ONKO 1,25% PALJON VAI VÄHÄN?

3

Oulun kaupunginvaltuusto, eikä varsinkaan sivistys- ja kulttuurilautakunta pysty päättämään kulujensa sopeuttamisesta ilman uhriutumista. Puhutaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen viiden miljoonan säästötavoitteesta. Kysymyksessä on väärä ilmaisu, sillä kyseessä eivät ole säästöt. Lautakunta on saanut käyttöönsä kuusi miljoonaa enemmän veronmaksajien varoja kuin edellisenä vuotena. SIKU-lautakunnan (=varhaiskasvatus, opetus, lukiokoulutus, kulttuuri ja liikunta) kulut ovat vuodessa n. 400 miljoonaa euroa. Viiden miljoonan euron sopeutus tuosta summasta tarkoittaa mitätöntä 1,25%:ia ! En osaa kuvitella yhtään yritystä, kotitaloutta tai yksityishenkilöä, joka ei pakon edessä pystyisi sopeuttamaan kuluja 1,25%. Tämän ei pitäisi olla mahdotonta, sillä 98,75% :iin kuluista ei tarvitse puuttua lainkaan.

Maakuntauudistuksen jälkeen SIKU-lautakunnan kulut ovat lähes 70% kaikista Oulun kaupungin kuluista. Kaikki muut kulut tulevat olemaan marginaalisia tämän lautakunnan päätöksiin verrattuna. Muut palvelualueet ovat osoittaneet kiitettävää venymiskykyä kulujen karsimisessa. Varsinkin hyvinvointi- ja terveyslautakunta on vaikeassa tilanteessa venynyt pieniin ihmeisiin. Vaihtoehtojen huvetessa alkavat talouden vääjäämättömät tosiseikat ohjaamaan toimintaa.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelualueella ei moisia hälytyskelloja kuule lainkaan. Valtuutetut – erityisesti suurimman valtuustoryhmän (keskusta) ns.reuna-alueiden edustajat ryhtyivät vasemmistoliiton innostamana poistamaan hallintosäännön mukaista päätöksentekovaltaa kaupunginhallitukselta. Vuoden sisällä jo kolmannen kerran he osoittavat epäluottamuksensa kaupunginhallitukselle. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana tätä on aikaisemmin tapahtunut vain kerran. Syynä epäluottamukseen on tietysti se, että kaupunginhallituksen pelätään tekevän päätöksiä, joissa kokonaisuus ja Oulun kaupungin veronmaksajien etu tulisi huomioitua siltarumpupolitikoinnin sijaan.
Kaksi kertaa kaksi on neljä. Kaksi plus kaksi on neljä. On siis aivan sama, laskeeko lukuja yhteen vai kertooko niitä keskenään, niin lopputulos on sama. Luvut ovat niin kuin ne lasketaan ja tälle periaatteelle on rakennettu kauhuskenaario siitä, että olemme muutaman vuoden päässä tilanteessa, jossa seuraukset ovat dramaattisempia kuin pieni sopeutustavoite – se on se kuuluisa äkkipysäys.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Hyvä Jarmo, käsittelet aihetta numeroina, jota se ei itseasiassa ole. Kyseessä on inhimillisyyden, yhdenvertaisuuden ja rationaalisuuden kysymys. Kun kaupunginhallitus ja virkamiehet heittelevät lonkalta ehdotuksia omien preferenssien ohjaamana muista piittaamatta, ei voi kuin ihmetellä suu pyöreänä. Kun ruumiista leikataan aivot, se kuolee. Läskin vuoleminen turhista paikoista voisi pitää kehon vielä hengissä. Rationaalisuutta kuvaisi, että kouluja ylläpidetään siellä missä niitä tarvitaan, eli reuna-alueiden lapsirikkailla alueilla, ei keskustan lapsiköyhillä alueilla. Sitä te ette kh:ssa ja virkamieskunnassa halua, tai kykene ymmärtämään. Halutaanko pilata ja ankeuttaa Oulun veronmaksajien arki? Räikeänä ääriesimerkkinä tuhlailusta; Oulun keskustan lempilukiota, Lyseota, ollaan remontoimassa summalla joka lähentelee 20 miljoonaa euroa, vaikka väkipakolla kivenheiton päähän Raksilaan rakennetaan lukio. Voi mitä tuhlausta ja ei todellakaan mitään järkeä! Oulun kaupunki on todellakin hunningolla tällä menolla.

    • Mitään asiaa ei ole viimeaikoina selvitetty niin tarkkaan kuin väestöennusteita, koululaisten liikkumista, etäisyyksiä, matka-aikoja, lukiolaisten opiskelua kotiosoitteeseen verrattuna, kehitystä viime vuosina, prognooseja…..lista on loputon. Niihin voi helposti tututstua osoitteessa ouka.fi ja hakusanat. Tätä asia ei ole heitelty eikä muista piittaamatta käsitelty.

      • ”Helposti”? Juuri tätä tarkoitin. Helppo on lonkalta heitellä termejä esim. ”kehitystä viime vuosina”, eikö sinulla ole konkretiaa, laita minulle yksi linkki aluksi tarkoittamaasi tietoon, kiitos. Avoimuudesta – miksi kukaan ei tunnu informaatio-Oulussa tietävän mistä löytyisi tutkijoille esim. Oulun seudun asumistutkimus 2016 raakadata, jota voisi puolueettomasti analysoida? Mistä näkisi Oulun kaupungin ”seinien”, erityisesti koulujen tilavuokrat eri ajankohtina – kiinnostaisi tieto miten ne ovat muuttuneet viime aikoina ”tutkimustulosten” aikaansaamiseksi?

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.