Sukupuolten häivyttämisestä

1

Sukupuolineutraali kasvatus on taas esillä, kiitos YLEn uuden laatuohjelman, Sannikka&Ukkolan, ja sen kohtaaman kritiikin. Koko termihän on lähtökohtaisesti väärä ja antaa heti kättelyssä asiasta virheellisen kuvan, koska oikea sana on sukupuolisensitiivinen.

Tehdäänpä tämä nyt selväksi: Kyse ei ole sukupuolten häivyttämisestä tai siitä, että tytöt eivät saisi olla tyttöjä ja pojat poikia jne. Kukaan ei ole vaatimassa sitä, että sukupuolia ei olisi.

Minusta on aivan älytöntä, että nykyään ihmisiä, jotka nostavat esiin vanhentuneita käsityksiä ja haastavat niitä, haukutaan mielensäpahoittajiksi. Koska tuntuu, että pahiten erilaisissa (some)kohuissa loukkantuvat ne, jotka eivät halua minkään muuttuvan. Ja nämä tyypit ymmärtävät tahallaan väärin. Esimerkiksi monelle vanhemmalle jumalasta seuraava lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on ymmärtänyt homman kokonaan väärin ja on itse asiassa hyvin pitkälti samaa mieltä sukupuolisensitiivisyyden kanssa.

Väännän nyt tähän vielä rautalangasta: sukupuolisensitiivisyys ei kiellä tyttöä olemasta tyttö tai poikaa olemasta poika, olettaen että kyseinen tyttö kokee olevansa tyttö tai kyseinen poika kokee olevansa poika. Jos kyseinen tyttö tykkää pinkistä ja nukkeleikeistä, häneltä ei kielletä niitä. Ja jos kyseinen poika haluaa leikkiä autoilla, hän saa tehdä niin vapaasti.

Pointti onkin se, että lapsen sukupuoli-identiteettiä, mielenkiinnon kohteita tai luonteenpiirteitä ei oleteta biologisen sukupuolen ja niihin liittyvien stereotypioiden perusteella. Eli suomeksi: jos tyttö kokeekin olevansa poika, jos tyttö haluaa leikkiä autoilla tai käyttää sinistä, autokuvioista paitaa, tai jos tyttö on energinen ja fyysinen tapaus, häntä ei ohjattaisi saatika pakotettaisi olemaan jotain muuta. Siis ei oleteta, että kaikki pojat ovat tietynlaisia ja tytöt tietynlaisia ja jos poikkeaa näistä stereotypioista, se olisi jotenkin huono juttu.

Ylipäätään nämä typerät stereotypiat tyttöjen ja poikien leikeistä ja väreistä on jo aika heittää samaan rotkoon, kuin sanonnat isimies ja masuasukki.

Sinkkonen itsekin sanoo Iltalehden jutussa, että lasta ei saa ohjata ”kohti tietynlaista roolia, vaan antaa hänen löytää vapaasti ne asiat, joista hän löytää iloa. Poika saa olla hoivaava ja tyttö leikkiä autoilla, jos siltä tuntuu.”

Juuri tämä on se pointti.

Lopetetaan siis jo vääntö tästä aiheesta, koska loppujen lopuksi me kaikki olemme samaa mieltä: Lapsi saa olla juuri sellainen kuin hän on ja hänen parhaansa on meille vanhemmille tärkeintä.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Totta kai tyttö saa leikkiä autoilla ja poika nukeilla, sehän on ihan harmitonta ja sellaista on tapahtunut aina. On räväköitä ”poikatyttöjä” ja herkemmän oloisia poikia, jotka usein löytävät samanhenkisiä kavereita tytöistä.

    Mutta se huolestuttaa, että pieniä lapsia aletaan lokeroimaan transkäsitteiden alle, kun heidän minuutensa ja seksuaalisuuden kehittyminen on vielä ihan alkutekijöissään. Kummajaiseksi lokerointi omien vanhempien taholta on varmasti omiaan vaikeuttamaan lapsen luonnollista kehitystä eikä varmasti ainakaan vähennä lapsen tunnetta ulkopuolisuudesta ja joukkoon sopimattomuudesta, pysyvästi. Koko käsite ”translapsi” on jotain sellaista, mitä ei pitäisi olla edes olemassa. Sannikka&Ukkola -ohjelmassa esitetty väite vajaan kuuden prosentin translapsiesiintyvyydestä on käsittämätön.

    Mitä taas tulee lapsen pukeutumiseen, vanhemmat ne vaatteet hankkivat, joten kovinkaan suurta statementtia lapsi ei tässä asiassa voi itse tehdä. Ennemminkin voisi ajatella, että vanhemmat projisoivat omia mielipiteitään ja näkemyksiään lapsen pukeutumiseen, jos se voimakkaasti poikkeaa valtavirrasta.

    Olen itse tytön ja pojan vanhempi ja olen huomannut suuria eroja lasten mielenkiinnon kohteissa sekä käyttäytymisessä. Hyvin pitkälti ne noudattelevat tiettyjä olemassaolevia sukupuolistereotypioita ja näin asia varmasti on 99,9%:lla väestöstä. Erilaisuus pitää toki hyväksyä ja ymmärtää, mutta oletus, että tytöt ovat tyttöjä, pojat ovat poikia ja eri sukupuolilla on tiettyjä ominaispiirteitä, pitää paikkansa niin suuren enemmistön kohdalla, että sitä ei kannata yrittää pienen marginaalin vuosi muuttaa. Eikä se edes onnistu, koska sukupuoliroolit ovat evoluution kehityksen tulosta.