POLIISI KÄYTTÄÄ VOIMAKEINOJA, EI VÄKIVALTAA

7

Tiedotusvälineillä menee ihmeen helposti sekaisin termit väkivalta ja voimakeinot, varsinkin silloin, kun niihin liittyy tavalla tai toisella poliisi. Kun TV:n uutistenlukija kertoi Hongkongin mellakoista, niin välillä moitittiin poliisia väkivallasta ja samaan hengenvetoon puhuttiin voimakeinoista.

En muista tapausta maailmanlaajuisesti, että perusmielenosoittajat olisivat vallanneet kansainvälisen lentokentän. Suomessa kukkahattutädit ja sedät yrittivät estää poliisia Vantaalla, kun maastapoistettavia oltiin siirtämässä koneeseen, mutta sehän tyrehtyi alkuunsa. Lentokenttiä ovat toki vallanneet terroristit, mutta ei tavalliset mielenosoittajat, vaikka Kiina jo heitä terroristeiksi kutsuukin. On hämmästyttävää, kuinka paikallinen poliisi on noin saamaton, että ei saa mellakoitsijoita järjestykseen. Tästä huolimatta poliisia syytetään väkivallasta eli liiallisesta voimankäytöstä. Moitteisiin on yhtynyt jopa YK:n ihmisoikeuskomissaari, jolla on ollut kyllä aikaisemminkin erikoisia kannanottoja. No, täältä kaukaa voi olla hyvinkin rikkiviisas, varsinkin kun poliisikäytännöt ovat eri puolilla maailmaan kovin erilaisia. Jos Hongkongin mellakat eivät pian lopu, niin lopputulokset tulevat olemaan karmeat.

Suomalaiset ovat kovin kuulijaista kansaa, mutta muutamaan kertaan hekin ovat riivaantuneet. Itse jouduin tai oikeastaan sain olla vuonna 1962 taltuttamassa Helsingissä ns. nuorisofestivaalien mellakoitsijoita. Ne kestivät viikon ja kyllä silloin piti käyttää aika reippaasti pamppua ja kyynelkaasua, mutta nuoriso saatiin kuriin. Poliisista ei tehty yhtään valitusta. Nyt ei tarvitse kuin rumasti katsoa, niin saa antaa selityksiä valvontaviranomaisille.

Vuonna 1970 olivat ns. Shaahin mellakat. Niistä kisoista muistetaan mm. sellainen herra kuin Erkki Tuomioja, joka muitten mukana kärhämöi poliisin kanssa. Kun poliisi ei ryhtynyt riittävin voimakkaisiin toimiin, niin Shaahi joutui menemään hotelliinsa keittiöoven kautta. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ei katsonut poliisin toimia hyvällä silmällä ja silloinen Helsingin poliisimestari sai lähteä eläkkeelle. Siitä oli se hyöty, että poliisipäällystön pakollista eläkeikää alennettiin 4 vuodella.

Viimeisimmät mellakat muistan omalta osaltani eduskuntavuosilta, kun mm. tuleva ministeri Arhinmäki pyrki estämään Linnanjuhlia istuskelemalla taksien konepelleillä tai ainakin muuten haittasi liikennettä.

Toistettakoon, kun poliisi joutuu lyömään mellakoitsijaa pampulla, niin kysymyksessä ei ole väkivallan käyttö, kunhan pampun käyttö noudattaa hyvin tarkoin Suomessa voimassa olevaa lakia. Jos voimankäyttö on liiallista, niin poliisi saa rangaistuksen väkivallasta eli pahoinpitelystä.

Kari Myllyniemi
poliisimestari, kunnallisneuvos

JAA

7 KOMMENTTIA

 1. Hyvä kirjoitus. Siinä tuli poliisin ja yleisen järjestyksen ylläpidon näkökulma esille.

  Ehkä oli asiatonta ottaa esille tunnettuja poliitikkoja nimeltä mainiten. Siinä tulee mieleen toisen poliitikon-kansanedustajan kosto työtovereille. Mutta varsinainen asia tuli muuten esille.

  Neuvoisin vastaisuudessa kirjoittajaa miettimään tarkemmin tekstinsä sisältöä.

 2. Oliko se Helsingin kaupungin johtaja, joka sanoi erään maastapoistamis jupakan yhteydessä poliisia väkivaltkoneistoksi.

 3. Vasemmisto ei pääse kaunastaan poliisia kohtaan, poliisi on ja tulee olemaan vasemmistolle ohrana.
  Ainoa hyväksyttävä poliisi oli Neuvostoliiton miliisi.

 4. Kun kirjoittaja palaa ajassa yli 50 vuotta taaksepäin, olisi syytä jo miettiä blogin tarpeellisuutta.

 5. Hyvä kirjoitus, mutta ei tarkka käsitteiden osalta.

  Väkivalta on väkivaltaa, käyttipä sitä poliisi tai siviili. Ero on siinä että poliisin käyttämälle väkivallalle on annettu laissa oikeutus, kun sitä käytetään perustellusti. Kun poliisi käyttää väkivaltaa ja voimakeinoja ja sitä kutsutaan lähtökohtaisesti voimankäytöksi, toisaalta oikeus saattaa päättää toisin.

  Sama koskee vartijoita ja järjestyksenvalvojia, joilla on myös laissa annettu oikeudet voimankäyttöön.

  Siviili puolestaan aina käyttäessään voimakeinoja tai väkivaltaa syyllistyy lähtökohtaisesti pahoinpitelyyn. Poikkeuksena tilanteet missä siviili voidaan jättää pahoinpitelystä rangaistukseen tuomitsematta hätävarjelun perusteella.

 6. Taitaa tuosta eduskunta-ajastani olla jo yli 16 vuotta. Onneksi Suomessa ei ole ollut pahoja mellakoita 40-50 vuoteen, josta olkaamme tyytyväisiä. Jos päätöksenteossa olisi kovin paljon sinänsä aivan fiksuja ja oppineita ihmisiä, mutta jotka eivät edes muista oululaista Ahtisaarta presidenttinä, niin olisikohan sekään ihka hyvä?

  Kari Myllyniemi
  jostain sieltä kaukaa

 7. Ilahduttavaa lukea ammattilaisen painavaa asiaa, josta on kaikenikäisten hyvä ottaa kiinni ja nuorille on ollee syytä tuoda esille sopivissa yhteyksissä kouluissa opetuksessa.
  Useiden aivan perusasioiden kuten mm. tässä esitetty myös sen lisäksi että uutisoidaan virheellisesti että jokin ryhmä on ottaneet ”vastuun” vaikkapa pommiattentaatista vaikka ovat vain ilmoittaneet olevansa sen suorittaineita rikollisia eivätkä ole antautuneet viranomaisille vastaamaan oikeudessa teoistaan.
  Sellainenkin suoranainen valehteleminen olisi syytä lopettaa kokonaan eikä antaa täysin väärää kuvaa siitä mitä vastuunkantaminen todellisuudessa tarkoittaa ja on.
  Kiitos poliisimestarille hyvästä, asiallisesta ja tärkeästä artikkelista.