Se sitten Suomi pysähtyy perjantaina !

Viimeistään seuraavana maanantaina on taas kuitenkin kysyttävä, kuinka se saadaan takaisin käyntiin.

78

 Keväällä pidettiin eduskuntavaalit, jolloin demokraattisesti valittiin päättäjät nostamaan isänmaa ahdingosta. Uusien edustajien piti valita ruton ja koleran välillä tehdessään vaikeita päätöksiä. Jokainen äänestäjä tiesi, että mitään hyviä uutisia ei ole odotettavissa. Ulkomainen velka oli puhkaisemassa järkyttävän 100 miljardin rajan, julkisen sektorin koko ja sen kustannukset ylittämässä sietokyvyn, yritysten ja yksityisten palkansaajien kyky maksaa hyvinvointiyhteiskuntamme menot katkeamassa eikä työttömyyden kasvulle näkynyt loppua. Vientiteollisuuden tilauskirjat ammottivat tyhjyyttään. Siinä on lyhennetty esityslista neljän vuoden vastuulliselle hallituspolitiikalle.

Nyt vaaleista on kulunut puoli vuotta ja tuntuu uskomattomalta, että todellisuudessa maamme asioista päättää kaksi ulkopuolista tahoa. 1) En muista SAK:n tai EK:n osallistuneen kevään vaaleihin. Rintamalinjat ovat määritellyt ja poterot kaivettu syvälle. Media täyttyy seuraavanlaisista ilmaisuista: pysäytämme koko Suomen, kiristys, lakkosyksy ja kaikkein useimmin käytetystä sanasta ” EI !” on tullut neuvotteluiden avainsana. 2) Oppositio. Heidän puolueensa hävisi vaalit, koska kansan enemmistö ei halunnut heidän jatkavan huonosti suoritettua työtä. Nyt kun on pakko sammuttaa tulipaloja, niin mikään sammutusmenetelmä ei ole oikea.

Elämme itsekkyyden aikaa. Et usko vai? Opiskelijoiden etuja on kavennettu, työttömien asemaa on hankaloitettu, kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten tuet ja indeksit ovat syväjäädytetyt. Todellinen meteli syntyy vasta silloin, kun se joukko, jolla vielä ON töitä joutuu tinkimään eduistaan. He eivät enää muista, että talkoilla tähdätään siihen, että naapurin työtön rouva saisi työtä ja että osa etujen leikkaamisista on perustellusti oikeudenmukaista. EI ! Ei, koska nyt se koskee minua. En malta olla muistuttamatta, että ns. lisät tulivat TES-sopimuksiin korvaamaan haittaa, epämukavuutta ja epäinhimillisiä työaikoja. Nyt nuo lisät ovat joillakin aloilla jo niin merkittävä osa palkanmuodostusta, että niiden alkuperäinen tarkoitus on kadonnut jo aikaa sitten.

Kokemuksesta voin kertoa, että PAM vastusti liikkeiden sunnuntain aukioloa lakkoporteille asti, koska matalapalkkainen palveluammattilainen ei voi edes sunnuntaisin viettää samaa arkea kuin naapuri. Nyt – vain muutama vuosi tuon vastustuksen jälkeen – liikealalla sunnuntain tunteja suorastaan janotaan. Miksi ? Vastaus on yksinkertainen: jos ei tee sunnuntaina töitä saa palkkaa 0%, mutta jos otat sunnuntain tunnit vastaan, niin palkka onkin 175%. Sunnuntai voittaa 175-0. Nykyisin sunnuntai voittaa 200-0 ja molempia voidaan kutsua rökälevoitoksi. Olen vakuuttunut, että sunnuntain tuntien ottajiksi löytyy edelleen innokkaita ja motivoituneita työntekijöitä.

Jokaisen vastuullisen poliitikon (lue: päättäjän) tulisi lukea entisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen päiväkirjamerkinnät Vaaran Vuodet 1991-1995 (Kustannus Oy Paasilinna 2014), jossa kerrotaan isänmaan olleen kahden viikon päässä hallitsemattomasta kassakriisistä. AY-liike, julkinen sektori ja poliitikkojen päättämättömyys olivat tunnusomaista ajanjaksolle, jossa pankkikriisin keskellä valuuttaluottoihin kaatui yrityksiä ja syntyi lukemattomia surullisia ihmiskohtaloita. Useissa perheissä tämän seuraukset ovat edelleen näkyvissä. Iiro Viinasta uhattiin useissa eri yhteyksissä yleislakolla, mutta koska lopulta oli ajauduttu tilanteeseen, jossa maamme talous oli riippuvainen japanilaisista luotonantajista oli uhkailuihin vastattava : ” Siitä vaan !” Nykyiset johtavat poliitikot väittävät, että kansalaisten kriisitietoisuus on lisääntynyt noista päivistä ja sen takia välttämättömiä päätöksiä saadaan aikaan nopeammin ja päättäväisemmin. Epäilen suuresti.

Jokainen sopeuttamishanke ja tehostamisloikka tulkitaan leikkaukseksi, joka tulee tehdä kunhan sitä ei tehdä minulle. Tämä kansa ei yksinkertaisesti usko madonlukuja, varoituksia eikä tosiseikkoja ennen kuin jokainen meistä on kanveesissa. Nykyisestä tilanteesta ei voi enää käyttää termiä laskusuhdanne, taantuma tai lama. Tällä menolla nykyinen meno on tulevaisuuden ”normaalia”. Enää ei ole tilaa vellihousuille, vaan nyt on valtion ja kuntataloudessa löydyttävä vastuunkantajia, jotka kestävät paineet ja ulkoparlamentaristiset uhkailut. Kansa on aina lopulta arvostanut rohkeita, päättäväisiä ja tulevaisuutta rakentavia päätöksentekijöitä. Nyt heille on todellista käyttöä. Perjantain jälkeen maan hallitus joutuu pohtimaan visaista kysymystä: onko AKT tärkeämpi kuin BKT ?

Jarmo J Husso

1.varakansanedustaja (kok) Oulu

JAA

78 KOMMENTTIA

 1. Suomi Oy ei elä jos ei tehdä kauppaa eli myydä meidän tekemiä tuotteita ja palveluja se on simppeliä ei kassa virtaa ei oo yhteiskunnassa verenkiertoo! Rahankiero on yhteiskunnan verenkierto hyvä kirjoitus! Edut alas ja takas jos kassa virtaa…rahanpaine ja verenpaine kohilleen…velat pois ja ei me silti olla 1930 luvun lamassa vielä. Ostetaan suomalaista! Sillä tästä selviää! Ostetaan oululaista ja pohjoissuomalaista… kaikki lisät syyniin ite sain kylmänpaikanlisän heinäkuussa +33 helteellä… Ay liike keksii lisiä ja piilottaa niitä tesseihin… lasketaan palkka ei lomarahan tai lomaltapaluu rahaa tai pekk asia tai pakkasia … oikein ja helposti laskettava palkka. Junnu voisi opettaa paikallista sopimista ja palkkojen erilaistamista … Mutta silti pärjää pelaajat hallinto ja yhtiö vaikkei tessiä ole… miettikääpä sitä liigaa lisää.. tesa

 2. Porvarihallitukset ei ole saaneet aikaan yhtään uutta työpaikkaa eikä näilläkään keinoilla niitä kyllä irtoa niin ovat naurettavia.

  Nämä ovat taas vain pieniä tulonsiirtoja rikkaille(joiden rahat ovat muutenkin verottajan ulottumattomissa) kuten kaikki kahden edellisen hallituksen toimet.

  Parempi kun menee nurin koko maa kuin että on pelkkiä orjia täynnä koko maa.

  Ei opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset saa mitenkään ääntään kuuluville helppohan heitä on porvarin nöyryyttää. Mutta kun tehtaat pannaan seis niin silloin työväenpuoluetta kokoomusta varmasti tympäsee.

 3. Miksi muuten pankkeja ja sijoittajia laiteta maksamaan aiheuttamaansa vahinkoa, kuten edellisessä lamassa? Ei muuta kun pojat ja tytöt loppuiäksi lyhentelemään sadan miljoonan velkaa, näin ei tietenkään tapahdu. Jos minä teen vaikkapa sadan tuhannen kuprun omissa veloissani maksan varmasti hautaan asti velkojani. Kun sijoittaja tekee miljardin kuprun hänestä tulee sankariyrittäjä joka on uskaltanut tehdä virheen. Lopun uransa hän pitää luentoja muhkealla korvauksella.

  • Edellisessä lamassa tehtiin niin, että tilanteen mennessä hallitsemattomaksi vedettiin yrittäjiltä ja pankeilta matto alta devalvaatiolla. Samalla tehtiin syyttömät syyllisiksi ja koko kansan kulutusjuhlan maksajiksi. Nyt nimimerkki haluaa toistaa tämän asian ja maksattaa kilpailukyvyn puutteen ja koko kansan kulutusjuhlan taas jollakin kolmannella taholla. Tehdä heistä vieläpä vahingonkorvausvelvollisia? Miten ihmeessä pankit ja sijoittajat ovat mielestäsi syyllisiä vahingonkorvaukseen asti siitä, että julkisen sektorin kulut ylittävät kansakunnan kestorajan reippaasti ja kilpailukyky on kansainvälisillä lamamarkkinoilla heikko?

 4. Tilanne olisi toinen, jos tämä leikkuuhjelma olisi kerrottu jo ennen vaaleja. Nyt valtaan on päästy selvällä ja törkeällä petoksella. Sitä paitsi Suomen velka ei ole ”järkyttävällä tasolla”, se on Euroopan pienimpiä. Valtio velkaantuu, koska maailmanlaajuisella leikkauspolitiikalla talouskasvun edellytykset on tuhottu. Nyt tarvitaan isompia liikkeitä, kuten irtautuminen euron pakkopaidasta.

 5. Kuule Jarmo, kyllä se remontti, leikkaus ja supistaminen pitäisi aloittaa siitä ylitse tursuavasta julkisesta hallinnosta, siellä on pikku-pomoa pikku-pomon perään. Oulussa yhdellä sairaanhoitajalla on 9 esimiestä, eikö vähempikin riittäisi?
  Luulempa, että nämä hallituksen kaavailut olivat ns. viimeinen niitti duunareitten arkkuun. Suomessa normaalin työssä käyvän ihmisen taloutta on koko ajan kiristetty erilaisilla veroilla ja maksuilla. Täällä ei kohta oikeasti enää elä jollain lähihoitajan palkalla, joka on n. 1600e netto. Mietippä omalle kohdalle miten saisit arkesi rullaamaan ko summalla?
  Milloin muuten johtajat ym. herrat osallistuvat näihin talkoisiin? Milloin puututaan törkeän suuriin bonuksiin ynnä muihin? Ei varmaan milloinkaan, koska hätähän siitä tulee herralle, jos leikkaukset koskettaisivat ”minua, minua” EI! EI!

 6. eihän tässä ole kyse lomarahoista eikä mistään rahoista vaan siitä että hallitus ei voi toimia näin yhteiskuntasopimus kaatui sentakia kun hallitus teki valmiin paperin nimet alle vaan tai tulee sitä ja sitä sama linja jatkui tän uuden ehdotuksen kanssa pakkolakia vaan säätämään äkkiä. Suomessa ei toimita näin

 7. Yleiseltä sektorilta ne suurimmat tarpeettomat ja suuret kuluerät löytyy.Maakuntahallinnon,kaupunki-, ja kuntaliiton turhia suuripalkkaisia päällikön vakaansseja on syntynyt hyvinä taloudellisina noin 70-100 kpl. Niistä muodostuu paljon suurempi kuluerä kuin koko maan duunarien palkasta. Ja näitä ”päällikkövirkoja” on nykyisen pääministerin sotealueella kaikkein eniten. Eli 30 virkaa,jotka on täysin turhia. Ei ihme,että sipilä ei lähtenyt tekeen soteuudistusta ensimmäisenä.Sieltä olisi se parin-kolmen mljardin säästö löytynyt 1-2 vuoden aikaan.Mutta eihän se sovi,että kaverit ja lähipiiri saa loparit.Nipistetään säästöt huonompiosaisilta.

 8. Olen nyt töiden välissä ja vapaana, vesihuoltoalan yrittäjä. Perjantaina teen yhdelle halukkaalle yritykselle koko päivän töitä lakkolaisten kustannusten ja vahinkojen torjumiseksi, kunhan sovitaan ennen perjantaita ja etenkin jonkun kapinoitsijan töitä. Minulla on myös ammattiajokortti, joten voin vastata AKT:n toistuviin kapinoihin ajamalla tavara-autoa. Oman autoni kyydissä pääsee perjantaina kulkemaan 3-4 henkilöä työpaikoilleen ilmoittelen kulkureitin kunhan saan sovittua edellä esitetyn perjantain työpaikkani pääkaupunkiseudulta. Itsensä työllistänyt v. 1981 alkaen ilman yhteiskunnan työttömyystukia ja ammattiyhdistysmaksuja.

 9. Kuinka ollakaan, taas puhutaan suureen ääneen ja puhutaan mistä??
  Suomen pitäisi olla demokraattinen tasavalta jossa sekä työntekijäpuoli että työnantajapuoli sopivat palkkaratkaisuista eikä Jarmo J Hussokaan voi väittää etteivätkö ne olisi olleet maltillisia jopa 0% luokkaa.
  Mitä tekee hallitus?
  Romuttaa tuon toimivan demokratian suoraan kävelemällä ylitse sekä työnantajapuolesta mutta kipeimmin työntekijäpuolesta.
  Miksi juuri työntekijöitä sorretaan tässäkin asiassa ja niitä juuri kipeimmin ketkä koko ajan ovat olleet matalapalkka-alalla.
  Mitä tekveät Herrat ja eduskunta, ne suljetaan noiden leikkausten ulkopuolelle ja nostetaan vielä palkkoja.
  Mitkä talkoot ne sellaiset ovat?
  Eipä missään vaiheessa tule demokratia mieleen noista asioista mutta en ihmettele yhtään kun kyse on kokoomuksesta jossa ei oikeasti nähdä metsää puilta.
  Työntekijä on se joka pitää firman tuotannon pystyssä, eivät pomot.
  Pomot voi olla työpaikoilta pois vaikka kuinka kauan niin firma pyörii täysillä mutta työntekijän ollessa esim. tuotantolinjalla niin jokaisen on oltava paikalla jotta linja toimii.
  Työläisen arvostus on sekä hallituksen että eliitin puolesta täysi nolla.
  Lasketaan vaan kvartaalitalouden tuottoja ja kansalle huudetaan kestävää kehitystä.jota tuo kvartaakitalous ei suinkaan ole ja kvartaalitalous on vain pelkkiä odotuksia, pörssikurssejä jne.. Pörssikurssit ovat täysi kupla ja pörssifirmojen oikea realistinen arvo voi olla 100 osa kurssihinnasta ja joskus ne kuplat puhkeaa ja nyt pitäisi ne mätäpaiseet oikeastikin puhkaista, ainoa huoli puhkaisijalla on että mistä saadaan niin suuret neulat ja streilointiainetta niin paljon että tuo mädätys loppuu.

  • Työntekijöitä on myös pomot ja jopa toimitusjohtajat jotka joutuvat vastaamaan kaikesta tekemisistään yrityksen hallitukselle. Kyllä me nyt vain ollaan ihan samassa veneessä kaikki usko tai älä. Mitä demokratiaan tulee, niin ei voi olla tilannetta jossa joku muu tekee yhteiskuntaa koskevia päätöksiä muuta kuin laillisin vaalein valittu hallitus ja eduskunta. Ei yksittäinen liitto esim AKT voi vain yksinkertaisesti sabotoida koko elinkeinoelämää vain siksi että sillä on eniten valtaa koska heidän lakkoaseensa on voimakkain. Muista että nämä poliitikot jotka nyt ovat vetovastuussa ovat jo nyt tehneet oman poliittisen itsemurhansa, ja kukaan ei moista tee muuta kuin pakon edessä.

  • Miksi pomoja haukutaan? Ilman pomoja ei olis duunareitakaan. Pomo suunnittelee yrityksen tuotteet, markkinoi, budjetoi, rekrytoi ja kouluttaa.jos pomo vielä tekisi kaiken muunkin työn ei duunareita tarvittaisikaan. Yritys tarvitsee selviytyäkseen kaikkia osapuolia; johtoa, keskijohtoa ja ns. duunariakin! Eikö? Niin, ja pomo kenties myös perusti yrityksen johon duunari pääsi töihin…jos en. ei miellytä, voi aina vaihtaa maisemaa!

  • Säästötoimenpiteet ovat kuntatasolla viety jo aika päivää sitten loppuun, esim. kuntatyöntekijät ovat jo 2 viikkoa monessa kunnassa pakkolomalla, ei sen vuoksi etteikö hommia olisi vaan säästöjen vuoksi.
   Samoin on vanhustenhuollossa joissa ollaan jo riskirajalla niin henkilökunnan jaksamisen kuin potilasturvallisuudenkin puolesta.
   Ihan ensimmäisenä pitäisi tehdä KELASSA suurremontti ja miettiä koko konsepti uusiksi. Kela on sellainen aikapommi nykyisellään joka räjähtää kohta käsiin.
   Sairaaloiden hoitotakuu pitää purkaa sillä oikeasti ei sästetä mitään jos työkykyistä ihmistä pidetään leikkausjonossa 5kk29päivää ja sitten leikataan tai operooidaan vaan työkykyinen ihminen pitäisi operoida samana päivänä kuin onnettomuus/tapaturma on sattunut ja saataisiin ilman suuria byrokraattisia toimenpiteitä työläinen takaisin sorvin ääreen..Tuo puoli vuuotta sairautta kipujen ja kärsimysten kanssa on sellaine asia että moni työläinen menettää siinä ajassa niin henkisen kuin fyysise terveyden taloudellisesta kunnosta puhumattakaan ja siinä vaiheessa jo mm. moni loppuun ajettu työläinen masentuu eikä tule vlttämättä työkykyiseksi ollenkaan.
   Tämähän ei poliitikkoja kiinnosta, vaitettavasti vaikka on kuinka paljon ko0nkreettista näyttöä sairauksista jotka olisi pitänyt hoitaa heti.
   Sitten sotepiirit kokonaan pois, ne eivät ole tähän mennessä ollenkaan säästäneet tietääkseni yhtään mitään vaan pikemminkin kunnissa on menoerät kasvaneet todella huimasti niin sairaanhoidon kuin muidenkin terveyspalvelujen osalta eikä kaikkia voi selittää sillä että ikärakenne on väärä.
   Sitten yksi asia vielä: Miksi ihmeessä ei romuteta perintälakia joka tehtiin hätäpäätöksenä herrojen kesken 90-luvun alun lamassa?
   Ellei Jarmo J Husso satu tietämään niin edelleenkin on paljon ihmisiä jotka vieläkin kärsivät tuosta ja maksavat itsensä kuoliaiksi jälkiperinnästä ja jälkiperinnän lisämaksuista jne. SE ON OIKEASTI LAILLISTETTUA RYÖSTÄMISTÄ eikä oikeata perintää ja minne menevät ne kaikki rahat?
   Suomessa pitäisi ajatella ett se raha pyörisi täällä suomessa eikö niin?
   Nyt kun yli puolet jo työväestöstä on elänyt pitkään suoraan kädestä suuhun ja tuo porukka joista 90-luvulla olivat yrittäjiä niin heiltä vietiin työkalut lakimiesten toimesta keskimäärin 10% hinnalla niiden arvosta, lyötiin vielä moninkertainen velkamäärä niskaan samalla niin soppa olikin valmis.SUomalainen tietotaito ja osaaminen tapettin kertaheitolla suuremmaksi osaksi.
   Minne ne rahat menivät? Lakimiehille ja heidän edustajilleen.
   Perinttoimistot porskuttavat edelleenkin niillä ja miss niiden rahat ovat? Eivät ainakaan tule täällä suomessa kiertoon..

  • Onko kokoomus/ muut puolueet ajatelleet koskaan kun annat työläiselle 1000€ niin kuinka kauan se kestää että se on veroina, maksuina ym. takaisin valtion kukkarossa? Se kestää seuraavaan arvonlisäveron maksupäivään saakka ja viimeistää kun jokainen yritys toimittaa kuukausin ennakkoveronsa valtiolle niin siinä tulevat loputkin työläisen rahat, samoin kun maksat laskuja on sähköveroa ja vielä polttoainetta ostaessa siinäkin on vero..
   Entä jos annat 1000€ vaikka suomen eliitille? Milloin valtio saa sen rahan veroina ym.. takaisin? EI MILLOINKAAN vaan sillä 1000€ tehdään lisää rahaa ja siitä ei todellakaan tule valtion kassaan centtiäkään..
   Entä tuo hulvaton ja täysin hakoteillä oleva pakolaispolitiikka?
   Kaikki rahat mitä pakolainen tulee saamaan niin hän lähettää ne kotimaahansa sukulaisille, samoin tekevät myös suomessa toimivat ulkolaiset firmat..Esim. eestiläiset tuovat kaikki asiat kotimaastaan niin syömiset, tarvikkeet kuin muutkin asiat ja vievät rahat joka centti myöten mennessään.
   Tämä rakenne on niin kieroutunut ja todellakin suomalaista työvoimaa sorsiva että voisi lähes puhua jo ihmisoikeusrikoksesta omaa kansaa kohtaan.
   Kipeitä päätöksiä tarvitaan ja demokratia tarkoittaa sitä ett ollaan kaikki yhtenä rintamana koskien myöskin kokoomuksen edustajia.

  • Mihin sitä rahaa niin paljon menee?
   Olen itse kahden lapsen yksinhuoltajaäiti. Saan tulojen pienuuden takia mm. ilmaisen päivähoidon, yksinhuoltajakorotuksen, asumistuen, osaan harrastuksiin tukea (mm. partio) yms. Luonnollisestikaan rahaa ei kerry säästöön tai ole tuhlattavaksi, mutta kyllä normaalituloilla pystyy lyhentämään asuntolainaa ja maksamaan laskut. Ulkomailla emme käy joka vuosi, ompelen paljon itse vaatteita ja kierrätän kaiken, minkä voi myydä kirpparilla. Mutta kyllä meillä on ruokaa ja lämmintä, vaikkei ihan jokaista muotijuttua haeta kaupasta. Vinkkinä voin kertoa, että esim. Facebook:ssa on monia kirppusryhmiä, joissa merkkituotteitakin myydään varsin edullisesti, puhumattakaan ihan perusvaatteista ja tavaroista.

 10. Ei ole hallituksen asia puuttua te- sopimuksiin edes kilpailukyky argumenteilla. Se on liittojen välinen tehtävä. Jos työntekiöijöiden tulot putoavat, se kaikki on pois kulutuksesta. Ei meillä pienituloisilla tulot siirry korkeakorkoisille tileille seisomaan. Rahan pitää liikkua sitä varten se olemassa onkin. Varakkaiden rahat on yhteiskunnalle aivan turhia, sillä paikallaan oleva raha ei tuo työpaikkoja, eikä kasvata taloutta. En tiedä yhtäkään henkilöä, joka olisi arvoltaan yhteiskunnalle, tai yritykselle niin korvaamaton, että hänelle kannattaisi maksaa miljoonia vuodessa. Suomen suurin ongelma on, että meillä ei ole vientituotetta joka kiinnostaisi ulkomailla. Emmehän me enää voida turvata tervaankaan. Poistakaa mieluummin esteet uusien innovaatioden toteuttamiseksi tuotantoon, ja sitä kautta vientiin. Se tehtävä sopisi paremmin hallituksellemme.

  • Henkilölle joka pyörittää menestyksekkäästi liiketoimintaa kannattaa maksaa juuri sen verran kun hän tuo lisäarvoa yritykseen. Se onko se tuhat, satatuhatta, miljoona vai sata miljoonaa on toisarvoista.
   Siinä yhteiskuntakokeilussa jossa tätä ei mahdollistettu, väestö päätyi näkemään nälkää ja sortoa. Jos tämä tuntuu hankalalta ymmärtää, suosittelen lämpimästi opiskelua ja asioista selvää ottamista. Sivuvaikutuksena nimimerkkisikin saattaa muuttua… Sienekästä syksyä kaikille Tupalaisille

  • Henkilölle joka pyörittää menestyksekkäästi liiketoimintaa kannattaa maksaa juuri sen verran kun hän tuo lisäarvoa yritykseen. Se onko se tuhat, satatuhatta, miljoona vai sata miljoonaa on toisarvoista.
   Siinä yhteiskuntakokeilussa jossa tätä ei mahdollistettu, väestö päätyi näkemään nälkää ja sortoa. Jos tämä tuntuu hankalalta ymmärtää, suosittelen lämpimästi opiskelua ja asioista selvää ottamista. Sivuvaikutuksena nimimerkkisikin saattaa muuttua… Sienekästä syksyä kaikille Tupalaisille

 11. Muut vähennykset/pienennykset melkein nielen mutta ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuutta kyllä en. Maksettais edes puolet palkasta. Sekin ois jotain. Päivähoitomaksut kun on kiinteät ja jos kuukaudessa satut sairastamaan kahteen eri otteseen on tällä jo suorastaan katastrofaaliset vaikutukset talouteen. Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole mitään hätää, koskapa palkka on sen verran iso ja sisältää jo kaikki mahdolliset prosentit ja ylityöt.Ja kyllä näiden leikkausten pitäisi koskea myös suurituloisia.

  • Niin, eli itse hyödyt paljon tuosta sairauslomapäivästä. Valitettavasti vaan n. 80% kansasta ei tarvitse ensimmäistä palkallista sairauslomapäivää, kun he ovat sairauslomalla kerran kymmenessä vuodessa.

   Ehdotettuhan on, että otetaan pois lomakorvaus, mutta sehän ei käy, kun se koskettaa kaikkia. Minähän en omastani luovu.

 12. Miksi se on aina heikoimmat kun kärsii. Ensin hallitus toisensa perään ajaa valtiota syvemmälle suohon jakamalla maan rahojaa Kreikkaan, joka ei koskaan maksa niitä takasin. Sit otetaan vastaan ”pakolaisia” syydetään niihin rahaa, vaikkei olis varaa. Nostetaan ministereiden palkkaa samaan tahtiin kun muiden etuuksia leikataan. Kuka tässä on itsekäs? Voisin sanoa et HALLITUS. Jos ne rikkaatkin luopuis omista korotuksista ja leikkais jo saamastaan palkasta niin EHKEI kansakaan olis niin vittuuntunut. Rajat kiinni eikä yhtään avustuksia enää muihin maihin. Leikataan myös ministereiden, kansanedustajien ja presidentin tuloja ym.suurituloisten. unohdetaan sopeuttamiseläkkeet, ei me muutkaan niitä saada. Kyllä nyt olis hallituksella peiliinkatsomisen paikka. Mut niin, KUKA SITÄ NYT OMISTAAN HALUAA LEIKATA? JA KETKÄHÄN OIKEESTI ON SYYLLISIÄ VALTION HUONOON RAHATILANTEESEEN?

 13. Heti, kun hallitus esittää muitakin ehdotuksia kuin kaupan aukioloajan sääntelyn kumoamisen, vastavuoroisesti helpottamaan kansalaisten ja yrittäjien oloa tässä byrokratiahimmelissä, niin alan heti tukemaan myös palkasaajaan kohdistuvia kiristyksiä. Hiljaista on ollut ja yhtään mappikasojen kerääjää ei ole esitetty vähennettäväksi.

 14. Kaikklla aloilla jotka ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiä, pitäisi olla rajoitettu lakkooikeus (sis alat jotka voivat estää mm vientiteollisuuden toimintaedellytyksiä).
  AKT on hyvä esimerkki siitä miten lakkooikeutta käytetään väärin, ja tuo mieleen lähinnä järjestäytyneen rikollisuuden.
  Montakohan kertaa AKTn lakoilla on ollut mitään tekemistä oman toimialan kanssa???

 15. Olisi paljon helpompi tukea hallituksen linjaa jos edes hitusen uskoisin sen toimivan. Leikkaukset kohdistuvat köyhiin ja pienituloisiin, rikkaat senkun porskuttavat. Ja kyseiset toimet eivät edistä työpaikkojen syntymistä tipan hiukkaa. Oikeasti työpaikkojen luonti olisi ykkösasia.
  Kumma että hallitus toteuttaa kokoomuksen/EKn agendaa sataprosenttisesti vaikka kokoomus hävisi ne vaalit.

 16. Ei ole kyllä kadonnut mihinkään noi perusteet ”paremmin” korvatusta vapaa-ajan menetyksestä. Siis iltalisä ja yölisä kyllä maksetaan niin kuin sunnnuntaipalkkakin ihan aiheellisesti. Olen vuorotyöläinen ja näinollen aina eri aikaan töissä kuin mieheni ketä tekee ma-pe 7-15.30 töitä tai lapseni ketkä ovat koulussa ja viikonloput vapaalla, ite n 80 % lauantaista töissä ja 50 % sunnuntaista ja ravintola-alalla lauantaista ei makseta mitään extraa niin juu, kyllä tuntuu väärältä nämä suunnitelllut leikkaukset…ois kiva sitten vaan olla 8-16 töis ma-pe jos palkatkin menee sihen. ugh, olen puhunut!

 17. Julkiselta sektorilta irtois miljardi, pääomaverotusta vois kiristää, pakolaisille katto pään päälle ja ruoka. On se kumma kun 1000-2000€ tienaavilta viedään vähästä. Ei ole oikeasti varaa nytkään ostaa kuin ruokaa ja maksaa asunto. Ei siinä paljon mun rahoja pienyrittäjät saa, kun ei ole varaa käydä ravintolassa, elokuvissa, urheilukaupoissa tai edes torilla. 4% laskee ostovoima näiden myötä ja se kaikki on pois pienyrittäjiltä, ohut kukkaro kun ei riitä samalla tapaa kuin hieman paksumpi.

 18. Minä uskon että nyt hyytyy kotimarkkinatkin kun palkkoja leikataan. Nytkään ei monilla ole varaa muuhun kuin asuntoon ja ruokaan. Aiemminkin on tehty Kela maksun poisto ja yhteisöveron lasku 20 prosenttiin siinä uskossa että työpaikkoja syntyy. Ei synynyt uusia työpaikkoja. Siitä huolimatta että meillä on isot ikäluokat jo valumassa eläkkeelle ja työpaikkoja vapautuu niin myös työttömyys kasvaa. Rahat meni osinkoihin ja yrittäjien taskuun. Tämä palkkojen leikkaus ei toimi minun tilistä menee isompi osa valtion kassaan kun sitä ei leikata. En ole vientialalla töissä enkä valtion palveluksessa. Minulta leikatut rahat jää työnantajalle ei elvytä suomen taloutta eikä vientiä. Ei ruoka kassi halvu vaikka palkat tippuu.

 19. Kun kaikilta, joille on annettu, on jotain otettu. Pitäisikö hyvätuloisilta, jotka maksavat suurimman potin Suomenmaan verotuloista, vaatia tiemaksuja, lasten koulumaksuja, pitäisikö heidän menettää oikeus ilmaiseen terveydenhuoltoon jne, koska he jo maksavat enemmän kuin pienituloiset? Mikä on napinan ja kapinan logiikka?
  Näin etäältä katsottuna Suomen sosiaaliturva tuntuu kohtuuttoman hyvältä, kun joissakin tapauksissa ihminen voi itse valita, ollako työtön vai mennäkö töihin, ja voi olla taloudellisesti jopa kannattavampaa jättää menemättä. Silloin on myös unohdettu kaikki muu kuin raha, mitä työstä saa.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.