Sosialisoidaanko tietomme?

2
Kuva: Samuel Zeller / Unsplash.com

Monesti moititaan, että valtio käy kukkarollamme. Tämä hallitus haluaa rahojen sijaan (rahatkin toki kelpaavat edelleen) tietomme. Meriittilista on pitkä, mutta tässä muutama:

Liikenneministeri halusi automme GPS-seurantaan. Perusteluna tietenkin autoilijoiden verotus todellisen käytön mukaan. Lain mukaan tietoa ei olisi saanut käyttää muuhun tarkoitukseen. Ainakaan niin kauan kuin toisin jollain toisella lailla säädettäisiin.

Sote-uudistuksen yhdessä versiossa terveystietojamme haluttiin yhdistellä profiileiksi, jotka kertovat, millaisia terveysriskejä meillä on. Tätä ”täysin anonyymiksi” väitettyä profiilia olisi käytetty rahanjakoon yksityisille sote-toimijoille. Lisäksi hallitus halusi antaa luvan myydä terveystietojamme ulkopuolisille toimijoille.

Nyt hallitus haluaa antaa terveystietomme poliisille. Mitä tarkoitusta varten? Vakavien rikosten ennaltaehkäisyyn. Ei ollenkaan esimerkiksi laboratoriotulosten seulontaan… Jos tämä toteutuisi, kuin moni mielenterveysongelmainen jättäisi hakeutumatta hoitoon? Kuin moni päihdeongelmainen uskaltaisi hakea apua?

Meille tuli suurella kohinalla EU:n tietosuoja-asetus, jonka piti turvata yksityisyytemme ja mahdollistaa myös jokaiselle oikeuden tulla unohdetuksi. Moni julkinen ja yksityinen toimija kerää meistä tietoja, ja pyytää lomakkeissaan luvan tietojen käyttöön sekä niiden edelleen luovuttamiseen. Meillä on oikeus ja mahdollisuus tässä vaiheessa rajata näitä oikeuksia.

Lainsäädäntö kulkee kuitenkin toiseen suuntaan. Tietomme halutaan yhä vapaammin viranomaisten käyttöön, ja myös kaupalliseen tarkoitukseen myytäväksi. Annamme yleensä aika sinisilmäisesti kaikki luvat käyttöön niitä pyydettäessä, onhan meillä totuttu luottamaan julkisen sektorin toimintaan, ja ajatellaan, että laki viimeistään suojaa. Mutta kuten nyt on tullut selväksi, lakia voidaan muuttaa. Ja näköjään nämä lait tuodaan eduskuntaan yllättäen ja pyytämättä sekä erittäin kiireellisinä. Kiire kasvaa hallituskauden loppua kohti.

Käsi sydämelle, kun viimeksi sinulta kyseltiin suostumuksia esimerkiksi terveysasemalla, montako millisekuntia pohdit, ennen kuin ruksit kaikkiin kohtiin kyllä?

 

 

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Ei kansalaisten urkinta ole sosialisointia vaan kansalaisten pikkutarkkaa valvontaa poliisi- ja virkamiesjohtoisen yhteiskuntajärjestyksen rakentamiseksi.

    • Urkinnan lisäksi tietoja halutaan myös myydä ulkopuoliselle. Siitä otsikko. Mutta itse kommenttiisi, tältähän se vaikuttaa.