Aaltonen on oikeissa käsissä vaarallinen täsmäase

0

Leijonaluotsi Lauri Marjamäki ravisteli eilen suomalaisten kiekkojännäreiden sunnuntairauhaa ilmoittamalla leijonaleiritykseen liittyvät uudet pelaajat. Aho, Puljujärvi, Rantanen, Aaltonen…. Aaltonen?! HIFK:n ratkaisupelejä poppariosastolta seurannut Juhamattiko??

No sepä juuri. Loistava lisä leijonalaumaan! High risk, high reward. Se ei pelaa, joka pelkää. Ja mitä näitä nyt on.

Moni nousi tietysti saman tien takajaloilleen, joka on tavallaan ymmärrettävää. Eihän Aaltonen tehnyt maaliakaan keväällä eikä esitys muutenkaan HIFK:n punapaidassa häikäissyt. Aaltosen kausi päättyi kuitenkin kultakypärä päässä, joten jotain on mennyt jossain vaiheessa oikeinkin.

Iin taikurin peli kulki niin kauan, kun valtikka helsinkiläisten valmennuksessa oli Antti Törmäsellä. Pellailu ei maistunut Juhamatille enää samaan tapaan, kun Törmänen riisuttiin aseista ja apuvalmentajat ottivat roolia. Törmäsen ideologia ja pelaajille antamat vapaudet olivat suuri syy siihen, miksi Aaltonen ylipäätään pukeutui punaiseen.

Marjamäki tuntee Aaltosen hyvin ja on kartalla entisen pelaajansa kyvyistä ja nykykunnosta. Kunnossa ei ole mitään moittimista. Aaltonen veti viime kesänä kenties kaikkien aikojen vahvimman harjoittelukautensa ja pystyi vaivatta pelaamaan tyylilleen uskollisesti ylipitkiä vaihtoja HIFK:ssa vielä keväälläkin. Iin Kovalchukilla on kaikki ominaisuudet, joita MM-turnaus vaatii. Taito, kiekon suojaaminen, luisteluasento, pienen tilan peli, luisteluvoima, lähtönopeus, laukaus. Listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin. Aaltonen pystyy myös todistetusti iskemään ison pelin ison maalin. Tämäkään ominaisuus ei ole MM-kisoissa haitaksi.

Aaltosen kohdalla työ on edessä henkisellä puolella, sillä taikurin pelihuumori täytyy kaivaa esiin. Marjamäki on tehnyt sen jopa kesken liigan finaalisarjan, joten hän tietää mihin on ryhtymässä. Tukea tulee Lasse Kukkoselta ja Mika Pyörälältä, jotka ovat potkineet kaverinsa lentoon monta kertaa. Kolmikolta löytyy varmasti vahva luotto siihen, että se pystytään tekemään nytkin.

Leijonaryhmässä ei ole liikaa taitoa ja yllätyksellisyyttä, jota Aaltonen tuo mukanaan. Marjamäki nauraa makeasti, jos Aaltonen iskee Kölnin mitalipeleissä Suomelle jälleen elintärkeän maalin. Kenties yhtä makeasti kuin aikoinaan Oulussa, kun valmentajaa nauratti kuinka ylivoimainen pelaaja voi halutessaan olla.

JAA