Yksi vuosi ei tee Marjamäestä huonoa valmentajaa – Leijonien etsittävä silti uusi luotsi

4

Koko kauden pinnan alla kuplinut tyytymättömyys leijonaluotsi Lauri Marjamäkeä kohtaan on ylittänyt kiehumispisteen. Painekattila petti lopullisesti eilisen Ranska-tappion jälkeen ja tulikuuma höyry tuli suoraan päävalmentajan kasvoille. Marjamäen eroa vaadittiin jopa Suomen rajojen ulkopuolella.

Marjamäki on valmentanut jo 17 vuotta. On käsittämätöntä, kuinka vähällä julkisella ryöpytyksellä tamperelainen on luovinut läpi vuosien. Marjamäen uran ainoat potkutkin onnistuttiin leimaamaan katkeran seurajohdon kostoksi.

Nyt silkkihansikkaat on riisuttu. Alkusoitto tuli jo ennen kisoja Urheilusanomissa, jossa sisäpiirin syväkurkut ampuivat täyslaidallisen kohti leijonaluotsia. Lisää vettä myllyyn tuli roppakaupalla eilisen tappion jälkeen. Valmentajien solidaarisuudesta joskus jonkun sanan lausunut Juhani Tamminenkin heitti Marjamäen sylki lentäen bussin alle.

Kritiikki on toki osin aiheellista. Maajoukkueen kausi on ollut yksi heikoimmista mies muistiin. Pitäisikö valmennus vaihtaa? Ehkä, mutta missään nimessä ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä á la Jukka Rautakorpi. Kenties liiton edustajat ja Marjamäki toteavat kauden jälkeen yhdessä, ettei tästä tule mitään.

Se olisi viisas päätös molempien kannalta.

Marjamäki ei ole varsinaisesti valmentajatyyppinä mikään turnausvalmentaja. Kyllä, myös Marjamäki nauttii maajoukkuevalmentajan statuksesta, mutta työnkuvan puolesta hän tuskin on ihannetyössään. Tamperelainen on omimillaan pitkissä projekteissa, joissa lyödään kädet kyynärpäitä myöden santaan ja rakennetaan itse alusta loppuun. Ei lyhyissä turnauksissa, joissa pitää puristaa koko kauden kaikkensa antaneista väsyneistä pelaajista viimeiset mehut ulos.

Miksi Marjamäki ylipäätään lähti Leijoniin? Perinteisen ”ikuinen unelma” –herkistelyn takaa löytyy myös arkisempia syitä. Välillä on yksinkertaisesti pakko vetää happea seuravalmentajan töistä. 17 vuotta putkeen seuravalmennuksessa on pitkä pätkä. Marjamäki sanoi itse, että siinä työssä sokeutuu helposti. Toinen suuri syy on se, että Marjamäki halusi nähdä (kiekko)maailmaa ja imeä vaikutteita.

Maajoukkueen heikko kausi ei tee Marjamäestä missään nimessä yhtäkkiä huonoa valmentajaa. Tamperelainen on yksi niistä harvoista valmentajista, joka pystyy kääntämään kokonaisen seuran kurssin.

Tämä kausi on kuitenkin osoittanut, että turnausvalmentaminen ei ole Marjamäen juttu. Tästä syystä Leijonien on aika etsiä uusi luotsi. Ja Marjamäen seura, jossa hän pääsee palauttamaan uransa nopeasti takaisin raiteilleen.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Joku muu mättää, kuin Marjamäen valmentaminen, koska maalintekotilanteita on pilvinpimein-
  Ei Marja voi joukkueen puolesta niitä maaleja tehdä.
  Jos tilanteita ei tulisi ja peli tökkisi, niin silloin voisi syyllistää valmentajan pelitavan, mutta niinhän ei ole.
  Ei ole uusi asia, että Suomella on maalinteko-ongelmia.
  Suomella on aina ollut tapana tehdä vastustajan maalivahdeista hyviä.

  • No joo, maalinteko ei suomipojalta onnistu, mutta se ei olekaan tämän kauden ongelma, vaan ikuisuusongelma. Tämän kauden ongelma sensijaan on täysin hengetön pelaaminen – tai lähinnä sohiminen, miksi sitä voisi lähinnä kuvata. Taustalla selkestikin yhteishengen puute ja siitä seuraava yhteispelin puute. Marjamäki ei vain kertakaikkiaan osaa luoda joukkueeseen oikeaa yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä. Ja onko tuo ihme, kun katsoo äijää: aina yhtä ilmeetön, kommentit yhtä mitään sanomattomia. Esim. tsekkipelin järkyttävän munauksen jälkeen kommentoi: ”Peli osoitti, että voimme pärjätä mille joukkueelle tahansa”. Aika käsittämätön kommentti kahden tappion – Ranskan selkäsaunan ja sen jälkeen 3 maalin johdosta häviöön johtaneen ”pelaamisen” jälkeen. Tulos tai ulos, näin se on. Ja Marjamäki on saanut jo ihan riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia osoittaa sitä tulosta.

 2. Pelatkoon porukka nyt ensin tämän turnauksen, vastahan se alkoi.

 3. etköhän hätäile nyt aivan suotta?. entä jos se laahaa joukon 4 joukkoon?. mitä sanot sitten. katsotaan nyt nuo pelit ensin loppuu ja tehdään ratkaisut myöhemmin. ei kaikki voi olla valkan syytä. pelaajat saisi mennä itseensä ja toki ne on jo mennytkin.