Hei, me lennetään!

4
Auringonnousu Suomen yllä. Kuva: Seppo Sorvari

Minkään asian totaalinen kieltäminen ei ole onneen ja autuuteen johtava ratkaisu. Pitää aina tehdä kaikissa kokonaisharkinta ja järjen käyttö on sallittu. Myös ilmastotyössä.

Kävin taannoin lentämällä työmatkalla Helsingissä. Olisin voinut tietenkin mennä junalla. Kiitos loistavien junayhteyksien täältä Raahesta, olisin viettänyt veronmaksajien piikkiin kaksi yötä junassa ja kuitannut siitä ylimääräiset päivärahat puhumattakaan makuupaikkojen hinnasta. 

Suunniteltu lentovero on kustannuksena hyvin pieni matkan kokonaishintaan nähden. Olen valmis hyväksymään lentoveron, mutta edellytän, että sillä kerätyt varat korvamerkitään ilmastonmuutoksen torjuntaan, eikä ministerien kavereiden konsulttipalkkioihin.

Ympäristö- ja ilmastotietoisilta ihmisiltä kerätään erilaisia maksuja vaivihkaa; ympäristöystävälliset tuotteet ovat kalliimpia vaikka tuotantokustannukset välttämättä ei. Meitä syyllistetään ja samalla tarjotaan helppo tie puhtaaseen omaantuntoon: lisämaksu. Fiksumpi ratkaisu olisi ohjata ihmisiä luontaisesti tekemään valintoja, jotka ovat ympäristön kannalta kestävämpiä.

Kysyin Suomen Ympäristökeskuksen (huom! valtion virallinen tutkimuslaitos) asiantuntijoilta kokouksessa, miten he näkevät nämä erilaiset ympäristökompensoinnit, kuten aika suosittu lentomaksu-sivusto. Sain erittäin valaisevan vastauksen: kun joudut elämässäsi tekemään jonkun valinnan, joka aiheuttaa ylimääräisiä päästöjä, parhaiten kompensoit sen valitsemalla itse jossain toisessa asiassa toisin. Henkilökohtaisista hiilibudjeteista on keskusteltu, olisivatko ne tulevaisuutta?

Yksi asia on varma: syyllistämällä ihmisiä yksittäisistä valinnoista tapamme kyllä tehokkaasti kyseisen henkilön halun tehdä ilmastomuutoksen eteen yhtään mitään.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Todella masentavaa, myötähäpeää herättävää ja surullista lukea tällaista denialistista tekstiä Vihreiden aktiivipoliitikolta. Toivottavasti tekstissäsi on kyse pelkästä hetkellisestä ajattelemattomuudesta, eikä Vihreiden yleisemmästä linjasta.

  Olen varma, että esimerkiksi 1800-luvun alkupuolen Yhdysvalloista löytyi useakin plantaasinomistaja, joka uskoi, että kunhan välillä käy kirkossa ja antaa dollarin tai pari hyväntekeväisyyteen, on ihan ok pitää muutama sata orjaa. Ja he epäilemättä ajattelivat sinun logiikallasi, että minkään asian – heidän tapauksessaan orjanomistamisen – totaalinen kieltäminen ei johda onneen eikä autuuteen.

  Mutta nyt nykyhetkeen ja faktoihin: jokainen ilmakehään päästetty hiilidioksiidigramma ja muut kasvihuonepäästöt lisäävät riskiä sille, että maapallon ilmasto lämpenee ihmiskunnalle kestämättömiin lukemiin. Siksi Suomen ja muiden maiden on toimittava heti. Ei huomenna, ei ensi vuonna, ei 2030-luvulla. Nyt.

  Kun lentoliikenteelle ei toistaiseksi ole olemassa päästöneutraalia polttoainetta, siitä on luovuttava. Sama koskee yksityisautoilua, laivaliikennettä ja satoja muita asioita, joissa fossiilisia polttoaineita käytetään. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Se johtaa Suomeen, jossa ei ole helppo elää. Mutta muuta vaihtoehtoa meillä ei ole.

  Olin itse vuosia sitten hyväpalkkaisessa toimessa, johon kuului säännöllisesti lentomatkailu. Kun havahduin siihen, miten kestämätön ja epäeettinen oma elämäntapani oli, irtisanouduin ja ryhdyin rakentamaan elämästäni todella nollapäästöistä. Olen nyt hyvin lähellä tavoitettani ja jatkan turhien ja eettisesti kestämättömien valintojen karsimista elämästäni. Jos minä pystyn siihen, varmasti myös Vihreä poliitikko pystyy siihen.

 2. Kerrankin realistinen ja järkevä kommentti tuosta leiristä…
  Arvon Friedell. Internetin aiheuttamat päästöt ovat lähes yhtä suuret, kuin lentoliikenteen. Joko lopetit netin käytön? Onnea tuohon kaikkeen muuhun, sillä sitä sinulta näyttäisi puuttuvan.

  • Ei keppiä vaan porkkanaa. Se on viestini ydinajatus. Ihmiset on kyllä valmiita ilmastotyöhön mukaan jos se on mielekästä, järkevää ja houkuttelevaa. ”Kielletään yksityisautoilu” ei sitä ole. Saa vain ihmisillä niskavillat pystyyn ja pysymään mahdollisimman kaukana koko touhusta.

 3. https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/lapin-lentoasemille-on-tulossa-supertalvi-viidelle-lentokentalle-laskeutuu-joulusesongin-aikana-yli-670-tilauslentoa/810285/

  Pitäisikö Joulupukki kieltää tai ainakin englantilaisten lapsiperheiden lennot Joulupukkia katsomaan?

  Oikeasti, erityisen kiireellistä ja tärkeää on vähentää hiilen käyttöä energiantuotannossa. Hiilen poltto aiheuttaa pahimmat ilmastopäästöt. Korvaavia energialähteitä hiilelle löytyy.