Iskelmä on sielulle vaaraksi

Keikkaa pukkaa

3
Kuva: Jukka Merimaa

Jaakko Laitinen & Väärä raha, Nuclear Nightclub, keskiviikko 11.4.2012

Takatalven kunniaksi Pahki tarjoilee hieman pohjoista eksotiikkaa keikkavinkin muodossa! Laulaja Jaakko Laitinen ja orkesterinsa Väärä raha tulevat nimittäin Lapista, tarkemmin ottaen Sallasta, Inarista ja Rovaniemeltä, esiintymään näille eteläisille leveyksille.

Kokoonpano sai alkunsa vuonna 2009, jonka jälkeen he ovat kiertäneet sekä Suomen maata että Baltiaa ja Saksaakin. Kotimaista iskelmää ja balkanilaisia rytmejä musiikissaan sekoittava yhtye on ehtinyt julkaista albumit Jaakko Laitinen & Väärä raha (2010) sekä Yö Rovaniemellä (2012).

Herra Jaakko Laitinen vastaili sähköpostitse muutamaan kiperään kysymykseen huomista Oulun-keikkaa silmällä pitäen.

Missä, milloin ja miksi?

Tässä ja nyt siksi, koska ei ole mitään muuta todellisuutta kuin tämä käsillä oleva. Meihin on niin vahvasti iskostettu ajatustottumukset, että mielemme askartelevat koko ajan joko menneiden muistojen katkerassa lepatuksessa tai tulevaisuuden sitteku-elämässä, että voi olla yksilön hankala irtautua näistä kahleista. Keskiviikkona 11.4. tarjoaa Jaakko Laitinen & Väärä Raha musiikillaan helpotusta tähän hetken heittäytymiseen Oulun Nuclear Nightclubissa.

Voiko kansanmusiikki pelastaa ihmisen? Entä iskelmä?

Iskelmä on sielulle todella vaarallista musiikkia. Miltei joka laulussa kaihotaan kaukaisuuteen, töyrään takana odottavaan onneen. Nykyhetki on katkera ja onneton, ihana aika oli nuoruudessa tai ihana paikka olisi jossain aavan meren tuolla puolen. Tämä kykenemättömyys nähdä elämän todellista kauneutta on mielestäni iskelmän suuri virhe, ja voi vain arvailla missä määrin se on vaikuttanut Suomen kansan kieroon kasvamiseen ja masennukseen.

Kansanmusiikki sen sijaan on monesti vähemmän laskelmoitua, enemmän hetkessään kiinni olevaa ja yhteiskuntiensa marginaalisten ryhmien huviksensa luomaa.

Vaikea sanoa riittääkö minkään musiikin voima pelastamaan ihmisyyttä käsillä olevasta lohduttomasta alennustilasta. Voi olla, että pelastusta on turha etsiä enää mistään muualta kuin ihmisestä itsestään. Musiikin voima voi olla siinä, että se kaataa ne kulissit ja repii verhot, jotka estävät ihmistä näkemästä itseään. Mutta itse on jokaisen avattava omat silmänsä ja katsottava totuuteen.

Mikä soitin kuvaa Jaakko Laitista & Väärää Rahaa parhaiten?

Musiikkimme on väkevä, runsas ja rönsyilevä kuin haitaristimme haitari. Kuvatkoon se musiikkiamme.

Jaakko Laitinen & Väärä raha: Onnentähti

HEINI STRAND

pahki@kaleva.fi

JAA

3 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.