TOSISEIKAT SALONRANNAN KAAVASTA

4

Kaleva käsitteli 18.9 laajasti Oulunsalon Salonrannan kaavoitusta. Artikkelissa annettiin laajasti – käytännössä 8yksinomaan – tilaa Esa Aallon (vihr) mielipiteille. Koska useimmat niistä eivät perustuneet faktoihin, eivät pidä paikkaansa ja koska äänestyksen tulos kaupunginhallituksessa oli tiukka 7-6, on tasapuolista tuoda esiin ne tosiseikat, joilla allekirjoittaneet halusivat kaavan esille mahdollisimman pian. Aalto kertoo suuren joukon ihmisiä vaatineen suojelua. Ei pidä paikkaansa; 14 henkilöä on jättänyt muistutuksen, vain kolme heistä puhuu suojelusta. Muistuttajien joukossa on saman perheen jäseniä erillisillä muistutuksilla. Esa Aalto on tai on ollut Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen nimissä vastustamassa muistutuksella, ollut päättämässä asiasta yhdyskuntalautakunnassa sekä häntä valokuvattiin Kalevan toimesta maastossa samalla kellonlyömällä kaupunginhallituksen kokoontuessa päättämään asiasta. Joskus on hankalaa istua kahdella eri jakkaralla jääviyssäännösten paineissa, mutta kolmella jakkaralla istuminen on lähes mahdotonta demokratian nimissä.

Salonrannan kaava-alue on 80% Oulun Kaupungin omistamalla maalla. Veronmaksajat ovat osallistuneet sen ostamiseen asuinkäyttöön, lähes 10 vuotta kestäneen virkamiesvalmistelun kustannuksiin ja edelleen jääräpäinen vastustus osittain väärillä tiedoilla lisää veronmaksajien kustannuksia. Palautuspäätös aiheuttaa jälleen uuden ulkopuolisen konsultin palkkaamisen muuttamaan täydellisen valmista kaavaluonnosta.

Aallon mukaan metsäkaistale – josta kaavoitus leikkaisi vain pienen osan – on ainutlaatuinen sukkessiometsä. Ei pidä paikkaansa. ”Maankohoamisrannikon kehityssarjat ovat menettäneet luonnontilaisuutensa, varsinkin sukkessiosarjan loppuvaiheen seka- ja havumetsävaiheiden osalta.” (Lähde: Ely-luontoselvitys 2014) ”Oulunsalon ja lähikuntien ympärillä maankohoamisen luomaa sukkessiota on nähtävissä 411 hehtaaria” (lähde: Ramboll 2011 ja Ruokasen selvitys) . Salonrannan osuus lähialueesta on vain viisi prosenttia, josta siitäkin suurin osa pysyisi koskemattomana ilman suojeluhysteriaa.

Salonrannan kaavoitus on erinomaisesti valmistelu, erilaisia luontoselvityksiä ja viitasammakkokartoituksia on tehty yli 10 vuoden ajan. Kalevan artikkeli on malliesimerkki siitä, kuinka ideologiat ja tunnepitoinen – mutta hyvin masinoitu – julkisuuskampanja ohittaa päätöksenteossa tosiasiat. Kalevan soisi jatkossa ns. tiukoissa tilanteissa antaa avoimen tiedonvälityksen nimissä tilaa myös vastakkaiselle argumentoinnille.

Jarmo J Husso (kok)
Matias Ojalehto (kesk)
Kaupunginhallituksen jäsenet

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Jamppe, Jamppe…. Noviisina untuvikkopoliitikkona et näköjään vielä tiedä että 14 hlöä on iso joukko. Vanha poliittinen totuus on että jos yksi henkilö ottaa poliittiseen päättäjään yhteyttä, toteat että kansan keskuudesta ollaan oltu yhteydessä, jos kaksi henkilöä niin silloin toteat että useampi kuin yksi on ollut yhteydessä, jos kolme tai neljä niin isoon ääneen kerrot että laajempi joukko kansalaisista on ottanut yhteyttä… Saatikka jos yli 10 kuten nyt, niin suuri kansalaisten ryhmä vastustaa / kannattaa jotakin asiaa. Näin se vain menee.

    • Marge Marge…. Totuus tuosta muistutuksen jättäjien määrästä löytyy kaupunginhallituksen esityslistan liitteistä (172 sivua). Suurin osa kaavan muistutuksista koskee Hailuodontien alikäytävän sijaintia, kevyen liikenteen väylien linjauksia, lähistöllä olevien muiden maa-aluieden mahdollista tulevaisuuden kaavoitushalukkuutta jne. Kuten sanoin, vain muutamassa puhutaan sukkessiometsän suojelusta. Määrä pienenee edelleen, koska muistuttajien joukossa on samaan ruokakuntaan kuuluvia ihmisiä, jotka ”valittavat” samasta asiasta yksityishenkilöinä ja yhdistyksen nimissä. Näin se vain menee. De Facto

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.