Kevyttä löylyä! S ljohkim parom!

2
Hiustenkuivaaja Molotshnyin yleisen saunan aulassa

(tämä kirjoitus julkaistiin 5.2.2018 paperi-Kalevassa)

Viikonloppuna päähänpistona tullut idea vierailla Murmanskissa toi lopulta uusia ja mielenkiintoisia havaintoja naapurimaasta, jota olen pitänyt toisena kotimaana Suomen jälkeen Norjassakin asuessani. Onneksi äkkilähtöön Venäjälle Kirkkoniemestä tarvitaan vain voimassa olevat matkustusasiakirjat, vähän käteistä ja vapaata aikaa. Ja kulkupeli tietenkin. Kahden päivän viikonloppureissuista Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevaan suurimpaan kaupunkiin on tullut meille mukava harrastus myös vuoden pimeimpään aikaan.

Tieolosuhteet täällä Pohjois-Euroopan äärirajoilla ovat yllättävän suotuisat myös talvella liikkuessa, onhan Norjan ja Venäjän väliseltä rajalta Murmanskiin kumpuileva ja kiemurteleva tie kuulunut jo vuosia Federaation rekisteriin ja sitä on pidetty kunnossa ja rahoitettu hyvin standardien ja normien mukaisesti.

Murmanskista löytyy aika vähän tekemistä viihteen puolella ulkomaiselle turistille, mutta venäjää osaavalle vierailijalle on tarjolla useita kulttuuritapahtumia moneen makuun. Kaupungista löytyy myös oma stand up -klubi. Hotellivirkailijan mukaan Murmanskiin tulee yhä enemmän kiinalaisia matkailijoita ja olemme panneet merkille useita kiinankielisiä opasteita ja mainoksia eri puolilla kaupunkia. Niitä näytti olevan jopa enemmän kuin englanninkielisiä. Muihin suomalaisiin autoihin ja matkailijoihin emme ole useiden vierailujemme aikana törmänneet ollenkaan.

Tämän viikonloppumatkan huipentuma oli meidän murmanskilaisten tuttaviemme esityksestä tullut käynti yleisessä saunassa Molotsnyin taajamassa lähellä Murmanskin lentoasemaa. Sauna (venäjäksi banja) on suosittu eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten kohtaamispaikka viikonloppuisin. Joillekin se voi olla elämäntärkeä harrastus. Vanhan 70-luvulta (?) peräisin olevan rakennuksen edessä oli parkkeerattu riviin niin uusia hienoja maastoautoja kuin vanhoja Ladojakin. Ihan kuin Suomessakin löylyhuoneessa ihmiset olivat tasa-arvoisessa asemassa ilman eriarvoisuutta korostavia tuntomerkkejä ja vaatteita. Ja löylyä riitti! Vieraista pidettiin todella hyvää huolta ja sain kokea isäntien osaavaa koivu- ja tammivihtojen käsittelyä selkänahassani. Kaikki miehet kättelivät saunan eteiseen astuessa ja lopuksi toivottivat toisilleen kevyitä löylyjä (s ljohkim parom!).

Viikonloppureissuamme on varjostanut Kirkkoniemeen palattuamme uutinen neljän ajoneuvon neljää kuolonuhria vaatineesta auto-onnettomuudesta juuri samalla tieosuudella, jota olimme ajaneet aiemmin samana päivänä.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Kyllä siellä kuulemma ainakin ennenvanhaan(70-luvulla)löytyi viihdettä ulkolaisille turisteille,kun omakin työporukkani ramppasi siellä päntiönään linja-autoilla.

  2. Ja tuo ”hiustenkuivaaja” on varmaankin selvä kopio Nilfiskin imurista,mutta varmaankin perivenäläiseen tapaan sen toiminta on epävarmaa.