien kanssa tarvitaan harkintaa tai käy kuin muinoin työporukalleni Murmanskissa joka saikkas tullissa monta tuntia,kun osallistujaluettelossa viimeisenä luki SEKÄ Alvar T……… eikä tuota sekä sanaa löytynyt kaverin henkilöpapereista.

  2. Kuulin yhden toisen hauskan tarinan Murmanskin alueen maarajan ylittämisestä maaherra Siuruaiselta. Nuorena maantieteilijänä hän matkusti sinne joskus 70-luvulla ja oli joutunut pitkään kuulusteluun epäiltynä vakoilusta. Hänen papereistaan oli löytynyt lista kasvien nimiä latinaksi. Yhden kasvin nimi oli Viola..