Purjelaiva Sedov rantautuu Ouluun

0
Purjelaiva Sedov Oulussa (kuva: Yle)

Keväällä 2010 pääsiäisen aikaan sain puhelun Oulun varakaupunginjohtaja Timo Kenakkalalta. Hän tiedusteli, millä ehdoilla silloin Murmanskin satamassa parkkeerattu opetuslaiva Sedov voisi tulla Ouluun. Taustalla oli oululaisten talven aikana tekemä vierailu Murmanskiin, jolloin oli esitetty kutsu sikäläisen teknillisen korkeakoulun rehtorille tulla vastavierailulle Ouluun meriteitä pitkin. Oulun kaupunki silloin rupesi miettimään merellisen Oulun imagon kohottamista.

Kuinka iso yllätykseni oli, kun sain selville lyhyen googlauksen jälkeen, että Sedovin aikataulussa oli jo merkattu Oulu kesäkuulle samana vuonna! Otin yhteyttä purjelaivan Saksassa asuvaan agentti Dmitry Raeviin, joka hoiti käytännön järjestelyjä ulkomailla eri satamissa, mihin Sedov oli purjehtimassa. Hän kertoi, että laiva voisi olla kaksi päivää esillä Oulun satamassa sopivasti viikonloppuna pientä pääsymaksua vastaan. Soitin Kenakkalalle takaisin, ja välitin tiedon, että aikaa valmisteluihin oli vain kaksi ja puoli kuukautta.

Oulun kaupunki toimi hienosti tässä asiassa ja nopeasti perustettua työryhmää ja koko vierailua rupesi koordinoimaan Helena Pikkarainen. Nostan hänelle hattua hänen uurastuksestaan. Suljetulle Oritkarin satama-alueelle, mihin Sedov ohjattiin ison syväyksen takia, järjestettiin kahtena päivänä bussikuljetukset Oulun keskustasta. Hyvä sää ja tilaisuuden ainutlaatuisuus sekä huomattava medianäkyvyys vetivät yli kaksitoista tuhatta vierailijaa paikalle Oulusta ja koko Pohjois-Suomesta. Sedov ei ollut koskaan aiemmin käynyt Suomessa Turkua pohjoisempana

Meidän omien lastemme kohdalla sattui jännä juttu. Anna ja Sofia vastustivat viimeiseen asti lähtemistä mukaan satamaan purjelaivaa katsomaan. Kun lopulta saimme heidät suostumaan ja he pääsivät laivan kannelle seurustelemaan venäläisten kadettipoikien kanssa, heitä ei enää helposti saanut pois laivalta kotiin. He halusivat jopa jatkaa laivalla seuraavalle ”legille” Tukholmaan.

Kaupungintalossa pidetyllä iltavastaanotolla, mihin tuotiin kaikki laivan nuoret kadetit ja henkilöstö änkyrää kapteenia lukuun ottamatta, kaupunginjohtaja Matti Pennanen paiskoi heti kättä agentin kanssa, että tulevana kesänä Ouluun tuotettaisiin toinen venäläinen* opetuskäytössä oleva purjealus Kruzenshtern Kaliningradista. Dmitry ja Matti pitivät sanansa ja seuraavana kesänä Kruzenshtern saapui Ouluun kapteeni Novikovin johdolla. Tällä kertaa kapteeni oli paljon hurmaavampi, mutta sateisen sään takia jälleen hyvin järjestetty tapahtuma ei vetänyt lähellekään yhtä paljon väkeä, kuin ensimmäinen.

*Totuuden nimissä on mainittava, että molemmat laivat ovat saksalaisvalmisteisia ja sotakorvauksena luovutettuja Neuvostoliitolle.

JAA