Työ tekijäänsä kiittää

2

Työllisyys ja työttömyys ovat puhututtaneet viime aikoina varsin runsaasti. Hallitus asetti vaalikaudelle kovat tavoitteet työllisyyden parantamiselle. Alkuun niille hieman naureskeltiin ja asiantuntijat sanoivat, ettei niitä voida saavuttaa, mutta vauhti on yllättänyt positiivisemmatkin epäilijät. Viimeisempien ääneen lausuttujen arvioiden mukaan 72% työllisyystavoite saavutetaan tämän vaalikauden aikana. Epäilijöille jälleen yksi näpäytys.

Pohjois-Pohjanmaan Ely:n alueella oli viime joulukuussa 16 prosenttia vähemmän työttömiä kuin vuotta aiemmin. Työttömyys väheni eniten nuorten ja ulkomaalaisten kohdalla. Myös pitkäaikaistyöttömien määrä pieneni. Kotikaupungissani Ylivieskassakin tilanne näyttää positiiviselta, sillä työttömyysaste on alhaisin kaikista Pohjois-Pohjanmaan seutukunnista. Sykähdyttävin uutinen oli viime viikolla, kun Ylivieskan seudulla uutisoitiin olevan lähes tuhat työpaikkaa tarjolla. Lähipiirin kokemusten ja yritysvierailujen perusteella arvelisin tuonkin oleva alakanttiin. Alueemme yritykset palkkaisivat kiivaasti tekijöitä, jos niitä vain löytyisi. Työvoimaa kaivataan runsaasti myös Kainuussa sekä Lapissa. Uhkaavasti talouden kasvua on alkanut rajoittamaan työvoimapula!

Hallitus on kohdistanut työllisyyden parantamiseen monia erilaisia toimenpiteitä. Paljon kohua herättänyt aktiivimalli on vain yksi osa kokonaisuudesta. Näiden toimenpiteiden vuoksi on mahdollista toimia yrittäjänä neljä kuukautta ilman pelkoa työttömyysturvan menettämisestä, työllistyä helpommin palkkatuella tai starttirahalla, nuorten ohjaamo-palvelut on vakinaistettu, ammatillista koulutusta lisätty ja täydennysopintoja on helpompaa suorittaa työttömyysturvalla. Jatkossa myös työvoimapalveluiden resursseja parannetaan ja nollatuntisopimuksille laaditaan reilut pelisäännöt. Pelkkää piiskaa ei ole ollut tarjolla, vaan paljon erilaisia työllistymisen esteitä ja rajoitteita on poistettu.

Iso vaiettu ongelma on työkyvyttömien roikkuminen työttömien työnhakijoiden tilastoissa. On arvioitu, että lähes puolet pitkäaikaistyöttömistä ei pysty työskentelemään kokoaikaisesti tavanomaisissa työsuhteissa, vaan he tarvitsevat enemmän soviteltuja palveluja ja erilaisia työmahdollisuuksia. Tähän pitää jatkossa löytää parempia ja toimivampia malleja. Sosiaaliturva tarvitsee kokonaisuudistuksen ja päivittämisen tähän aikaan. Se tulee olemaan seuraava hallituksen keskeisin uudistus.

Vuosien saatossa meille on muodostunut liian sekava ja moniulotteinen kokonaisuus, jossa ammattilaisetkin menevät sekaisin. Miten voimme siis olettaa, että tavallinen kansalainen tai heikommassa asemassa oleva pystyy taistelemaan erilaisten tukien viidakossa? Monet kannustinloukut ja rajoitteet tekevät työn vastaanottamisesta taloudellisesti kannattamatonta tai jopa mahdotonta. Työn tekeminen pitäisi kuitenkin olla kaikille se ensisijainen toimeentulon kerryttämisen tapa. Sosiaaliturva vaatii reipasta selkeyttämistä ja uudistamista norminpurun hengessä.

Myös perhevapaat ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen ovat keskusteluttaneet viime päivinä. Tämä on meille keskustalaisille tärkeä asia. Uudistus kaatui nyt vaikutusarvioihin, sillä näillä mahdollisuuksilla ei olisi saatu lapsien ja perheiden kannalta hyvää uudistusta aikaan. Työllisyysvaikutus olisi ollut korkeintaan 1600 henkilötyövuotta, mikä kustannuksiin nähden olisi varsin pieni. Uudistus olisi näkynyt taloudellisena leikkauksena suurimmalle osalle perheitä. Asia pitää ottaa käsittelyyn seuraavissa hallitusneuvotteluissa, kun myös rahoitusmahdollisuudet ovat paremmin auki. Silloin myös uudistuksen taloudelliset menetykset perheille voidaan aidosti korvata.

2 KOMMENTTIA

  1. Otan käytännön esimerkin työllistymisestä. Eilen tarvitsin viedä auton korjaamolle, kun sähkötoiminnat menivät jumiin. Nuorehko yrittäjä tuli ja vei auton siirtolavalla korjaamolle. Kysyin kauanko on ollut alalla. Vastasi puolitoista vuotta, olin kaksivuotta työttömänä ja on perhe sekä talovelkaa, otin ison riskin ja ostin hinausauton, Työtä hänelle olisi ollut tarjolla määräaikaisesti toisella puolella suomea ja poikamiehelle asunto. Tässä se ongelma on, perheellisen asuminen ja työpaikat eivät kohtaa. Eikä pienellä palkalla rampata viikonloppuna satoja kilometrejä autolla tapaamaan perhettä. Keskustapuolue puhuu maan asuttuna pitämisestä ja keskustajohtoinen hallitus tyhjentää maasetua.

  2. Toinen esimerkki näistä ”avoimista työpaikoista” ovat puhelinmyyntipaikat. Palkka on niin pieni, että se ei riitä edes työmatkakuluhin. Silti pitäisi vain ottaa työtä vastaan. Minusta pitäisi tehdä uudelleen määrittely siitä, mitä saa kutsua työpaikaksi. Työpaikka on sellainen työ, josta saatavalla palkalla elää eli pystyy maksamaa välttämättömät elinkustannukset ja jotain vähän jääkin yli. Nyt kuka tahansa vipo voi ilmoittaa avoimista työpaikoista, joissa ei taata edes minkäänlaista minimipalkkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.