Äitiyden tunteet: Väsymys

2
Juttusarjassa käsitellään äitiyden tunneskaalaa.

Haluan heti blogin ensi metreillä käynnistää äitiyden tunteita ja niiden moninaista skaalaa käsittelevän juttusarjan. Jokaisen juttusarjan tekstin aiheena on yksi äitiyteen olennaisesti liittyvä tunne. Tämän sarjan ensimmäisen blogitekstin aihe on väsymys, joka tuntuu olevan (varsinkin pienen vauvan) vanhemmuuteen yksi yleisimmin liitettävistä tunteista ja ainakin itselle hyvin ajankohtainen.

Aloitan kertomalla perheemme tilanteesta ja väsymykseen johtaneista syistä.

  1. Vauva syntyi.

Kyllähän se niin on, että vauvan synnyttyä vanhempien nukkumiseen tulee muutoksia. Se, miten suuria muutokset ovat, riippuvat niin vauvasta kuin äidin herkkäunisuudestakin. Parhaimmillaan uusi tulokas nukkuu alusta saakka hyvin ja vanhempien univelan määrä ei ehdi kertyä kovin pahaksi. Pahimmillaan vauva on huonosti nukkuva ja herkkäuninen eikä meinaa millään oppia nukahtamaan itsekseen ja äidin taas on ehkä vaikea herättyään nukahtaa uudelleen tai hän herää helposti pieniinkin ääniin.

Ikävä kyllä on todettava, että meillä on juuri tällainen ”worst case scenario”. Meidän vauvamme, eli on alusta asti nukkunut ja nukahtanut huonosti ja tämä on johtanut jos jonkinlaisiin pakkoratkaisuihin ja suoraan sanottuna älyttömyyksiin. Tässä herkullisimmat:

  • Ensimmäiset 6,5 kuukautta vauva nukkui vain rinnalla kainalossani tai hytkyttäen sylissä tai liikkuvissa vaunuissa, joten nukuin yöllä vauvan kanssa ja päivällä kävelin, kävelin ja vähän vielä kävelin sen kanssa ulkona.
  • Ensimmäiset 6,5 kuukautta hän myös nukahti vain rinnalle tai liikkuviin vaunuihin. Häntä ei voinut laskea kotona mihinkään nukkumaan, koska hän heräsi heti.
  • Ollessaan noin vajaan kuukauden vauva alkoi huutaa lähes joka ilta tuntikausia, ja tätä kesti pari kuukautta, kunnes huomasimme, että vauvaa ei saanut viedä nukkumaan makuuhuoneeseen, tai hän suuttui, vaan hänet piti huijata unten maille.
  • Näitä huijaamisen tapoja oli monenlaisia. Osa toimi kerran, osa useamman kerran. Toimivin oli se, että isi tai äiti pesi hampaitaan sähköhammasharjalla, kunnes vauva nukahti toiselle käsivarrelle. Hampaiden harjaus piti suorittaa juuri oikealla väsymyksen hetkellä ja sitä piti joskus tehdä moneen kertaan tai useamman minuutin ajan.
  • Nukkuva vauva piti siirtää äärimmäisen varovasti, kuin atomipommi konsanaan, äidin rinnalle ja siitä hivutellen sänkyyn makuuasentoon. Siitä ei sitten voinut enää irrottautua, joten menin ensimmäiset puoli vuotta nukkumaan vauvan kanssa yhtäaikaa, eli noin klo 19:30. Laittelin aina välillä viestejä miehelle olohuoneeseen, että ”olkaa hiljempaa!” koska vauva meinasi herätä pienimpiinkin ääniin.
  • Kerran saimme vauvan nukahtamaan niin, että minä hytkytin vauvaa olohuoneessa ja mieheni lauloi tai hyräili jotain tiettyä laulua matalalla äänellä hänen korvaansa. Siirryimme makuhuoneeseen hytkyvänä ja hyräilevänä kulkueena (ja naurua pidätellen, koska olihan se nyt hulvatonta), laskeuduimme varovasti sänkyyn hyräilyn yhä jatkuessa ja lopulta mies hyvin varovasti ja hitaasti siirtyi milli milliltä kauemmaksi, kunnes poistui takaisin olohuoneeseen.
”Äiti on vähän väsynyt.”

Tiedän varsin hyvin, että yllämainituista tilanteista saamme syyttää vain itseämme. Välillä emme ole voineet muuta kuin nauraa sille, miten älytöntä vanhemmuus välillä on. Sellaisessa väsymyksen tilassa ei vain tunnu olevan muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää kaikki keinot, millä saa vauvan nukahtamaan ja pysymään unessa.

Väsymykseen nähden olen kuitenkin melko hyvin pysynyt järjissäni (kiitos imetyshormonit!), ainakin päivisin. Öisin päähän ilmaantuu kaikenlaisia synkkiä ajatuksia, kun ei saa nukkua vaikka univelkaa olisi ämpärikaupalla, mutta aamulla ne haihtuvat sillä sekunnilla kun laskee katseensa vauvaan ja näkee hänen suloisen nöpönenänsä tai valloittavan hymynsä. Onneksi nukkumisjärjestelyihin on tullut ajan myötä positiivisia muutoksia, vaikka K ei vielä 10-kuisena nuku kokonaisia öitä, mutta se on toisen blogikirjoituksen aihe se!

Kuulostaako tutulta? Kerro oma kokemuksesi väsymyksestä!

JAA

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.