Viimeinen taisto !

6

Kuntavaalit kurkkivat jo nurkan takana ja niinpä viimeinen hetki tehdä merkittäviä päätöksiä Oulun kaupungin asukkaiden hyväksi on tuleva syksy ja talousarvio 2020. Vuotta myöhemmin kuntavaalit ovat niin lähellä, että ns. ” vaalibudjetti” vesittää perinteisesti vastuullisen taloudenhoidon.

Tarvittiin ulkopuolinen -meritoitunut ja arvostettu- konsultti tekemään selvitystyö kustannustason kasvun hillitsemiseksi. On aiheellista kysyä :” Miksi emme pysty tekemään sellaista omin voimin?”. Konsultti Laesterä nimittäin käyttää työssään ihan samoja taustatietoja, numeroita ja tilastoja, jotka ovat meillä itselläänkin käytössämme. Esitellessään taustatietoja valtuutetuille seminaarissa, kaikkien ryhmien puheenjohtajat sitoutuivat tukemaan hänen työtään. Todellinen mittari näille lupauksille nähdään kaupunginvaltuustossa, jossa ryhmien johtajilla onkin kova työ pitää rivit suorina. Palveluverkkoon Laesterä tulee puuttumaan, ei ainoastaan lukioverkkoon, vaan palveluverkkoon kokonaisuudessaan. Edelleen; oletan konsultin katsovan suurinta kuluerää ja huomatessaan, että kaupunki maksaa palkkoina noin 700 miljoonaa euroa vuodessa, hän alkaa tutkimaan räjäytyskuvaa tämän kuluerän synnystä. Ellei näitä kahta asiaa tapahdu, konsultti ei ole tehnyt työtään kunnolla.

Kuntaliitoksen jälkeinen krapula ei ota parantuakseen, vaan omat siltarummut ja kapeakatseinen reviirin puolustaminen vaarantavat kokonaisuuden näkemistä ja tosiseikkojen hyväksymistä.
Muuten ei ole selitettävissä se, että tämän vuoden tulos menee 20-40 miljoonaa miinukselle, velkaa otetaan lisää ja rakenteellisia uudistuksia ei saada aikaan. Aivan liian usein kuulen sanat: pöydätään! tai takaisin valmisteluun!

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi, mikä puolestaan sekin sekoittaa pakkaa. Minä tunnen voimakasta sympatiaa ja ymmärrystä Laajalaa kohtaan, sillä hänen ja johtavien virkamiesten muutosohjelma 2020, talousarvio ja taloussuunnitelma tuleville vuosille sisältävät 40 miljoonan sopeuttamistarpeen. Yritys on hyvä ja oikean suuntainen. Me poliitikot olemme kerta toisensa jälkeen tehneet tyhjäksi ja kyseenalaistaneet virkavastuulla työtään tekevien laskutaidot. Tämä soppa on aivan itse aiheutettu. Vastuullisuus tarkoittaa kykyä ja selkärankaa tehdä kipeitä päätöksiä. Vastuuttomuus tarkoittaa kaikkea kivaa ja maksutonta kaikille.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. ” Kuntaliitoksen jälkeinen krapula ei ota parantuakseen ” koska ryyppääminen ja rellestys meidän muiden rahoilla jatkuu aina vain kaikkien puolueiden tukemana omien etujen ajamana.

  Erinomainen kuvaus tästä sairaudesta on: ” Kommunismin olemus. ”

  Neuvostoliitosta länteen karkotettu, Suomalaisen tiedeakatemian kutsuttu jäsen, filosofi Aleksandr Zivovjev, kommunismin olemus on: ”Kukin repii itselleen mahdollisimman paljon”. – HS, 5.10.1982

 2. Jos tuo 700-miljoonaa palkkoina vuodessa pitää paikkansa,niin huh,huh.
  Eipä tarvi silloin ihmetellä.
  Ev.Lut kirkon palkkakulut on miljardiluokkaa,joka kyllä on täysin ymmärrettävää,sillähän on toimintaa koko maassa.

 3. Nyt on kulunut jo viiden vuoden suoja-aika kaupungin työntekijöillä.
  Joko olisi aika ruveta purkamaan kaupungin virkamieskuntaa ja sinne pesiytyneitä hallintohimmeleitä?
  Paperin kääntelijöitä on satoja ja taas satoja aivan liikaa.

 4. Asiaa. Yksi unohtunut ja jokavuotinen kuluerä tulee. Nimittäin pitkäaikaistyöttömien sakkomaksut, oliko viime vuonna rapiat 23 miljoonaa. Oululaista osaamista.