NOVIISIN NEUVOT SIPILÄLLE

Kun ei paremmasta tiedä, niin uskaltaa antaa muutaman neuvon

57

NOVIISIN NEUVOT SIPILÄLLE.

Paljon minua varoiteltiin. ” Tulet kohtaamaan puukottajia, jotka säälimättä upottavat terästä kylkiluittesi väliin. Erityisesti sitä tapahtuu siltä suunnalta, joka istui edellisessä palaverissa vieressäsi.”  Mitään tällaista en havainnut koko vaalikampanjan aikana. En vierailta, enkä omilta. Idealisti ensikertalainen voi olla monessa asiassa väärässä, mutta vaalirumba oli niin emotionaalinen kokemus, että olisin kyllä tunnistanut tapahtuneen. Vielä kerran onnittelut loistavasta vaalivoitosta. Tosin; vähän vähempikin olisi riittänyt – varsinkin täällä Oulun seudulla.

Jossakin blogissani ennen vaaleja sanoin tähän tapaan: ” Kun ei ole olemassa yhtä helppoa vaihtoehtoa, niin on valittava useasta vaikeasta”.  Kerroin vaalien alla äänestäjille tällaisista tulevaisuudenkuvista. Moisella suorapuheisuudella sain n. 10% jättimäisestä Juha Sipilän äänisaalista. Tämä ei toisissa yhteiskuntajärjestelmissä oikeuttasi jakamaan neuvoja tulevalle pääministerille.  Huomenna kuitenkin käydään ensimmäiset orastavat varjonyrkkeilyt hallituksen kokoonpanosta, joten jatkan idealistin ensikertalaisen kokemattomuudella seuraavin neuvoin:

-        Älä hyvä mies ota niitä demareita hallitukseen. Tulet kyllä huomaamaan paljon markkinoidun yhteiskuntasopimuksen neuvotteluiden alkuvaiheissa, että mitään joustoa millekään tärkeälle (lue: ikävälle) päätökselle et tule saamaan. Hyvin nopeasti törmäät sanoihin lakkosyksy ja sanelupolitiikka. Pidä silloinkin pääsi, veliseni, ja tee ne ratkaisut, mitä isänmaa vaatii.

-        Älä hyvä mies kuuntele liikaa omiasi. Hyvin nopeasti ne tulevat kertomaan, että puoluetoimisto on jo suunnittelemassa kunnallisvaalien kampanjaa. He kuiskaavat korvaasi: ” Meidän k a n n a t t a a tehdä näin, vaikka meidän p i t ä ä  tehdä toisin”.  Puolueorganisaatiot eivät osaa katsoa edes kalenterissa ohi seuraavien vaalien- ja niitähän riittää puolentoista vuoden välein ikuisuuteen asti. Kepusi ei tee tässä asiassa poikkeusta. Erityisesti varoisin niitä kuiskaajia, jotka ovat kuiskailleet jo Kekkosen korvaan.

-        Älä hyvä mies ota mukaan yhtään puoluetta, joka tekee joistakin asioista ns. kynnyskysymyksiä. Vaikka seurasitkin edellistä hallituskautta oppositiossa, niin järkimiehenä huomasit miten siinä leikissä käy. Otan esimerkiksi perussuomalaiset: heidän ehdokastason kampanja huusi seuraavia iskulauseita: ei enää meidän rahoja Kreikkaan tai Ei kehitysapua ennen kuin hätä Suomessa on poistunut  jne.  Soini tulee olemaan sanaseppona taitava ja kun kuitenkin joudut ottamaan esille Kreikka-kolmosen, -nelosen jne , niin älä anna persuille mahdollisuutta luikerrella tässä asiassa. Pane ne ensin selvittämään (lue: riitelemään) keskenään tämä väistämätön käsittelyyn tuleva asia. Ei tarvitse sitten myöhemmin katua.

-        Älä hyvä mies ota mukaan Kokoomusta vain saadaksesi pystyyn porvarihallituksen.  Vain heidän kanssaan voit puhua sellaisista sanoista kuin ostovoima, kilpailukyky tai kokonaisverotuksen vaikutus työllisyyteen. Älä anna edes kokoomuslaisten lerppuilla numeroiden kanssa, vaan kuuntele VM:n asiantuntijoita.  Ne sentään tietää, missä ihan oikeasti mennään. Siihen virheeseen se haksahti edellinen hallitus. Kysy vaikka ex-ministeri Vapaavuorelta.

-        Älä hyvä mies ota mukaan vihreitä tai vassareita. Saat aina vastaukseksi EI !  Yritysjohtajana ymmärrät, että nopeimmat tulokset on aina saatu aikaan, kun heti on ruvettu tekemään siten kuin pomo sanoo.

-        Ota hyvä mies mukaan Ruåttalaiset. Heidän keskuudestaan löydät hyvän puolustusministerin, joka uskaltaa olla kameroiden ja mikrofonien edessä tekojensa takana. Vaikka se näyttää Harry Potterilta, niin ihan sopivan ärhäkkä siihen hommaan.

-        Kristilliset kannattaa ottaa aina mukaan, koska niistä ei seuraa mitään harmia juuri kenellekään hallitustyössä. Vaaraton ja turvallinen vaihtoehto, jos sellaiseen joudut turvautumaan.

Lopuksi: Muista, että nämä neuvot kirjoitettiin alle 48 tuntia vaalien päättymisen jälkeen. Sen takia, etten halua kuulla kenenkään sanovan parin vuoden kuluttua; miksi kukaan ei kertonut minulle aikaisemmin ?

JAA

57 KOMMENTTIA

 1. Aivan erinomainen analyysi ja siihen perustuva suositus! Noilla suositelluilla toimenpiteillä on tietysti kullakin hintansa. Esimerkiksi RKP suostuu hallituskumppaniksi vain, jos pakkoruotsiin ei kosketa. Sen kustannuksia Suomessa halutaan pimittää, mutta arviot vaihtelevat välillä 250 miljoonaa – 4 miljardia vuodessa. Totuus löytynee jostain keskiväliltä. Nyt sitten pitäisi kysyä, onko Haglund oikeasti parin miljardin arvoinen mies puolustusministerinä… Sillähän saisi jo aika läjän niitä uusia hävittäjiä.

 2. Nyt ei oikein uponnut tuo väite, että vasemmisto ja vihreät olisivat aina kaikkea vastaan!! Sinä ja muut kokoomuslaiset eivät näytä tajuavan, etta yhteiskunnassamme on todellakin pienituloisia ja jopa köyhiä, joita teidänlaisenne politiikka ajaa entistä enemmän ahdinkoon.
  Opettajana en koe itseäni niin hyvätuloiseksi, että voisin sanoa äänestäväni teidänlaisianne.

 3. Hyviä neuvoja tilanteeseen, joka poikkeaakin sitten nykyhetkestä
  tyystin. Tuntien Herra Husson poliittisen agendan ei lienee yllätys, että
  vaikuttaa ihan puolueen cv:ltä, sen pyrkiessä Keskustalaisten vetämään
  hallitukseen. Älä ota muita puolueita hallitukseen kuin Kokomuus ja RKP, jossa on sentään yksi suoraselkäinen mies. Toivottavasti suurimmat puolueet
  kantavat hallitusvastuun nyt kunnialla ja loppuun asti. Viimeksihän kävi miten kävi.

 4. Kun tavoitteena on saada Suomi nousuun niin että kaikki suomalaiset pysyvät mukana niin suosittelisin heittämään kaiken ns puoluepolitiikan roskakoriin. Nythän vaalitulos näytti että Suomi on entistä enemmän jakautumassa kahteen osaan nimenomaan puolueideologisista syistä. Tarvitaan sellainen yhteiskuntasopimus jolla tämä trendi katkaistaan. Perusturvan heikentäminen ei ole oikea keino säästää, koska silloin se pitkässä juoksussa tulee paljon nykyistä kalliimmaksi. Kansalaispalkka tai perustuloajatus on hyvä lähtökohta kuten myös yritysriskien vaikutuksiin helpotukset. Kaikilla pitäisi olla varaa terveelliseen ruokaan sekä normien mukaiseen asumiseen. Työnteon tulee aina olla taloudellisesti kannattavaa.

 5. Tyypillistä oikeistolaisen, ikänsä vihreällä oksalla istuneen vuodatusta. Husso ei yhdessäkään kohdassa pysähdy ajattelemaan, miten vaalittaisiin yhteiskunnallista tasa-arvoa ja miten hoidettaisiin talous kuntoon ilman vähävaraisten kyykyttämistä. Miten helppoa onkaan neuvoa muita, kun oma talous ei ole millään lailla vaaravyöhykkeessä.

 6. Tuohonpa ei ole paljon muuta lisättävää kuin; äläkä luota ainakaan takinkääntäjä Stubbiin. Puhuu jo aivan muuta kun pari päivää sitten. Toki sekin on vaan sitä mitä muut ovat hänelle syöttäneet tai mitä ”voittajat” ovat jo puhuneet. Selvitä kuka on kokoomuksen vaikuttaja ja luottomies. Jampelle onnea hyvästä vaalimenestyksestä.

 7. Jarmo Husson ”noviisin neuvot” kulkevat samaa latua kuin mitä minä hiihtelen.
  Jos puheenjohtaja Sipilä haluaa vaikeassa tehtävässään onnistua niin hänen kannattaa tehdä itsensä näköisen hallituksen ja hallitusohjelman.
  Keskustan mandaatti on niin suuri että tällaiseen on eväät.
  Kun Sipilä on ilmoittanut, että hallituksen kasaaminen kulkee portaat siten, että ensimmäinen porras on luottamusporras niin tältä portaalta eteenpäin kulkevat puolueet on oltava pääministerin määrittelemässä raamissa.
  Toinen porras onkin sitten niiden käytävissä jotka selviävät ensimmäisen portaan testistä.
  Kolmas porras, vaalituloksen huomioiminen, on sitten vain loppusilaus.
  Kun nämä kolme porrasta on käyty niin silloin alkaa hallituskin olla kasassa.
  Kovin testi Sipilällä lienee siinä miten hän selviytyy oman puolueen mandaatilla olevien paikkojen jakamisesta.
  Tässäkin hommassa keskustan ja sen puheenjohtajan on noudatettava omaa missiota ja katsottava eteenpäin eikä vilkuiltava peruutuspeiliin.
  Eilinen on todellakin ollut eilen ja nyt eletään tätä päivää jonka perästä tulee huominen eli tulevaisuus.
  Niin maallemme, keskustalle ja myös Sipilälle.
  Tässä järjestyksessä.
  Toivotan onnea ja menestystä Juha Sipilälle tässä vaikeassa tehtävässä !!

 8. Vaikka työntekijöiden asemaa heikennettäisiin ilman demareitakin, voi olla edessä ikäviä yllätyksiä. Leikkausintoisilta poliitikoilta kun tuppaa unohtumaan, että myös työntekijöiden oikeuksia on määritelty kansainvälisillä sopimuksilla, joihin valtiot ovat sitoutuneet.

  Suomalainen media on tehnyt karhunpalveluksen kansalaiille siinä, että antaa poliitikkojen hokea näkökantojaan kunnes ne alkavat ihmisten mielissä muuttua totuuksi. Medin tehtävä olisi pitää esillä tutkmustuloksia. Niiden mukaan suomalainen terveydenhoito on edullisempaa ja tehokkaampaa kuin muiden maiden, ja Suomi käyttää suhteessa vähemmän rahaa siihen kuin muut maat. Leikkaustarvetta ei siis ole. Samoin suomalaiset palkat eivät ole korkeampia kuin muiden vastaavien maiiden, sen sijaan verotus ja hintataso ovat korkeammat. Suomalaisen työntekijän irtisanomisturva ei ole vahvempi kuin muualla, mutta sen sijaan työnjohdossa on usein puutteita.

  Poliittiset mainokset hokivat työtä, mutta eivät palkkaa. Kansalaisten olosuhteet eivät palkattomalla työllä parane, ja suomalaisyritykset ovat pulassa, jos kansalaisten ostovoima laskee entisestään.

  Yritysten olisi aika keskittyä tuotteittensa ja palvelujensa laatuun, palkata sille tekijöitä, ja palkata viestinnän ja markkinoinnin osaajia, jotta vienti vetäisi. Tähän asti voittoja on hankittu vain irtisanomalla ihmisiä, mikä alentaa ostovoimaa ja lisää veronkorotustarvetta. Nyt poliitikkojen ja yritysten pitäisi kasvaa aikuisiksi ja ottaa vastuu tulevaisuudesta.

  • Lakkoja tulee välillä enemmän ja välillä vähemmän.
   Lakkovuodesta tulee hyvä olipa hallituksessa demarit tai ei.
   Mutta jossain kohtaa tulee seinä vastaan näille lakoillekin ja silloin lakkojen vastustus alkaa liittojen sisäisellä vastarinnalla.
   Lakoista ja etenkin ns. laittomista lakoista on vastannut lähinnä pari-kolme ammattiliittoa.
   SAK tai uusi ammattiliittojen keskusliitto joutuu ”seinälle” jos/kun maan talous heikkenee ja muutama avainliitto lisää tätä ahdinkoa.
   Silloin tapahtuu se, että työnantajat äänestävät tehtaiden sijaintipaikoista entistä enemmän jaloillaan eli siirtävät tehtaat muualle tai lisäävät automaatiota roboteilla jotka eivät lakkoile.
   Työttömien määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla ja vasemmiston ja ammattiliittojen johtohahmot tekevätkin vappupuheista viikottaisia työttömien tapahtumia jotta työttömät saavat purkaa pahaa oloaan naamarit päässään ja jääkiekkomailat käsissään.
   Vaikka kiekkokausi on jo ollut aikoja sitten ohi ja Kärpät mestari jo monta kuukautta.

 9. Onnea jatkoon J. Lue paljon ja perehdy. Pyri pois itsekkyydestä ja tiedosta myös oma ajallinen rajallisuutesi elämässä. Aja yhteisiä asioita siten että voit olla niistä myöhemmin ylpeä. Tiedosta politiikassa myös se että olet, kuten jokainen meistä, oman aikasi tuote. Joissakin asioissa on viisautta myös myöntää olevansa väärässä. Olisiko sinusta siihen rooliin josta syntyisi jotain todella uutta?

 10. Näkyvä ja varmaan aika kallis kampanja oli sinulla Jarmo. Pohdittiin Rotuaarilla, että niinköhän sitä pääsee läpi isolla rahalla. Vaikka eihän siinä mitään vikaan sinäns varmaan. No eihän sitä päässy. Luettiin sun blogia ja se oli jotenkin erikoinen ja outo. Ihmeteltiin, että miten joku voi kirjoitella semmosia. En ite ainakaan haluaisi sellaista johtajaa itelle.

  Hyvää jatkoa. Kannattaa keskittyä enemmän golfiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.