Kärpillä on edessään pelillinen murros – Pelin monipuolistaminen on kylmä fakta

0

Kärppien ylistetty pelityyli on saanut ihmiset haukkomaan henkeään ihastuksesta. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, että viime aikoina peleissä on saanut hengitellä aivan normaalisti. Kärpät ei ole ollut aivan raiteillaan. Välillä joukkue on passivoitunut ja jäänyt jopa jalalla jälkeen vastustajasta.

Mikko Manner sanoi pari päivää sitten allekirjoittaneelle, että pelirytmi on ollut viime aikoina hukassa. Päävalmentajan mukaan identiteetti ja peli-ilme poukkoilevat. Mannerin mukaan suurin syy on sarjatilanne ja sen tuoman haasteen puute. Kärpät on saanut olla päävalmentajan mielestä aivan liian rauhassa.

Totta ainakin toinen puoli.

Kärpät on nyt pelillisen murroksen äärellä. Joukkueeseen on haettu jo pari vuotta tarkoituksella jalkavia pelaajia tukemaan Mannerin luomaa aggressiivista pelisysteemiä, mutta kaksi tuoreinta hankintaa ovat Oskar Osala ja Jussi Jokinen. Timantinkovia pelimiehiä etenkin kotimaiseen liigaan, mutta jalkanopeudesta kumpikaan ei ole tunnettu.

Tämä tosiasia heittää valmentajalle selkeän haasteen. Pelityyli pitää sopeuttaa, sillä Jokinen ja Osala ovat niin isoja paloja oululaisten palapelissä. Manner sanoikin, että pelin monipuolistaminen on kylmä fakta.

Mitä se tarkoittaa?

Päävalmentajan puheissa on vilahdellut viime aikoina useamman kerran sanat ”kaksivaiheinen puolustus”. Se ei lupaa pelin viihdeaspektin kannalta hyvää, sillä nimensä mukaisesti kaksivaiheisuudessa on pelkistetysti kaksi puolta: aggressiivinen paineistaminen (josta Kärpät on tunnettu) sekä jo kirosanaksi suomalaisessa jääkiekossa muodostunut keskialueen trap.

Eihän Kärpät viime kaudellakaan mestaruutta puhtaasti iloisella hyökkäyspelaamisella voittanut. Naftaliinista kaivettiin pudotuspeleissä nihkeän passiivinen ja tiivis viisikkopuolustus aina, kun halutun tuloksen saavuttaminen sitä vaati.

Ei sitä silti mielellään katselisi.

Tälle kaudelle Kärppien yksi tavoite oli pelata nimenomaan koko kausi aggressiivisesti.

– Haluamme pelata koko kauden niin, että pystymme pelaamaan aggressiivisesti ja ottamaan vastustajat ylhäältä kiinni. Vielä viime kaudella emme osanneet, Manner sanoi elokuussa.

Lienee jo selvää, ettei tule onnistumaan tälläkään kaudella.

Toki ykkösasia on voittaminen ja sen tieltä vähäpätöisemmät asiat heitetään tylysti romukoppaan. Päävalmentajalla on joka tapauksessa paljon pohdittavaa tulevina viikkoina. Pelitapahaasteiden lisäksi tasapainoilua riittää joukkuedynamiikan kanssa.

Viimeistään Jokisen tulon myötä Kärpät on muun Suomen silmissä kirkossa kuulutusta vaille Suomen mestari. Kokonaisuutena Kärpät ei vaikuta olevan kevään lähestyessä yhtä harmonisessa tilassa kuin viime kaudella. Se on kuitenkin menestyksen kannalta kaiken a ja o.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.