TARVITAAN JÄLLEENRAKENTAMISEN NYRKKI !

1

Perustetaan ” jälleenrakentamisen nyrkki ”.

Edellisessä kaupunginhallituksen kokouksessa esitin, että koronan akuuttivaihe menee ohi jossakin aikataulussa ja niillä vaikutuksilla, mitä yhtäkkinen kriisi aiheuttaa muillakin elämän alueilla. Jäljelle jää paljon savuavia raunioita. Riippumatta tämän akuuttivaiheen kestosta , on tulossa hetki , jolloin alkaa kroonikko-vaihe. Jälleenrakennus.

Jälleenrakentamisen tilanteeseen ehdotin perustettavaksi ” Nyrkkiä”, jossa elinkeinoelämän ja yritysmaailman monessa sopassa keitetyt asiantuntijat antaisivat oman selkeän käsityksensä siitä, mitkä toimenpiteet tulisi priorisoida raunioita korjattaessa. On täysin selvää, että meillä on edessämme uusi tilanne, jossa entiseen haikaileminen on täysin hukkaan heitettyä ajan haaskausta. Oulun kaupungin tulee olla tässä vaiheessa hyvin valmistautunut ja huomattavan etukenossa. Voimakkaassa etukenossa on se hyvä puoli, että siitä asennosta voi selkää suoristaa ja toimenpiteitä loiventaa, jos näkymät sen sallivat.

Mitä meillä on käsissämme talouden saralla tulevaisuudessa?
– vähentyneet verotulot
– Kalliita poikkeusratkaisuja
– Työttömyyden kasvua
– Epävarmuuden ilmapiiri
Nämä nyt lueteltakoon vaikka aluksi. Jokainen käsittää, että hallittu lisävelan ottaminen pehmentää iskua, mutta ongelmaksi tulee se, että taloudellinen aktiivisuus putoaa tasolle, josta näemme vasta pahoja painajaisia. IMF kertoo maailman talouden pysähtyneen, Suomen hallituksen talousohjelmalta on pudonnut pohja ja lähes 500.000 ihmistä on erilaisten YT-neuvottelujen piirissä.

Tahallisen väärinkäsittämisen riskilläkin rohkenen epäillä, ettei meistä poliitikoista ei ole tilanteen ratkaisijaksi.
Tarvitaan ” Nyrkki”, jossa on mahdollisimman vähän virkamiehiä ( pl kaupungin- ja talousjohtaja) ja muut ryhmän jäsenet olisivat henkilöitä, joihin on tarttunut talouselämän kolhuja, finanssikriirin kuhmuja tai jopa 90-luvun laman läikkiä. Henkilöitä, jotka ovat löytäneet keinot avata umpisolmuja ja löytää ratkaisut väistämättömiin tosiasiohin. Nyrkki iskisi nyrkin pöytään ja me poliitikot yrittäisimme löytää siitä ne rivakat liikkeet, joiden avulla pääsisimme uuteen alkuun. Ja Luoja meitä varjelkoon politikoinnilta, jälkiviisaudelta ja epärealismin haihatteluilta.

Tätä kirjoitettaessa saan sähköpostissa lukea, että ehdotukseni suuntaisia ratkaisuja haetaan. Ilolla tervehdin ja kannustan jatkamaan valmistautumista.

PS: Loppuun tositarina muutaman vuoden takaa. Yrityksemme oli rekrytoimassa henkilöä vaativaan myymäläpäällikön tehtävään. ” Jospa hakijoiden joukossa olisi konkurssin tehnyt yrittäjä, niin voisi palkata melkein näkemättä. Ei tarvitsisi kertoa , mistä firman rahat tulevat eikä sitä, mihin ne menevät. Olisi paineensietokykyä ja riittävästi empatiaa uudelle mahdollisuudelle”. Kuinka ollakaan- juuri näin kävi ja rekrytointi osoittautui yhdeksi urani parhaista.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Nyrkkiä tarvitaan.Meidän firman sepänsällin rekrytointi ei mennyt aivan putkeen. Firmaan rekrytoitiin sepälle oppipoika, ja seppä neuvoi tätä: No niin, kun minä otan tuon kuuman raudan tuolta ahjosta, laitan sen tuohon alasimelle, ja nyökäytän päätäni. Sitten sinä lyöt siihen.” Oppipoika teki työtä käskettyä. Sepältä jäi vaimo ja kolme lasta.