Vauvojen isät pois baarista!

4

Kun pariskunnalle syntyy vauva, moni asia muuttuu. Se vaikuttaa vanhempien yöuniin ja väsymyksen määrään, mutta se muuttaa myös arjen ruutineita. Ei voi enää tehdä yhtä vapaasti asioita ja mennä ja tulla miten huvittaa. Ei välttämättä edes pääse suihkuun tai saa syötyä ruokaansa lämpimänä, ellei joku ole apuna. Monet pitävät vauvan ensimmäistä elinvuotta raskaana aikana ja puhutaankin usein, että jos parisuhde selviää vauvavuodesta, niin voi antaa itselleen aplodit.

Esikoiseni vauvavuosi johti eroon, kuopuksen ei. Oman näkemyksen ja kokemuksen takaa väitän, että monet vauvavuonna särkyneet parisuhteet olisivat voineet pelastua, jos isät olisivat viettäneet enemmän aikaa kotona ja vähemmän aikaa baarissa tai muualla rellestämässä. Tekemäni empiirisen mutu-tutkimuksen, eli kaveripiirin ja Facebookin vauva-aiheisten ryhmien perusteella olen huomannut, että yllättävän monet tuoreet isät jatkavat elämäänsä samaan malliin, kun taas äidit luopuvat vapaudestaan ja menoistaan.

Jos isän viikkorutiiniin kuuluu baarireissu tai pari joka viikonloppu, se tarkoittaa sitä, että hän on poissa pelistä baari-illan lisäksi vielä koko yön ja todennäköisesti myös seuraavan päivän. Pahimmillaan hän taas lähtee illaksi uudelle kierrokselle. Jos isä vielä käy jokaisena arkipäivänä töissä ja ehkä sen päälle harrastaa jotain, niin eihän hän näe lastaan tai vietä aikaa perheensä kanssa kuin muutaman tunnin per viikko. Minusta tämä on aivan käsittämätöntä.

Miksi näille isille ei herää halu olla lapsensa kanssa? Miten joku noin älytön asia kuin alkoholin kittaaminen kavereiden kanssa voi olla tärkeämpää, kuin oma lapsi ja puoliso? Eikö heitä harmita se, että he missaavat merkittäviä hetkiä, ja että he eivät näe lapsensa oppivan uutta ja kasvavan? Miten kenellekään voi riittää muutama tunti per viikko?

En ihmettele yhtään, että tällaisessa tilanteessa olevat parit eroavat. Äidit joutuvat ottamaan suuren vastuun vauvasta, joka mahdollisesti kärsii koliikista, korvatulehduksista, refluksista tai allergioista ja on hyvin itkuinen. Tai vaikka ei kärsisi, niin silti lähes yksin vauvasta huolehtiminen on raskasta. Kyllä siinä vahvinkin nainen katkeroituu koko ajan menossa olevalle puolisolleen. Katkeruus voi muuttua riidoiksi, valitukseksi ja/tai puhumattomuudeksi ja lopulta etäännyttää parin toisistaan.

Joten sinä, pienen lapsen isä, pysähdy hetkeksi ja mieti: Voisitko jättää väliin tämän vuoden pikkujoulut, poikien mökkireissut, turhat kissanristiäiset ja ex tempore -baarireissut? Voisitko olla puolisosi tukena niin paljon kuin mahdollista? Voi käydä jopa niin, että opit nauttimaan kotona olemisesta ja lapsesi kanssa touhuamisesta etkä pian enää edes halua lähteä ryyppäämään. Voi käydä myös niin, että puolisosi arvostaa panostustasi ja rakastuu sinuun yhtä syvemmin ja teidän lapsenne saa kasvaa ehjässä kodissa.

Mietipä sitä.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Hei!
  Oisiko sellainen mahdollista, että äidiksi haluavat pariutuisivatkin sellaisten miesten kanssa, jotka eivät hingu baariin? Sellaisiakin on, mutta ilmeisesti eivät ole naisten mielestä tarpeeksi kiinnostavia, alfoja, koulutettuja, rikkaita tms. Perhekeskeisyys ei useinkaan ole ykkösenä naisten wish listalla.

 2. Samaa mieltä martti 13:n kanssa. Jos elämän tärkeimpiä sisältöjä on lapsen tuloon asti ollut baareissa bilettäminen, on sinne helppo paeta, kun alkaa olla työlästä ja tylsää. Fiksut naiset hakee miehensä muualta.

 3. Niin äidillä kuin isälläkin pitää olla myös omia juttuja ja omaa aikaa. Baareissa viihtyvä mies on todennäköisesti ollut sellainen jo ennen raskautta, joten on melko naivia kuvitella miehen muuttuvan synnytyksen jälkeen kuin taikaiskusta.
  Oma aika äidille on usein kortilla, mutta mahdollisuus siihenkin toivottavasti löytyy, jos ei isän tukemana niin sitten muulla keinolla.
  Tiedän myös äitejä, jotka ”omivat” vauvan eivätkä anna isän hoitaa lastaan. Tai jos antavat niin moittivat koko ajan miten väärin isä lastaan hoitaa. Ihmekös tuo sitten jos baarit houkuttavat enemmän.

 4. Kirjoittaja kirjoittaa vauvavuodesta ainoastaan siitä näkökulmasta, että mies ja isä on se joka käy baarissa. Itselläni oli aikoinaan fyysinen vuorotyö ja sekin erittäin epäsäännöllistä ylitöineen päivineen ja levätä piti aina kun oli mahdollista muuten sitä rumbaa ei olisi jaksanut. Oli myös pieni lapsi joka vaati oman huomionsa tottakait. Kävin vapaa-ajalla harrastamassa ja se vaati joskus myös matkustamista ja kävin myös joskus harvoin ravintolassakin rahatilanteen niin salliessa, joten omaa aikaakin oli riittävästi. Muun ajan, jota ei koskaan tuntunut olevan riittävästi vietin pitkälti lapsen kanssa milloin missäkin varsinkin kesällä mutta myös talvella hiihtoladulla ja pulkkamäessä jne.
  Vaimoni alkoi myös käydä ravintolassa ”tuulettumassa” kuten hän asian ilmaisi ja sitä tuuletusta hän kaipasi joskus jopa Jouluaattonakin ja silloin ei ollut väliä oliko sitä rahaa siihen vaiko ei mutta tuulettumaan piti päästä. Tilanne ei ollu mitenkään helppo silloin kun se tuuulettumisen tarve tuli ja se saattoi tulla siitäkin huolimatta, että minulla oli yöllä töitä tiedossa. Vaimoni sai sitä omaa aikaa kyllä varmaankin tarpeeksi ja tuuletusta myös koska ennenpitkää oltiin siinä tilanteessa, että hän sai tuulettua ihan nin paljon kuin halusi mutta eri osoitteesta eli erohan siitä tuli ja hyvä niin. Halusin tässä vaan kertoa, että ei se läheskään aina ole se mies ja isä se, joka siellä ravintolassa enemmälti kulkee.