Voiko Suomea johtaa kuin yritystä?

Onko meille luvassa Suomi Oy:n toimitusjohtaja?

10

Hallitustunnustelijaksi nimetty Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aikoo oman ilmoituksensa mukaan johtaa Suomea kuin yritystä. Niinpä pääministerin paikalle olisi tulossa Suomi Oy:n toimitusjohtaja.

Mutta maata ei voi johtaa kuin yritystä.Siihen on syynsä. Johtajuutta nyt kaivataan, mutta logiikka ei ole sama kuin yritysjohtamisessa.

Ensinnäkin: yrityksiä johdetaan pääasiassa omistaja-arvon kasvattamiseksi. Se on selkeä tavoite, jonka takana on yksi omistajien sidosryhmä. Valtiossa – yhteiskunnassa – on koko joukko sidosryhmiä, joilla on kaikilla äänivalta ja oikeus osallistumiseen. Esimerkiksi perussuomalaisilla on aika erilainen käsitys siitä miten Suomen ”omistaja-arvoa” kasvatettaisiin. Tai, ajatellaanpa, että Antti Rinne sanoisi johtavansa maata kuin ay-johtaja. Huomaisimme heti, että edunvalvonta ja isänmaan edun valvonta ovat eri asioita. Yrityksessä on yhdet arvot, joiden toteutumista on helppo arvioida tuloslaskelman perusteella. Sen sijaan valtion onnistumista ei sellaisenaan voi lukea tilinpäätöksestä.

Yrityksessä on – siksi toisekseen – aina pantava kaikki tuotannontekijät täyteen käyttöön. Vähemmän tuottavista voidaan luopua ja tehtäviä ulkoistaa. Yhteiskunnassa pitää olla sijaa niillekin, jotka eivät aina pysy mukana täydessä vauhdissa ja täydessä käytössä. Ihminen ei ole tuotannontekijä – tämä havainto on oikeastaan sivistyksen mitta.

Tähän liittyy kolmas kohta: Omistaja voi myydä koko yrityksen, jos sijoitukselle on muualla parempi tuotto. Suomea ei tietenkään eikä mitenkään voi myydä.

Neljäntenä näkökulmana voi todeta, ettei maan johtoa voi kohdella kuin yritysjohtoa. Tasavallan hallinto toimii kansanvallan katteella. Ministerit vastaavat eduskuntaryhmilleen ja viime kädessä äänestäjille. Hallituksen jäseniä tai muutakaan toimivaa johtoa ei pistää ulos yhden tuloskauden perusteella. On tultava toimeen, vaikka muu porukka olisi kuinka eritahtista.

Yritysjohtajaimago on yhden sortin populismia. Italialaiset valitsivat aikanaan pääministerikseen Berlusconin, miljardöörin, sillä jos mies osasi hoitaa omat asiansa, niin miksei koko maan. Sipilän rinnastaminen Berlusconiin on tietysti etäinen ajatus. Kuitenkin ilmeisen monelle ihmiselle kyseessä on sama ajatusmalli: omat asiansa hoitavasta liikemies-johtajasta valtakunnan johdossa.

Suomi ei ole yritys, eikä sitä voi ikään kuin sellaisena johtaa.

Toivon Juha Sipilälle menestystä ja avarakatseisuutta hallituksen kokoamiseen.

JAA

10 KOMMENTTIA

  1. Hyvä kun kehtaat sanua. Oman edun ajamisella ja yhteisön edun ajamisella on tosiaan olennainen ero. Kunpa tämä asia oivallettaisiin myös poliittisissa piireissä.

  2. Tytti, mitä sinä tiedät yritysjohtamisesta? Caritasvalitus, RiihiSäätiö-apurahat, ymym….Älä viitsi nyt. Sinun pyrkyryytesi romuttaa sinun lausuntojesi uskottavuuden, oppositiosta tyhjänpäiväisyyksiä huutelemalla ei yritys nimeltään Suomen valtio saa tuloksia aikaan. Säälittävää.

  3. Eiköhän yrityksessä ole lähtökohtaisesti jokin liikeidea: Palvelu tai tuote, jota lähdetään markkinoimaan. Tavoite on saada idea tuottavaksi eli homma pyörimään siten, että se tuottaa enemmän plussaa kuin miinusta. Plussa ei ole pelkkää rahaa vaan myös kokonaisvaltaista hyvinvointia. Siinä mielessä vertaus yrityksiin on osuva, että täytyy osata koskea meidän mukavuusalueeseen, eli karsia näitä Suomen ja suomalaisten kannalta haitallisia tai tuottamattomia osia vähemmäksi. Jos taas ajatellaan yritysjohtamista ja Suomen johtamista henkilökemiana: Parhaiten pyörivissä yrityksissä johtaja on yhteistyökykyinen, ei itsekäs ja ylemmyydentuntoinen. Hän palkkaa ympärilleen samanveroisia, jopa itseään parempia asiantuntijoita joihin voi luottaa, joiden sana pitää. Hän ymmärtää että pitää keskustelemalla löytää yritykseen parhaat toimintamallit ja tehdä kompromisseja eli joustaa… Kaikki valinnat tähtää Yrityksen parhaaksi ja liikeidean kehittämiseksi, paremmaksi tuotteeksi. Tavalliset yrittäjät tuskin (ensimmäisenä) miettii yrityksen myyntiä. Enkä usko että se on Sipilänkään tavoite. Perus pelisääntöjä voidaan käyttää niin Suomen kuin yritystenkin johtamisessa?!

  4. Tytti on aivan oikeassa. Yrityksen ja valtion johtaminen on aivan eri asioita. Samoin AY-toiminnan käytänteet poikkeavat valtion johtamisesta. Valtion johtamisessa on omanlaiset käytänteet jne.

  5. Hyvä Tytti,
    Kirjoituksessasi on asiaakin,mutta miettiessäsi yritysjohtamismallia,jota Sipilä kertoo toteuttavansa,kerrot,että tässä mallissa pääasia on omistaja-arvon kasvattaminen,eikö se ole myös valtiolle pääasia,omistajien,eli meidän kansalaisten hyvinvoitiinhan siinä tähdätään tasapuolisesti.
    Toivon Sipilälle rohkeutta ja viisautta valitessaan hallituksen ministereitä,että sinne saadaan asiantuntevia ja tulosvastuullisia henkilöitä johtamaan ministeriöitään.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.