Karjalan tasavallan juhlat

0
Kuva: Lea-Sesilia Ljokkoi
Oululaisten delegaatio vieraili Petroskoissa kesäkuussa 2017 Karjalan päämies Parfenchikovin luona. Kuva: Lea-Sesilia Ljokkoi

Oulussa Venäjän suhteita aluetasolla on perinteisesti hoitanut Lääninhallitus ja vuodesta 2010 lähtien sen jatkaja Aluehallintovirasto. Maaherra Eino Siuruainen teki koko virka-aikanaan ahkerasti uraa uurtavaa työtä aina 1990-luvulta lähtien ja avasi yhteistyösuhteet niin läheiseen Karjalaan, kuin myös Murmanskin, Arkangelin ja jopa Vologdan suuntaan. Hän veti useita delegaatioita Venäjälle ja loi henkilökohtaisesti aika vaikuttavan yhteistyösuhdeverkoston Moskovassa asti Venäjän korkeimpiin virkamiehiin ja poliitikkoihin.

Saimme Olgan kanssa monta kertaa olla mukana eri vierailujen yhteydessä seuraamassa Einoa ja hänen esikuntaansa niin Suomessa kuin Venäjällä. Hän teki tätä yhteistyötä sydämellä ja omalla esimerkillään näytti, että maiden välisestä monimutkaisesta historiasta ja omakohtaisistakin kokemuksista huolimatta (Einon isä menehtyi sodassa), naapureiden kesken on rakennettava kestävät ja ystävälliset suhteet kaikilla tasoilla.

Meillä oli niin Karjalassa kuin Suomessakin asuessa tilaisuus tulkin ominaisuudessa ja muutenkin seurata läheltä myös Karjalan aluejohtajia Viktor Stepanovia, Sergei Katanandovia, Andrei Nelidovia sekä vuonna 2012 Karjalan päämieheksi nimitettyä Alexander Khudilaista.

Khudilaisen perintö

Jälkimmäistä kritisoitiin aika paljon hänen hieman kesken jääneen viisivuotiskautensa aikana mm. siitä, että hän oli ”tullista tullut” huolimatta siitä, että suomensukuisena hänet voisi laskea karjalaisten kansallisen identiteetin edistäjäksi jo suomen kielen taidon perusteella.

Mielestäni Khudilainen teki sen, minkä voi virassaan olosuhteet huomioon ottaen ja jopa enemmän. Hänessä oli havaittavissa Oulun maaherralle ominaista sielun paloa, ainakin virkakautensa alussa. Hän oli useamman hyvän aloitteen tekijänä. Jotkut asiat eivät vaan saaneet riittävästi kriittistä massaa, kuten matkustajajunakokeilu Petroskoin ja Joensuun välillä. Kuitenkin säännöllinen bussivuoro Karjaloiden pääkaupunkien välille jäi elämään.

Toinen merkittävä Khudilaisen kehittämisaloite oli vuonna 2013 tehty päätös pitää Karjalan tasavallan kesäjuhlat Petroskoin ulkopuolella. Ensimmäiset Karjalan pääkaupungin ulkopuolella järjestetyt vuosijuhlat (93 vuotta aluetasavallan perustamisesta) pidettiin Petroskoin lähellä sijaitsevassa Prääsässä. Se tarkoitti käytännössä sitä, että tämä pieni etnisten karjalaisten asuttama taajama sai vihdoin asfaltilla päällystetyn kyläraitin, kunnostetun urheilukentän ja muutenkin pesi kasvonsa kesäkuussa pidettyjen juhlien alla. Seuraavana vuonna juhlat pidettiin Petroskoin pohjoispuolella sijatsevassa Kontupohjassa, mikä silloin vielä oli muita paremmin hoidettu kaupunki paikallisen paperitehtaan sosiaalisesti vastuullisen johtajan ansiosta.

Vuonna 2015 Karjalan tasavallan vuosijuhlat pidettiin Sortavalassa, joka sai muidenkin juhlan isäntäkaupunkien tapaan avustuksen kunnostaa keskustan julkisivut ja siistiä julkiset paikat. Kesäjuhla onnistui säiden ja runsaan vierasjoukon puolesta, mutta konsertissa esitetty äänitehokas sotateemainen ohjelma sai suomalaiset vieraat melkein ”kyykkyyn”, olihan kyseessä samalla myös Suuren Voiton 70-vuotisjuhla.

Viimeisen kerran pääsin tapaamaan Päämies Khudilaista Kostamuksessa pidetyssä tasavallan juhlassa yhdessä Maakuntajohtajan kanssa kesällä 2016. Kaupunkia voi sanoa kainuulaisten toiseksi kotikaupungiksi, koska sen rakentamiseen he olivat aikoinaan osallistuneet runsain joukoin. Kainuulaisten läsnäolo Kostamuksen juhlassa olikin ylivoimainen.

Uusi aluejohtaja

Moskovasta koko Venäjän voudin virasta Karjalan johtoon nimitetty Artur Parfenchikov sai isännöidä Aunuksessa karjalaisten omaa identiteettiä korostavaa vuosijuhlaa kesällä 2017. Hänen vastuullansa on nyt ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Karjalan tasavallan kuntoon laittaminen ja kehittäminen federaation tuella. Tänä kesänä kesäjuhlat pidetään Karhumäessä, ensi vuonna Petroskoissa ja vuonna 2021 Kalevalan piirissä, mistä ovat ammentaneet niin vanhan ja kuin uudenkin ajan karelianistit.

Uusi aluejohtaja ei ole kiireisenä miehenä vielä ehtinyt kahden ensimmäisen virkavuoden aikana Oulussa vierailla. Oululaiset johtajat ehtivät käydä esittäytymässä hänelle heti hänen virkakautensa alussa.

JAA