Jäitä hattuun kärppäkannattajat – Ville Leskisen HIFK-sopimus oli järkiratkaisu ja Liigalle erinomainen asia

2

Kärppäkannattajilla meni sunnuntaina joulutorttu väärään kurkkuun eikä kiukusta kuumana kihisevä kupoli pikkupakkasessa pipoa kaivannut, kun iltapäivällä selvisi alkukaudella Ruotsissa epäonnistuneen Ville Leskisen siirtyminen Helsingin IFK:n riveihin.

Sen saman HIFK:n, joka ryösti aikanaan Mikael Granlundin Oulusta ja sai kieroiltua Janne Pesosen parhaina pelivuosinaan Helsinkiin. Ja kyllä, vei myös mestarivalmentaja Kari Jalosen aikanaan Oulusta.

Ei käy kiistäminen, etteikö Kiimingin Kiekko-Poikien kasvatin lipsahtaminen Helsinkiin olisi oululaisjoukkueelle niin pelillinen kuin imagollinenkin takaisku. Siinä mielessä kannattajien reaktio on ymmärrettävä.

Kärppien seurajohdon ja Leskisen suuntaan kohdistuvan lynkkausmielialan sekä Juudas-huutelun keskellä nyt kannattaisi laittaa kuitenkin jäitä hattuun reilulla kädellä.

Kärpätkään ei voi haalia määräänsä enempää hyökkääjiä, joista on jo nyt roimasti ylitarjontaa. Kärpät on napannut syksyn aikana alkuperäisen suunnitelman ulkopuolelta niin Jesse Puljujärven kuin Julius Junttilankin, jonka myötä myös pelaajabudjetille asetetut raamit sanoivat riks, raks ja poks.

Kärppien tilanne Leskisen kanssa oli kuin Viking Linen seisovasta pöydästä lähtöä tekevän suomimiehen epäuskoinen katse, kun jälkiruokapöytään kannetaan vielä lopuksi se kaikista komein kakku, vaikkei maha vetäisi enää yhtään enempää.

Pakko vielä maistaa.

Tietysti Kärpätkin tarjosi Leskiselle sopimusta, miten olisi voinut olla tarjoamatta? Kyseessä on kuitenkin viime kauden varakapteeni, joka päätyi pistepörssin kärkeen tasapistein KooKoon Malte Strömwallin kanssa.

Ehkä HIFK pystyi tarjoamaan yksinkertaisesti Kärppiä enemmän, enkä puhu nyt euroista. Vain Leskinen tietää molempien leirien lupaukset. Päätökset hänen piti tietysti tehdä oman uransa kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Niinhän meistä jokainen pyrkii työelämässä tekemään.

Jääliläisen ura on nyt vedenjakajalla. Jo pari vuotta odotettu ensimmäinen täsmäisku ulkomaille meni pahasti pieleen, mutta tähtäin lienee edelleen tiukasti kotimaista jääkiekkoliigaa kovempaan ja rahakkaampaan sarjaan.

Loppukausi on Leskiselle todella tärkeä. Jos se menee kutakuinkin kohtuullisesti, niin liigakaukaloihin ei taatusti jää jääliläisen luistimenpiirtoja enää ensi kaudella. Silloin on jo pakko onnistua kotimaan rajojen ulkopuolellakin.

Eikä Leskinen Helsingissä helpolla selviä. Myös HIFK:n hyökkäysarsenaali huokuu laatua, eikä pääkaupungin kirkkaissa valoissa heru sympatiaa yhtä pitkään kuin Oulussa, jos peli ei heti kulje. Nordenskiöldinkadun jäähallin kotikoppi voi käydä ex-kärpälle äkkiä tukalaksi, jos kaukalossa ei suju. Lisätietoja voi kysyä esimerkiksi Juhamatti Aaltoselta.

Kärpissä Leskisen renkaita pumpattiin pitkään monin eri tavoin. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon viime kaudeksi rintaan ommeltu A-kirjain, eikä pidemmät tehottomat pätkät vaikuttaneet vastuuseen tai luottoon aiemmillakaan kärppäkausilla.

Leskisen on turha odottaa samaa Helsingistä, mikä on toisaalta hänen kehityksensä kannalta hyväkin asia.

Loppuviimein Leskinen ei ole Kärpissä Mika Pyörälän tai Lasse Kukkosen veroinen seuraikoni, eikä hänestä koskaan sellaista tulekaan. Ei jokaisesta Kärppien juniorimyllyn pelaajasta tarvitse tullakaan. Ei se silti tarkoita, etteikö Kärpät olisi Leskiselle edelleen tärkeä ja merkityksellinen seura.

Jos ei Leskinen osoittanut täydellistä seurauskollisuutta, niin onko Kärpätkään aina luottanut varauksetta jääliläiseen? Jos olisi, tuskin Leskinen olisi aikanaan tehnyt liigadebyyttiään KalPassa tai lyönyt läpi Vaasan Sportissa.

Kotimaiselle kiekkoliigalle Leskisen HIFK-sopimus on erinomainen uutinen. Sarjaa selvästi johtavan oululaisjoukkueen nimilistaa pidettiin jo muutenkin kaikista kovimpana. Yleinen mielenkiinto katoaa nopeasti, jos vain yksi joukkue saa mellastaa mielin määrin vuodesta toiseen.

Liigassa on jo aivan liian monta osallistumisen ilosta mukana olevaa joukkuetta. Sarjan kannalta on elintärkeää, että sieltä löytyy Kärppien lisäksi muitakin, jotka pystyvät tekemään HIFK:n kaltaisia kovia panostuksia.

Lienee kohtalon ivaa, että suuntana on Oulu, kun Leskinen lähtee lauantaina uuden joukkueensa kanssa ensimmäistä kertaa reissuun. Kaksi kertaa HIFK:lle hävinnyt Kärpät, Leskisen paluu varmasti loppuunmyytyyn Raksilaan ja lauantai-illan pikkujouluhuuma takaavat sen, että perhosia on vatsassa muillakin kuin Ville Leskisellä.

Lopuksi vielä kysymys kärppäkannattajille: koska viimeksi jokin oululaisseuraan liittyvä asia on väräyttänyt tunneviisaria näin paljon?

Tunne ei ole urheilussa pahasta ja Raksilasta sitä on puuttunut turhan usein. Lauantaina sitä varmasti on niin kaukalossa kuin katsomossakin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Hyvä, että HIFK oli kiinnostunut Ville Leskisestä niin Ura jatkuu erityisen kirkkaissa mediavaloissa. Pelaajien kierto säilyttää myös yleisön ja mediaan ja ”onneloiden” mielenkiinnon. Kun esim Kärpillä on täydet joukkueet juniorijoukkueita uusia alalle pyrkijöitä kasvamassa, niin on ymmärrettävää, että vain muutamat onnekkaat päätyvät esim liigaan. Jostakin ne orot vain tulee. Esim Sebastian Ahon aikaisissa juniorijoukkueissa oli monia lahjakkaiden ”isien” lahjakkaita poikia, jotka kävivät täysin saman junioripolun nuorten SM liigaan saakka. Mutta näin vain Aho kiekkoilee miljoonatilillä NHL ssä joku toinen tahkoaa omin kustannuksin esim Suomisarjaa. Jostakin ne erot kehitykseen vain tulee. Kuten koulussakin toinen kirjoittaa monta ällää toinen reputtaa vaikka on täysin sama koulu, opettajat ja kirjat??

  2. Mikael Granlundin lähdössä hifkiin aktiivisina häärivät Mikaelin taustajoukot, jotka halusivat saada pojan heti paremmille tienesteille ja laajempaan julkisuuden valokeilaan, kuin mitä Oulussa olisi ollut tarjolla. MG pääsi K Jalosen valmennukseen ja maan päämedian hifk valokeilaan ja sitä tietä laajemmin pelaajatarkkailijain listoille ja lopulta myös NHLään.