Dufva voi olla pätevä palomies, mutta älkää antako hänen kirjoittaa Jypin pelastussuunnitelmaa

0

Jyväskylän JYP pyöritti koko liigasuomea pikkusormensa ympärillä maanantaina. Kauden yksi pahimmista alisuorittajista kertoi ensin aamupäivällä muun muassa Jani Tuppuraisen ja Mikko Kaltevan jatkosopimuksista.

Iltapäivällä jysähti todellinen pommi. Kolmen vuoden sopimuksella uuden projektin Jyväskylässä aloittanut tulokasvalmentaja Lauri Merikivi sai potkut. Tilalle nimitettiin loppukauden kattavalla sopimuksella tuttuakin tutumpi Risto Dufva.

Kiekkokansa oli kaksi sekuntia hiljaa sisäistääkseen asian ennen kuin räjähti nauruun sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Keski-Suomessa ei tosin paljon hymyilyttänyt.

Koko sarjan keski-iältään vanhinta joukkuetta on moitittu koko kauden dieselmäisen hitaaksi. Joukkueeksi, joka ei sovellu nykyiseen vauhtiliigaan alkuunkaan. Kahden parhaat päivänsä nähneen konkaripelaajan kiinnittäminen vielä myös tulevalle kaudelle ei ollut sellaista uudistumista, jota Jypiltä odotettiin.

Kaiken kruunasi Dufvan paluu vaihtopenkin taakse. Mikkeliläinen sai syksyllä 2011 potkut Jyväskylästä valmennettuaan seuran ensin Suomen mestariksi keväällä 2009. Sen jälkeen tie vei Tampereen, Rauman ja Mikkelin kautta kohti auringonlaskua tilanteeseen, jossa uutta työpaikkaa ei Liigasta enää löytynyt.

Ei ennen maanantaita.

Viime aikoina Puolan maajoukkueen konsulttina vaikuttanut Dufva tekee uskomattoman paluun parrasvaloihin suomalaiseksi suurseuraksi 2010-luvulla nousseessa Jypissä. Seurassa, josta hän lähti ristiriitojen saattelemana seitsemän vuotta sitten. Seurassa, joka eittämättä kuuluu siihen 4-5 suomalaisseuran joukkoon, jotka voivat Dufvan mukaan ylipäätään voittaa mestaruuden.

Nyt Jypillä on kriisin lisäksi käsissään ikääntyvä ja alisuorittava joukkue, jonka puikoissa on parhaat päivänsä valmentajana nähnyt hieman motivaationsa menettäneeltä viime vuosina vaikuttanut valmentaja. Toimitusjohtaja on pitkällä sairauslomalla ja pestinsä kauden päätteeksi jättävän urheilujohtajan kanssa seuran välit taitavat olla enemmän tai vähemmän poikki.

Pitäisikö tästä olla huolissaan? Kyllä ja ei.

Ajoittain pahassa aallokossa täysin tuuliajolla olleella laivalla on nyt kapteeni, joka voi hyvinkin saada joukkueesta paljon enemmän irti kuin koko syksyn yrittänyt kisälli. Väitän, että Jypin kevätkaudesta tulee syyskautta parempi ainakin tuloksellisesti.

Pitkässä juoksussa yhtäkään ongelmaa ei ole kuitenkaan ratkaistu. Tuppuraisen ja Kaltevan kiinnitykset antavat huolestuttavan signaalin. Seuralla ei ole ensi kaudeksi päävalmentajaa ei urheilujohtajaa eikä välttämättä edes toimitusjohtajaa. Onko edes minkäänlaista punaista lankaa? Jypin seurajohdolla on paljon työsarkaa keväällä.

Dufva on varmasti aivan pätevä palomies sammuttamaan tulipalon, mutta älkää antako hänen missään nimessä kirjoittaa enää Jypin pelastussuunnitelmaa.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.