Umpikujaan Edmontonissa päätyneen Puljujärven pitää päästä uuteen joukkueeseen nopeasti – Torniolainen sopisi hyvin Manhattanin vilinään

0

NHL-seura Edmonton Oilers vaihtoi päävalmentaja Todd McLellanin konkariluotsi Ken Hitchcockiin marraskuun lopussa. Kirjoitin tuolloin tähän blogiin, että Oilersin kesällä 2016 varausnumerolla neljä varaama Jesse Puljujärvi lähtee valmentajavaihdoksen myötä viimeiseen taistoon öljymiesuransa pelastamiseksi.

Se taistelu on nyt ohi. Puljujärvi hävisi.

Tai voitti, miten sen nyt lopulta haluaa nähdä.

Mitä Edmontonissa tapahtui viime kuukausien aikana? Uuden luotsin Hitchcockin lausunnot Puljujärvestä huokuivat ensin itsevarmuutta. Konkariluotsi oli varma, että tekee Puljujärvestä vielä pelimiehen.

Luottoa löytyikin torniolaisen NHL-uran mittapuulla hyvin ja päävalmentajan puheissa vilahtelivat muun muassa ylistävät sanat trusted player ja niin edelleen.

Hiljalleen Hitchcockin tuskastui ja Puljujärvi putosi jämäminuuteille. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä torniolaiselle ei löytynyt enää paikkaa kokoonpanosta.

Hiekka tiimalasissa on valunut loppuun. Kanadalainen TSN uutisoi perjantaina Oilersin olevan valmis luopumaan Puljujärvestä. TSN:n mukaan seuran johtoporras ja Puljujärven pelaaja-agentti Markus Lehto tapasivat perjantaina ja keskustelivat Puljujärven mahdollisesta myynnistä.

Lehto antoi lauantaina myös paljon puhuvia kommentteja suojattinsa tilanteesta. Agentin mukaan Puljujärven on vaikea aloittaa enää alusta Edmontonissa. Pelaaja ei enää luota seuraan. Lopuksi Lehto kysyi, lähestytäänkö tilannetta, jossa molempien on parempi lähteä eri teille.

Se olisi tässä tilanteessa ehdottomasti oikea ratkaisu.

Oilersin organisaatio on ollut NHL:ssä lähes vitsi viime vuodet. Organisaatio on sekaisin kuin seinäkello, eikä kurssi käänny pelkästään sormia napsauttamalla, vaikka korjauslikkeet aloitettiinkin floppi-GM Peter Chiarellin potkuilla.

Puljujärven kannalta paras paikka olisi tasapainoinen rakennusvaiheessa oleva organisaatio, jolla on selvä päämäärää ja ennen kaikkea selvä suunnitelma päämäärän saavuttamiseksi. Siinä suunnitelmassa tulisi olla yhden torniolaisen kokoinen aukko.

Kaikki kriteerit täyttäviä paikkoja on tietysti vähän, eivätkä nämä asiat ole NHL:ssä varsinaisesti pelaajan päätettävissä. Silti Puljujärven leirin papereissa yksi vaihtoehto on varmasti New York Rangers.

Rangers on rakennusvaiheessa, eikä kuluvasta kaudesta tule todellakaan menestystä. Pudotuspelejä ei Manhattanilla tällä kaudella pelata, eivätkä fanit ole varsinaisesti tyytyväisiä tilanteeseen.

Seuralla on kuitenkin vakaa omistaja, joka ei pienistä panikoi. Rangersilla on paljon suhteellisen nuoria pelaajia sekä NHL-tasolla kokematon päävalmentaja David Quinn, jolla on kuitenkin parinkymmenen vuoden valmentajakokemus nuorten pelaajien valmentamisesta yliopistosarjoissa.

Quinn tunnetaan nimenomaan erinomaisena nuorten pelaajien kehittäjänä, joka luo poikkeuksellisen vahvan siteen pelaajiin.

Rangers kuulostaa juuri oikeanlaiselta ympäristöltä Puljujärvelle.

Aika näyttää mihin torniolainen lopulta päätyy. Edmontonin pitää pystyä ensin myöntämään tosiasiat ja päästää Puljujärvestä irti. Jälleen yhden epäonnistumisen myöntäminen ei ole varmasti helppoa organisaatiolle, jonka tilillä on useampia kärkikierroksen hutivarauksia.

Puljujärvi pelannee AHL-pelejä farmisarjassa, kunnes Oilers on valmis myöntämään tosiasiat. Pohjoisen öljymiesten pitää päästää lopulta irti Puljujärvestä, sillä torniolainen on jo irroittanut itsensä henkisesti Oilersista.

Edmonton hävisi, mutta Puljujärvi saattaa vielä voittaa.

JAA