Voi, Perkeros!

1

Tiedättekö sen tunteen, kun kirja imaisee mukaansa niin, ettei sitä malttaisi jättää kesken? Imaisee mukaansa tehokkaasti kuin vessanpönttö jätökset. Niin, että vieraiden kyläillessä kirja pitää jemmata varmaan kätköön esimerkiksi juuri vessaan, jossa sitä voi käydä nautinnollisesti lukemassa.

Juuri sellainen on JP Ahosen ja KP Alaren sarjakuvakirja Perkeros, jonka Pahkin kaikki kolme jäsentä ovat himokkaasti kuolaten lukeneet. Siksi Perkeros saa kunnian olla Pahkin historian ensimmäinen sarjakuva-aiheinen postaus.

Sarjakuvan juoni kiteytyy avantagardemetallia soittavan Perkeros-bändin jumittamiseen urallaan, ryhmän keskinäisiin väleihin ja päähenkilö Akselin sisäiseen myrskyyn niin musiikillisena fasistina kuin ihmissuhdeongelmaisena ajelehtijana. Kirja ei toimi pelkästään yhdellä tasolla: esimerkiksi mykkä karhu on nerokkaan absurdi veto rumpaliksi.

Perkeroksen pitäisi kuulua jokaisen musiikkidiggarin hyllyyn – eikä haittaa lainkaan, vaikka metalli menisi genrenä ohi sekä oikealta että vasemmalta.

Itse asiassa Perkeros sopisi erinomaisesti levyhyllyn päälle.

Valtavirtaan kuuluva sarjakuvien kuluttuja on vaikuttunut tekijäkaksikon vaivattomasta tarinan kuljettamisesta. Ylistävistä arvioista päätellen tämä on uponnut myös ug-osastoon. Kaupungin nimi on Tampere, mutta yhtä lailla se voisi olla Poznan tai Guadalajara. Universaali tarina toimii myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siksi ei ole yllätys, että kirjasta on tehty julkaisusopimus Yhdysvaltoihin ja Ranskaan.

KAI NEVALA

pahki@kaleva.fi

P.s. Popparipa (hieno sana!) ottaa ja soittaa Perkeroksen kunniaksi vähän Toolia. Se jos mikä on coolia.

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.