Johtajuudesta ja tytöistä

0

”Onko sinua koskaan tytötelty tai ammattitaitoasi kyseenalaistettu työssäsi?”

Tämä kysymys esitetään minulle jatkuvasti. Edelleenkin, vaikka olen 37-vuotias, kahden lapsen vanhempi ja toiminut johtajan tehtävässä kahdeksan vuotta. Edelleenkin uudet tuttavuudet ihmettelevät, miten olen voinut toimia kunnanjohtajan tehtävässä jo niin pitkään. ”Sinunhan on pitänyt olla lapsi, kun aloitit virassa”, voidaan tokaista.

Nuorena naisena minulle kerrottiin usein seuraava asia: ”Kun astuit puhujapönttöön, ajattelin, että mikähän nuori blodi sieltä nyt tulee. Kun ryhdyit puhumaan, muutin mieleni. Kiitos kovasti ajatuksistasi.” Näitä kommentteja olen saanut sekä miehiltä että naisilta. On selvää, että pieni kokokoni, sukupuoleni ja ikäni on luonut ennakkokäsityksen ihmisille. En ole koskaan antanut sen vaikuttaa omaan elämääni.

Oman perheen merkitys ihmisen itsetunnon rakentajana tai nujertajana on merkityksellinen. Maatilaympäristössä osallistuin kaikkiin tilan töihin. Elinpiirissämme eli eri ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Opin, mitä on tasavertaisuus. Saman opin haluan välittää omille lapsilleni, tytöilleni. Jokainen meistä on jossain asiassa hyvä. Sitä hyvyyttä ja osaamista pitää ruokkia.

Koulussa ja lukiossa sekä yliopistossa hakeuduin oppilaskunnan toimintaan. Politiikassa toimin erilaisten ihmisten kanssa taustoihin katsomatta. Työelämässä hakeuduin alalle, jossa 15 vuoden jälkeenkin olen edelleen ”nuorimmasta päästä” ja vähemmistössä kaikilla mittareilla. Viidennes kuntajohtajista on naisia.

Toki olen siis kohdannut ennakkoluuloja. Tärkein havainto kuitenkin on, että valtaosa ihmisistä pääsee niistä yli nopeasti, jolloin on mahdollista saada aikaan tasavertainen kumppanuus ja keskusteluyhteys.

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Tyttöjen päivänä 2017 halutaan muistuttaa siitä, että tytöillä ja nuorilla naisilla on oikeus päättää omasta elämästään ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon.

Haluan omalla esimerkilläni kannustaa tyttöjä ottamaan vastaan elämässään haasteita ja tuomaan esille oman osaamisensa. Jokainen meistä on persoona, joka rakentaa omaa vaikuttamispolkuaan ja uraansa esihenkilönä tai johtajana itselleen tyypillisellä tavalla. Johtajuuteen liittyy paljon myyttejä, joita niin miehet ja naiset kuin tytöt ja pojat voivat murtaa ja muuttaa.

Onko minua koskaan tytötelty. Kyllä, kerran. Eräässä työpaikassa vanhempi kollega totesi, kun pyysin päästä työyhteisön yhteiseen juhlahetkeen mukaan, että ”istu tyttö syliin”. En istunut. Otin kuohuviinilasin käteen ja seisoin.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.