Hydrologien ekskursio Murmanskiin

0

Sohva-tarina oli vielä tuoreessa muistissa, kun meille Olgan kanssa tarjoutui tilaisuus lähteä oppaaksi Murmanskin-matkalle Saariselän kautta, missä pidettiin elokuun lopussa kansainvälinen hydrologien symposio. Matkalle meidät kutsui edesmennyt Oulun yliopiston vesihuollon professori Esko Lakso, jonka kanssa minulla oli kunnia olla käynnistämässä Murmanskin teknillisessä korkeakoulussa vesihuollon insinöörien koulutusohjelmaa 2000-luvun alussa.

Esko oli värikäs persoona, joka oli kotoisin Lapualta, mitä hän aina muisti mainita sopivassa tilanteessa. Silloin olimme miettimässä ensiasunnon ostamista ja vertailemassa eri vaihtoehtoja Oulussa. Yksi vaihtoehdoista oli rivari Rajakylässä. Esko itse asui Herukassa ja tunsi hyvin tämän naapurilähiön. Hän sanoi, että elämässä on kaksi asiaa, joista ei ikinä pääse eroon. Toinen on AIDS ja toinen on rivitalo Rajakylässä. Olemme olleet kiitollisia Eskolle tästä neuvosta ja valitsimme lopulta vanhan rintamamiestalon Pateniemessä.

Lähdimme matkalle Oulusta Olgan matkatoimiston käyttöön hankitulla Ford-pikkubussilla. Symposio pidettiin Riekonlinna-hotellissa. Onnistuimme ohittamaan Saariselän ja vasta Ivalossa saimme selville kokouksen tarkan sijaintipaikan ja palasimme 35 kilometriä takaisin kohti Oulua. Esko sanoi tätä ilmiötä tiedemiehenä iteraatioksi yhteisellä illallisella, jolla hän esitteli meitä kollegoillensa.

Seuraavana aamuna varhain iso joukko hydrologeja suuntasi kohti Raja-Joosepin raja-asemaa. Täydessä bussissa oli edustajia kahdestakymmenestä maasta. Rajalla selvisi, että kahdella amerikkalaisella oli sellainen viisumi, joka astuisi voimaan vasta seuraavana päivänä. Suomalaiset rajamiehet ottivat yhteyttä Venäjän puolelle ja vastaus oli yksiselitteinen – liian aikainen rajanylitys tarkoittaisi käännyttämispäätöstä ja sakkoja rajaloukkauksesta. Puhumattakaan rajalla turhaan menetetystä ajasta. Amerikkalaisille tilattiin taksi takaisin Saariselälle ja heille suositeltiin patikointia Lapin hienoissa maisemista Murmanskin ekskursion asemesta.

Venäjän puolella Lotan raja-asemalla kehotin hydrologeja pitämään naamat peruslukemilla. Olin passintarkastuksen jonossa viimeisenä varmistamassa, että kaikki pääsisivät siitä yli. Venäläinen passintarkastaja kysyi minulta, oliko sattunut jokin ikävä asia, kun kaikki olivat niin totisia. Vastasin, että menetimme juuri kaksi toveria, joita ei päästetty rajan yli.

Loppukesä Murmanskissa on paras aika vierailla kaupungissa. Vielä on valoisaa ja lämmintä sekä ravintolat alkavat täyttyä takaisin töihin lomalta palanneilla murmanskilaisilla. Ryhmällemme oli varattu kellarissa sijaitseva iltaravintola, jossa soitettiin elävää musiikkia. Pääsimme Olgan kanssa esittämään vapaatyylistä paritanssia, mistä saimme kehuja asiakkailtamme. Seuraavana aamuna kiersimme kaupunkia paikallisen oppaan kanssa ja suuntasimme illaksi takaisin Saariselälle.

Matkalla ennen rajanylitystä minulla oli hyvin aikaa selostaa paitsi Murmanskin alueen monia kaivannaisten esiintymiä myös tuoretta sohvatapausta ryhmällemme. Vaikka me emme sillä kertaa olleet tuomassa tai viemässä mitään tavaraa rajan yli, kertomukseni teki vaikutuksen hydrologeihin, ja heidän ilmeensä ennen lähestyvää passintarkastusta olivat vielä totisemmat kuin menomatkalla.

Tilanteen rauhoittamiseksi ja liiallisen jännittyneisyyden laukeamiseksi käytin bussista purkautumisen yhteydessä tieteellistä termiä ”ejakulointi”. Matkalla mukana ollut toinen Esko SYKE:stä lisäsi heti perään: ”Bring your condoms with you” ja väläytti passia.

JAA