KUOLEMA HOIVAKODISSA

0

Hoivakodeissa on Suomessa kuollut koronavirukseen lyhyessä ajassa lähemmäs 100 henkilöä, noin 40 % kaikista tähän sairauteen kuolleista. Se on kohtuuton määrä. Jollain tapaa se on ymmärrettävää, mutta saavatko hoivakodeissa olevat saman hoidon kuin muualla olevat yhtä vanhat ja sairaat ihmiset?

Kiuruvedellä kuoli lyhyessä ajassa 11 hoidettavaa. Hoivakodista vastaava henkilö kertoi:” Ensihoidon yksikkö totesi hoivakodissa käydessään, että ei sairaita tarvitse siirtää sairaalaan. Ja sairaalatasoista toimintaa ei ollut tarjolla, kuten ei pitänytkään ja kuten ei edellytetty.” Aika tylysti todettu.Siis, meillä Suomessa vuonna 2020 saa kuolla samassa hoivakodissa 11 henkilöä ilman, että heistä kenenkään ei katsottu tarvitsevan sairaalahoitoa. Kuinka paljon tätä on tapahtunut muissa hoivakodeissa? He saavat kuolla hoitolaitoksessa ilman, että heitä edes olisi yritetty saattaa tehohoitoon. Ei pitäisi olla mahdollista.

Kyllä tällä tavalla tehohoitopaikat saadaan riittämään. Ministeri Kiuru sanoin jo maalis-huhtikuun vaihteessa, että tehohoitopaikkoja on 500, joissa 250 paikassa on tehohoitolaitteet. Hän lupasi eduskunnan edessä, että määrät pikaisesti kaksinkertaistetaan eli laitepaikkoja tulisi noin 500 paikkaa. Eilen (8.5.2020) kansliapäällikkö Varhiala sanoi TV:ssä, että laitepaikkoja on täpärästi 300. Kun ja jos tulee todellinen tiukka tilanne, niin ko. paikat eivät riitä alkuunsakaan. Kun kaikki paikat ovat täynnä, niin ilmeisesti vasta silloin perustetaan työryhmä, joka ryhtyy kartoittamaan, mistä laitteita saataisiin lisää. Ministeri Lintilä kertoi huhtikuussa, että lisenssineuvottelut ovat hyvässä vauhdissa ruotsalaisten kanssa laitteiden Suomessa valmistamista varten. Mikähän on tilanne? Yksi laite maksaa 40.000 euroa, 500 laitetta 20 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiirit eivät niitä malta hankkia, koska niillähän ei välttämättä ole pitkäaikaista käyttöä. Summa on kuitenkin aivan mitätön, joten luulisi, että niitä olisi jo hankittu.

Meillä on kyllä lupausten antajia, mutta toteuttajat puuttuvat.

Nyt onneksi ainakin Kiuruvedellä, tosin aika myöhään, on aloitettu rikostutkinta mahdollisten laiminlyöntien suhteen. Ihmettelen, että meidän toimeliaat laillisuudenvalvojat eivät älähtäneet omatoimisesti heti tapausten tultua ilmi. Olin vielä 1995 Oulun rikospoliisin päällikkönä. Jos silloin Oulussa olisi tapahtunut 11 kuolemaa yksittäisessä hoivakodissa, niin kyllä siitä poliisi olisi heti ollut kovin kiinnostunut.

Toivottavasti hoivakodeissa olevien omaiset seuraavat tarkoin, miten heidän läheisiään niissä hoidetaan.

Kari Myllyniemi
Ent. rikosylikomisario
kunnallisneuvos

JAA