Suomalaisen jääkiekon merkittävin korvatillikka

0

Syksyllä 1975 annettiin suomalaisen jääkiekkohistorian merkittävin korvatillikka. Legendaarinen oululaisvalmentaja Reino ”Pappa” Ruotsalainen haki harjoituksista kaksi viikkoa lintsanneen nuoren sentterinsä Kari Jalosen kotoa korvasta vetäen takaisin sorvin ääreen. Jalonen sanoi Paavo Nurmen kirjassa Kärpät – Pohjoisen kiekkopeto, että hetki oli kulminaatiopiste hänen urallaan.

Jalonen oivalsi tuossa hetkessä oman lahjakkuuden vaalimisen tärkeyden. Oman lahjakkuuden vaaliminen on leimannut Jalosen uraa niin pelaajana kuin valmentajanakin. Heinäpään haukka on aina tuntenut oman arvonsa hyvin, mikä on herättänyt ihmisissä usein ristiriitaisia tunteita.

Pelaajana Jalonen oli omapäinen taitoniekka, jolle henkilökohtaiset tehopisteet olivat vähintään yhtä tärkeitä kuin joukkueen menestys. Vastustajille Jalonen ei antanut koskaan armoa oli tulos taululla mikä tahansa. KJ vaati ketjukavereiltaan, että mustaa laitetaan verkkoon loppusummeriin saakka. Omat pisteet olivat äärimäisen tärkeitä, eikä Jalonen epäröi myöntää sitä tänäkään päivänä.

Valmentajana Jalonen on täysin erilainen kuin pelaajana, eikä välttämättä katselisi edes kauan pelaaja Jalosta joukkueessaan. Valmentajana KJ luottaa ennen kaikkea kovaan kuriin ja järjestelmällisyyteen. Valmentajan uraansa Heinäpään haukka rakensi maltilla, jota ei pelaajauran aikana aina löytynyt. Turun oppivuodet, Oulun menestysvuodet ja Helsingin IFK:n kokonaisuudesta vastaaminen tekivät Jalosesta reilussa kymmenessä vuodessa yhden Suomen menestyneimmistä valmentajista.

Vaikka Jalonen tuntee oman arvonsa hyvin, jää hän suuren yleisön silmissä usein sukunimikaimansa Jukka Jalosen sekä Erkka Westerlundin ja Lauri Marjamäen varjoon. Jalonen juhli tällä viikolla kauden päätteeksi jälleen mestaruutta. Tällä kertaa Sveitsin mestaruutta Bernissä. Reilut kolme vuosikymmentä huippujääkiekossa mukana ollut Jalonen on juhlinut kauden päätteeksi mestarina uskomattomat 14 kertaa. Melkein joka toinen kausi!

Jalonen käyttää voittamisesta mielellään termiä syvä ilo. Se on jotain suurempaa kuin hetken huuman tuoma riemu voiton hetkellä. Iloa Heinäpään haukka ehtii syventää vielä paljon ennen kuin ura jääkiekon parissa tulee päätökseen. Se ura tulee olemaan lopulta yksi komeimmista suomalaisen jääkiekon historiassa.

JAA