POLIISI JÄLJITTÄMÄÄN KORONAKETJUJA

0

Koronaviruksen testaukset etenevät hämmästyttävän huonosti. Jo kauan sitten peräti ministeri lupasi, että määrät nousevat 2500 päivätestauksesta nopeasti kolminkertaisiksi. Siitä lähtien on testattu vain 70.000 henkilöä eli keskiarvo on korkeintaan samat 2500 testausta päivässä. Miksi?

Niitä ei kuulemma kannata tehdä, kun ei ole riittävästi terveydenhuoltoalanihmisiä jäljittämään tartuntaketjuja. Tällä erää pelkästään Uudellamaalla on kuitenkin 80 henkeä, jotka tätä työtä tekevät. Kysymys kuuluu, miksi etsintään pitää käyttää ihmisiä terveydenhoidosta? Heidät on koulutettu aivan muihin tehtäviin, joita varmasti riittää muutenkin tarpeeksi.

Suomessa on yksi ammattikunta, joka etsii työkseen ihmisiä: poliisi. Poliisista pitää irrottaa muutamia kymmeniä virassa tai eläkkeellä olevia henkilöitä, jotka koronaketjuja jäljittävät. Jokaisen puhelimen kampeen ei varmuudella riittäisi poliisia, mutta heidän johdollaan ja muitten apujoukkojen kanssa, asia hoituisi paljon nykyistä paremmin.

Näille etsintäryhmille pitää antaa kaikki oikeudet käyttää kaikkia muitakin rekistereitä, kuin pelkästään poliisin rekistereitä, joita niitäkin on kymmeniä. Jopa eri kaupparyhmittymien ostosrekisterit saattaisivat olla hyvä tietolähde. Osassa poliisiautoja on ns. lukulaitteet, jotka lukevat autojen rekistereitä, jolloin samalla löytyy ko. auton omistajan henkilötiedot. Peltipoliiseihin kertyy paljon tietoja, turhankin paljon.

Terveysviranomaiset pitävät hyvin salassa tietonsa, mutta nyt on tehtävä poikkeus. Oikeusoppineet kauhistelevat ajatusta ja tietosuojavaltuutettu menettää yöunensa, mutta nyt on kysymys ihmisten terveydestä tai kuolemasta. Tätä varten meillä on poikkeuslait ja jäljittämistä varten poliisi, joka sen työn parhaiten osaa.

Kari Myllyniemi
ent. rikosylikomisario

JAA