Liigaseurat joutuvat tekemään kohtuuttomia uhrauksia maajoukkueen hyväksi – Olisiko jo aika kuopata Euro Hockey Tour?

6

Kiekkokaukaloissa käy tällä viikolla kova pöhinä. Kansalliset sarjat lähestyvät ratkaisuvaiheita, Mestarien liigan voittaja (taas Frölunda, huoh) ratkesi tiistaina Ruotsissa ja maajoukkueiden EHT-kiertue jatkuu Ruotsin turnauksella.

Monelle liigapomolle kuluva viikko aiheuttaa harmaita hiuksia, vaikka siitä ei kovaan ääneen huudellakaan. SM-liigasta valittiin 15 pelaajaa Leijoniin. Osa pelaajista tulee seuroista, joilla ei olisi todellakaan varaa päästää parhaimpia pelaajiaan tässä vaiheessa kautta maajoukkueen käyttöön.

Pahimmin höntsäturnaus iskee Kuopion KalPaan ja Vaasan Sportiin, jotka ovat sarjataulukossa sijoilla 11. ja 12. taistelemassa tiukasti pääsystä pudotuspeleihin. Molemmat pelaavat kaksi peliä tällä viikolla.

Vaasalaisten käskyttäjä Ari-Pekka Pajuluoma on varmasti roikkunut unissaan kaksin käsin kiinni joukkueen kultakypärä Antti Kalaputaassa matkalla Vaasan lentoasemalle. KalPa-kollega Sami Kapaselle on riittänyt Rissalassa pelaaja molempiin käsiin, mutta ykköspuolustaja Otto Leskinen ja joukkueen toiseksi paras pistemies Eetu Luostarinen lähtivät silti tylysti Leijoniin.

KalPan ja Sportin lisäksi HPK, Pelicans, HIFK ja Ilves joutuivat päästämään kärkipelaajiaan maajoukkueen käyttöön, vaikka jokaisella on pelissä pudotuspelipaikka – joko suora tai sääli.

Myös Kärpät, TPS, Tappara ja KooKoo joutuvat luovuttamaan pelaajiaan Leijonien käyttöön, mutta niillä siihen on edes jollain tapaa varaa. Etenkin Kärpillä.

Liigaseurat joutuvat tekemään suhteettoman suuren uhrauksen maajoukkueen hyväksi pari kertaa kaudessa. Kärkipelaajat ovat seuralle usein satojen tuhansien eurojen satsaus ja jo maajoukkuekutsu kertoo, että varsin onnistunut sellainen.

Ilmassa leijuu aina loukkaantumisriski sen lisäksi, että pelaaja ei ole palkanmaksajansa käytettävissä tärkeissä peleissä. Liigaseuran ei auta kuin voivotella ja ottaa vastaan jääkiekkoliiton pahoittelut, jos pelaaja tulee maajoukkuekomennukselta takaisin polvi palasina.

– Sori nyt kävi näin. Isänmaan puolesta hei, eikö?

Pelaajalle kertyvän turnaushyödynkin voi kyseenalaistaa, vaikka EHT-kutsu nähdään joissain piireissä heti taivaspaikasta seuraavana. Eliteprospectiin saa merkinnän maajoukkuepeleistä ja sitä voi yrittää käyttää hyväkseen seuraavissa palkkaneuvotteluissa. Maajoukkuejohto puhelee näyttöpaikasta MM-kisoihin, mutta kuinka monella esimerkiksi nyt mukana olevista liigapelaajista on siihen realistinen mahdollisuus?

Enkä epäile hetkeäkään, etteikö Suomen ammattitaitoinen valmennusjohto osaisi koota MM-kisajoukkuetta ilman EHT-pelejä. Yhteispelin hiomiskorttia ei kannata nostaa edes esiin, sillä lopullinen MM-joukkue on aina kuitenkin erilainen.

Kesken kauden pelattavat maajoukkuepelit ovat menettäneet muutenkin auttamatta arvostusta. Esimerkiksi Izvestija-turnaus oli joskus kova juttu. Paljon kovempi kuin nyt joulukuussa Venäjällä pelattava…hetkinen… aivan, Channel One Cup.

Koko EHT-kiertueen voisi lopettaa kokonaan. Tai vähintään vähentää turnausten määrää. Koko turnausformaatti on jo melko väsynyt, eikä se näytä palvelevan enää juuri muita kuin kansallisten jääkiekkoliittojen kassoja.

 

 

 

 

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Aivan tarpeeton tuo on, vaan raha sen määrää pidettäväksi. Se ei auta maajoukkueen kokoamisessa olenkaan.

 2. Aivan samoin, kuin Raksilan piippuhyllyltäkin näyttää, niin järjestävien jääkiekkoliittojen tulorahoituksesta turnauksessa myös on kysymys.

 3. Samaa mieltä että joutais lopettaa tuo EHT turnaus ..Rasite se on liiga joukkueille..

 4. Päinvastoin, nytkö Kärpät on kärsijänä? Missä nuoret lahjakkuudet saavat kv-kokemusta kuin kansainvälisissä kuvioissa, ei missään. Kotikaukaloiden porukoiden pitäisi päinvastoin olla tyytyväisiä!

 5. Palautetaanpa kaikkien mieleen muutama ikävä tosiseikka. IPCC:n viimeisen ilmastoraportin mukaan meillä on vain jokunen vuosi aikaa leikata radikaalisti kasvihuonepäästöjämme. Jos niiden leikkaaminen ei onnistu, seuraukset ovat koko ihmiskunnalle katastrofaalisia. Koska Suomi rikkaana länsimaana tuottaa asukasta kohti huomattavan suuret kasvihuonepäästöt, meidän on näytettävä esimerkkiä päästöjen leikkauksessa koko muulle maailmalle.

  Miten tähän yhtälöön sopii se, että osa maapallon asukkaista ja myös suomalaisista katsoo oikeudekseen rakentaa harrastustoimintaansa varten jäähdytettyjä halleja, matkustella ympäri maailmaa turnauskiertueilla ja siten ylläpitää tai jopa kasvattaa kasvihuonepäästöjä, joiden takia ihmiskunta on ekokatastrofin partaalla?

  Vastaus on tietysti selvä jokaiselle ihmisille, jolla on vielä jäljellä jonkinlaista moraalitietoisuutta: ei mitenkään. Meidän täytyy muuttaa radikaalilla tavalla elämänmuotoamme, jotta ihmiskunnalla olisi ylipäätään mitään tulevaisuutta. Urheilu ei voi jättäytyä tästä muutoksesta pois.

  Tulevaisuuden vähäpäästöisessä tai jopa päästönegatiivisessa Suomessa urheilun täytyy olla jotain täysin muuta kuin mitä se nyt on. Meillä ei yksinkertaisesti ole oikeutta kasvattaa päästösaldoamme rakentamalla ja ylläpitämällä lämmitettyjä tai jäähdytettyjä urheilupaikkoja, tekemällä kilpailumatkoja fossiilisilla polttoaineilla ja budjetoimalla urheiluun sellaisia varoja, jotka olisi mahdollista käyttää hiilinieluihin.

  Suomi voisi näyttää koko maailmalle hyvää, vihreää esimerkkiä jättäytymällä vapaaehtoisesti pois kansainvälisistä urheilukilpailuista, joita emme elääksemme tarvitse, ja jotka tuottavat valtavan päästöjäljen. Samoin Suomi voisi olla mukana eturintamassa luopumassa lämmitettyjen, keinolumetettujen ja jäähdytettyjen urheilupaikkojen rakentamisesta ja ylläpitämisestä.

  Tämän kevään vaaleissa jokaisen on mahdollista vaikuttaa siihen, että myös urheilun osalta Suomi ryhtyy toimimaan globaalisti vastuullisella tavalla. Vihreistä, SDP:stä, Vasemmistoliitosta ja yllättäen jopa Kokoomuksesta vaikuttaa löytyvän poliitikkoja, jotka ymmärtävät sen, että ihmiskunta ei voi jatkaa nykyisellä uralla. Äänestä ensi kevään ilmastovaaleissa heitä!

  • Poliitikot ovat tuuliviirejä, jotka haistelevat ”tuulen suuntia” ja pyörivät useimmat sen mukaan.
   Mutta johtajuutta toki tähän CO2 päästöt asiaan tarvitaan mutta varsinainen tieto-taito taitaa olla muualla, kuin puolueissa.