Satavuotias Suomi on juhlan arvoinen

3

Suomi syntyi keskelle suursodan maailmaa, köyhänä, sisäisesti kahtiajakautuneena ja vailla kansainvälisen yhteisön tukea. Itsenäisyyden säilyminen ja demokratian turvaaminen olivat ihme. Vielä ensimmäisenkin itsenäisyyspäivän jälkeen on ollut hetkiä, jolloin selviäminen ei ole ollut itsestään selvää.

Meidän sukupolvemme ongelmat ovat eri mittakaavassa. Vaikka köyhyyttä ei ole poistettu, olemme yksi maailman tasa-arvoisimpia maita, hyvinvointivaltio millä mittarilla tahansa. Poliittisiin erimielisyyksiin on vaikea kuvitella väkivaltaa, todellista kahtiajakautumista. Euroopan unionin jäsenenä olemme paremmin turvassa kuin koskaan aiemmin.

Satavuotiaalla Suomella on paljon ilonaiheita. Olemme yhä kansainvälisten tutkimusten mukaan kouluosaamisen huippua. Suomalaiset tytöt ovat parhaimpien joukossa, eikä ole mitään syytä epäillä, etteivätkö pojat saa heitä osaamisessa kiinni.
Tuore aihe tyytyväisyyteen on suomalaisten parantunut asenne maahanmuuttoa kohtaan. Enemmistö ei pidä maahanmuuttoa ongelmana. Enemmistö haluaa antaa ihmisten muuttaa tänne pakoon vainoa tai tekemään työtä. Avoin Suomi on itsevarma ja vahva.

*

Menen huomenna 6.12. mieheni kanssa juhlistamaan satavuotiasta itsenäistä Suomea Tasavallan Presidentin vastaanotolle. Juhlaa varten on pukutaiteilija Sinikka Nikander tehnyt minulle upean puvun. Puku on nimeltään ”Suomen neito”. 100-vuotisjuhlavuonna kunnioitetaan maamme itsenäisyyttä. Pukuun valittiin kultaseppä Carina Blomqvistin korvakorut nimeltä ”Hetkessä”. Juhlailmeen minulle loihtivat tänä vuonna 75-vuotta täyttäneen oululaisen Salon Virhon ammattilaiset.
Näiden upeiden kädentaitajien työ ansaitsee jo etukäteen kiitoksen.

On juhlan aika. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Tahdon kysyä: Miksi nuo tyttöjen ja poikien Pisa tutkimuksen erot otetaan esille joka paikassa? Tässäkin kirjoitelmassa. Kun koko ajan toisaalta hoetaan tasa-arvon perään ilman sukupuolieroja, siis sukupuolineutraalisti. On nuoria henkilöitä ei tyttöjä, ei poikia. Oulussa on aika vähän savupiipputeollisuutta, mihin täällä tarvitaan sosiaalidemokraatteja menneestä..

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.