Etelä vastaan pohjoinen, stadi vastaan lande

1

Ensi kaudeksi Kärppiin huhuttu Jasper Lindsten oli vaikuttamassa oululaisten kohtaloon jo tänä keväänä. Lindstenin mailasta lähti Lappeenrannassa TPS:n välieräpaikan ratkaissut jatkoerämaalia. Se varmisti myös Kärpät-HIFK -välieräparin ja hyvä niin.

Kontrasti siinä vaiheessa toisena vaihtoehtona olleeseen Kärpät-SaiPa-välieräsarjaan on melkoinen. Kärpillä ja HIFK:lla on yhteistä historiaa jo tältäkin kaudelta pohjustamassa kuumaa välieräsarjaa enemmän kuin Kärpillä ja SaiPalla ikinä.

Tuoreessa muistissa on vielä Juhani Tyrväisen poikittainen maila Kristian Vesalaisen polveen runkosarjan lopulla ja sitä seurannut parin päivän täysimittainen myllytys. Ensi kaudella Pohjois-Amerikassa pelaava Vesalainen on muuten HIFK:n kasvatti, joka vaihtoi maisemaa, kun ei enää kelvannut kasvattajaseuralleen. Näyttöhaluja voi löytyä.

Joukkueet kohtasivat tällä kaudella runkosarjassa peräti kuusi kertaa. Kärpät voitti neljä ensimmäistä, HIFK kaksi viimeisintä. Katkerin tappio helsinkiläisille oli varmasti joulukuussa juhlaottelun ja ulkoilmapelin pilaaminen jatkoajalla Mikael Ruohomaan soolomaalilla.

Viime keväänä HIFK antoi Kärpille armonlaukauksen ja päätti oululaisten katastrofikauden pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Lopullisen niitin Kärppien sesongille iski jatkoajalla Jasse Ikonen – nykyinen Kärppien alaketjujen jyrä.

Ennen viime kevättä joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä viimeksi Kärppien mestaruuskeväänä 2004. Tuolloinkin juuri välierissä.

Kärpät voitti ensimmäisen pelin Oulussa Petr Tenkratin jatkoerämaalilla 3-2. HIFK voitti toisen pelin Helsingissä kärppävalmentaja Kari Heikkilän sadatellessa tuomaritoimintaa.

Seuraava peli Oulussa oli Kärpille täystyrmäys. HIFK paukutti neljä ylivoimamaalia ja nousi voiton päähän finaalipaikasta 5-0-voitolla.

Helsinkiläiset näyttivät marssivan finaaliin, kun HIFK johti seuraavaakin ottelua jo 2-0. Kärpät nousi kuitenkin rinnalle ja ohi Brett Lieversin, Jussi Jokisen ja jatkoajalla voittomaalin tehneen Juha-Pekka Haatajan osumilla. Haataja kuuluu muuten tänä keväänä HIFK:n tärkeimpiin pelaajiin.

Ratkaisupeli pelattiin 4. huhtikuuta Raksilassa. Molemmat johtivat vuorollaan, mutta lopusta ei draamaa puuttunut.

HIFK:n Kimmo Kuhta tasoitti ottelun viitisen minuuttia ennen loppua. Samassa ajassa Kärppien maalivahti Nicklas Bäckström, tämän kauden HIFK-hylkiö muuten, nilkutti pois kaukalosta ja tilalle hyppäsi nuori lupaava Pekka Rinne.

Edessä oli jälleen jatkoerä. Sitä oli pelattu vain hetki, kun Raksila juhli Tenkratin maalia. Kiekko ei kuitenkaan lopulta käynyt maalissa ja peli jatkui. Kuusi minuuttia myöhemmin Lievers päästi kotiyleisön piinasta ja vei Kärpät finaaliin.

Kärpät voitti jokaisen välieräsarjan pelinsä tuona keväänä vasta jatkoerässä.

Tänä keväänä HIFK on yksi kuumimmista joukkueista. Kärpät on vasta matkalla takaisin parhaalle tasolleen. Molemmilla joukkueilla on riveissään toisen joukkueen entisiä pelaajia. Tapaus Tyrväisen kohdalla pari viikkoa sitten joukkueen kannattajat ottivat jo sanallisesti rajusti yhteen muun muassa Jatkoajan keskustelupalstalla.

Asetelma on etelä vastaan pohjoinen, stadi vastaan lande. Olisipa jo tiistai!

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos Janne Onnelalle erinomaisista blogiteksteistä.

    Tällä kertaa on kuitenkin pakko antaa palaute. Onnelan yksi lause kertoo tietämättömyydestä yli 70-vuotiaan Kärppien historiasta. ”Kärpillä ja HIFK:lla on yhteistä historiaa jo tältäkin kaudelta pohjustamassa kuumaa välieräsarjaa enemmän kuin Kärpillä ja SaiPalla ikinä.”

    SaiPa oli aikoinaan se joukkue, jota Oulussa vihattiin ja jota tultiin katsomaan. Paljonkohan oli yleisöä uunituoreessa Raksilan hallissa kaudella 1975-1976, kun Kärpät ja SaiPa kohtasivat I-divisioonan uusintaottelussa. Kärpät voitti uusintaottelun ja pääsi liigakarsintaan, mutta vielä eivät SM-liigan portit auenneet oululaisille.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.