Menestysvuosien savuverho kätki karun totuuden Kärpistä

4

Kärppien kausi päättyi maaliskuun puolessa välissä. Merkit mahalaskusta olivat ilmassa jo kesällä, mutta seurajohto vannoi pitkin kautta laivan kääntyvän. Ja kääntyihän se – tavallaan. Laivan peräsin oli viallinen ja ohjauspotkureista loppui potku kriittisellä hetkellä. Paatti jäi lopulta poikittain aallokkoon, kellahti nurin ja upposi.

Kärpät ei ollut missään vaiheessa tämän kauden mestarisuosikki. Kirjoitin blogissani aiemmin, että Kärppien maksimi on tällä kaudella jossain miehekkäiden puolivälierien ja välieräpaikan välimaastossa. Kärpät jäi aika kauas.

Kausi oli haastava monella tapaa. Vaihtuvuus, loukkaantumiset, se kuuluisa kiekollinen puolustaja, riskihankinnat, Suikkanen, ilu, bambi, bla, bla, bla blaa.

Syitä ja tekosyitä löytyy paljon. Tähän kauteen ei kannata takertua liikaa. Täytyy katsoa isompaa kuvaa.

Kerrataanpa Kärppien viime vuosien runkosarjasijoituksia: yhdeksäs, kahdeksas, seitsemäs, seitsemäs, ensimmäinen, ensimmäinen, toinen, kahdeksas. Siinä on melkein kymmenen vuoden pätkä. Kokonaiskuva ei mairittele Liigan suurinta ja kauneinta. Viidet säälipleijarit kahdeksassa vuodessa Liigan kovimmalla pelaajabudjetilla.

Juuri nyt Lauri Marjamäen kärppävuodet vaikuttavat savuverholta, jonka taakse karu totuus kätkeytyi. Näin ei voi jatkua. Kärppien täytyy korjata suurin kipupisteensä eli joukkueen rakentaminen. Se on ollut vaikeaa jo pitkään.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että Marjamäen ja Kärppien menestysvuosien aikanakin tuli aivan liikaa huteja profiilihankintojen suhteen. Marjamäki ja maaperä kuitenkin kompensoivat hyvin. Maaperä oli mestaruusvuosina poikkeuksellisen hedelmällinen, kuten Marjamäki on itsekin myöntänyt. Oulussa oli paikallaan polkevat Kemppainen, Donskoi ja kumppanit, joita työstää. Heidän jälkeensä tuli Aho, Puljujärvi ja Nutivaara.

Menestysputki jatkui.

Kiekkoilija on saanut Oulusta aina hyvän tilin, mutta nyt edes se ei riitä. Kärpät ei ole tällä hetkellä kotimaisten huippupelaajien ja vahvassa nosteessa olevien junnujen silmissä varteenotettava vaihtoehto. Tämä on Kärppien suurin ongelma. Tuollaiset pelaajat ovat elinehto nyky-Liigassa. Joukkue tarvitsee huippupelaajia ja pelaajia, jotka ovat matkalla ylöspäin. Joukkueen käyrä osoittaa usein samaan suuntaan kuin pelaajien urakäyrä.

Nyt Kärpät joutuu poimimaan ulko-oululaiset pelaajat kolmoskorista, eikä sieltä löydy yhtään edellä mainitut kriteerit täyttävää pelaajaa. Toinen vaihtoehto on ostaa AHL-arpa.

Tämä tie tuo eilen nähdyn tuloksen.

Kärpillä on kuitenkin perusasiat hyvin. Korporaatio takoo hurjaa voittoa, elää ja voi hyvin taloudellisesti. Kärpillä on aktiivinen hallitus ja osaava toimitusjohtaja, jotka ovat pitäneet erittäin hyvää huolta kassasta.

Nyt seurajohdon ja hallituksen strategiaryhmien kannattaa ottaa työn alle urheilupuoli, sillä se täytyy saada jiiriin välittömästi.

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Semmoista se on. Maalta ne viisaat löytyy, kun merellä vahinko sattuu. Ja kiekkopelissä katsomosta.

  2. ”Kiekkoilija on saanut Oulusta aina hyvän tilin, mutta nyt edes se ei riitä. Kärpät ei ole tällä hetkellä kotimaisten huippupelaajien ja vahvassa nosteessa olevien junnujen silmissä varteenotettava vaihtoehto. Tämä on Kärppien suurin ongelma. ”

    Juuri näin! Aivan loistavasti kiteytetty. Muutenkin artikkeli täyttä asiaa!

  3. Juttu on pelkkää asiaa. Kärppien maine ei ole naapuriseurojen kanssakaan kovin kummoinen. Kärpät ei ole kiinnostunut yhteistyöstä, sillä pari herraa Kärpissä estää sen. Maine leviää herkästi myös alueen ulkopuolisiin joukkueisiin ja sitä kautta junioreihin. Muissa seuroissa pidetään Kärppien toimintaa sisäpiirihommana ja lahjakkaat pelaajat eivät halua tulla, koska Kärpissä pelipaikkaan hyvissä ketjuissa eivät vaikuta taidot, vaan pitää olla yhteyksiä sopiviin piireihin. Pentti Matikaisen aikana oli ns. polku, jota pitkin pääsi ykkösketjuun asti. Ei silloin sanottu kaverille, että et ole liigatason pelaaja ja sellainen kaveri kuitenkin nousee jopa maajoukkuetasolle.

  4. Aho olisi pitänyt ulostaa monta vuotta sitten. Siinä juuri sitä sisäpiirihommaa, pidetään ammattitaidotonta kaveria töissä koska poika osaa pelata.