Öykkäröinti ja rahvaanomaisuus, aikamme ihanteet

Ilman sivistystä sananvapaus on pelkkää vihapuhetta ja donaldtrumpia. Uusrahvaanomaisuus vaikuttaa paradoksaalisesti olevan aikamme ihanne.

37
Oulun yliopiston merkitys pohjoisen koulutukselle ja sivistykselle on keskeinen.

Vuosi on vaihtunut, ja edessä on tuntematon. Moni itsestäänselvyys on osoittautunut hataraksi tai kääntynyt peräti päälaelleen. Yksi näistä on kunnioitus lukeneisuutta kohtaan; usko sivistyksen voimaan.

Maailmalla sivistyksen vastaisen virtauksen räikein ilmentäjä on tietysti Yhdysvaltain presidentinvaalien republikaaniesivaaliehdokas Donald Trump. Maailma seuraa henkeään pidätellen mitä ruokotonta hän seuraavaksi sanoo ja yltääkö sillä Valkoiseen Taloon. Samalla Italiassa koomikko Beppe Grillo pärjää poliitikkona hätkähdyttävän hyvin, ihan vitsinä.

Joskus valtaapitäviin on liitetty ajatus oppineisuudesta. Nyt on rima laskettu alas.

Karnevalisoituminen ei ole kaukana meistäkään. Suomessa on uskottu sivistykseen pienen kansan turvana. Ajatuksen istutti meihin J.W. Snellman jo toistasataa vuotta sitten. Nyt kansallinen sivistyshanke on jäähyllä. Politiikassa pärjää latomalla mitä tahansa harkitsematonta. Evoluutioteoria tai ihmisoikeudet voidaan kiistää mutu-tuntumalta.

Oppineisuus ei ole arvossaan, vaan ihanne on uusrahvaanomaisuus. Se vaikuttaa antavan takeet aitoudesta, ja kirjaviisauden annetaan ymmärtää olevan joutavanpäiväistä teoriaherrojen höpinää.

’Kyllä kansa tietää’ on toki politiikassa perusteluna jo perinteikäs. Sen ei kuitenkaan olisi uskonut kohoavan kiistattomuuden mitaksi. Maalaisjärjelläkään on tuskin tarkoitettu sitä, että omasta päästä voi keksiä kaikenlaista.

Kun pääministeri Juha Sipilä letkauttaa kaikenmaailman dosenteista, sen toivoisi olleen lapsus. Väheksyntä osoittautuu kuitenkin systemaattiseksi, kun sen kytkee harjoitettavaan koulutus- ja sivistyspolitiikkaan. Koulutusleikkauksia on arvosteltu paljon ja ansaitusti. Sen varjoon on jäänyt se, että hallitus on päättänyt tietoisesti alentaa kansan koulutustasoa. Maisteritutkintojen määrää vähennetään tarkoituksella. Monen nuoren opintie tulee pysähtymään kandidaatin tutkintoon – ensimmäistä kertaa maamme historiassa tulevat sukupolvet ovat aiempia heikommin koulututtuja.

Erityisen shokeeraavaa on varhaiskasvatuksen eriarvoistaminen. Uuden lain myötä työttömän lapsella ei ole enää oikeutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Linjaus on historiattomuudessaan ennennäkemätön. Esimerkiksi peruskoulun taustalla oli idea koulutuksen tasa-arvoisuudesta, siitä, että kaikki nostetaan samalle viivalle. Koko kansan koulutushanke on hukassa.

Alkanut vuosi on maamme lehdistönvapauslain 250-merkkivuosi. Sananvapaudesta saamme kiittää sotkamolaissyntyistä Anders Chydeniusta. Hänen valistusajattelunsa on muutenkin kertaamisen arvoista. Ilman sivistystä sananvapaus on pelkkää vihapuhetta ja donaldtrumpia.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Kalevassa 6.1.2016

JAA

37 KOMMENTTIA

 1. Hop, hop – eikös tämän kansaa edustavan rouvan oma puolue ole juuri niitä öykkäroijiä pahimmasta päästä…

  Kaiken maailman dosentit – niitähän kyllä riittää. Moni heistä todellakin saattaa heitellä neuvojaan vain oman poliittisen puolueensa ahtaasta näkökulmasta. Kyllä kai itsekukin meistä kiehahtaisi juuri tällaisille omasta mielestään kaiken tietäville viisastelijoille. Todellisuus kun pakkaa useimmiten olemaan raadollisesti toisennäköinen kuin esim. yliopistojen uumenissa muodostuneet utopistiset päätelmät.

 2. Valitettavasti opposition räksytys ei ole yhtään sivistyneempää, oli sitten oppositiossa mikä puolue tahansa. Kaksikymmentä tuntinen ”varhaiskasvatus” on muka kauhistus, kun ekaluokkalaisille riittä vähempi aika.
  Samaan aikaan vaaditaan sananvapautta ja ollaan kieltämässä ”dosenteista” puhuminen. Kuitenkin jokainen yliopistotutkinnon suorittanut tietää, että yliopistossa pyörii ap professoreja ja dosentteja, joilla on vaikeuksia elää reaalimaailmassa ja pitää huolta edes itsestään.

  • Eduskunnan kyselytunnilla edustaja Tuppurainen on hiljaa. Huonosta viestinnästä tunnettu Rinne puhuu enimmäkseen asiaa, sen minkä saa sanottua. Varsinainen öykkäroijä on Lindtman, jonka puheet ovat ihan ufo-juttuja. Jostain kumman syystä demarit nostaa hänet korkealle arvojärjestyksessä. Hauska katsoa kun vierustoverit nyökyttelevät päätään Lindtmanin puhuessa, vaikka sisältö olisi puuta heinää.

 3. Koulutus ei suinkaan ole synonyymi sivistykselle: hän, joka ei ole kouluja käynyt, voi olla sivistynyt. Vastaavasti akateemiset opinnot suorittanut, saattaa käyttää tietojaan vain egoististen päämääriensä saavuttamiseen. En kutsuisi jälkimmäistä erityisen sivistyneeksi, edustaja Tuppurainen.
  Se, että pellet menestyvät politiikassa, ei nyt varsinaisesti ole vain tälle ajalle tyypillinen ilmiö. Jo muinoin eräs keisari valitsi hevosensa senaattoriksi. Historian kirjat eivät kerro, kuinka se menestyi tehtävässään.

  • Politiikassa menestyvät ne, joita kansa äänestää, eli ”pellet menestyvät politiikassa” tarkoittaa käytännössä sitä, että tyhmä kansa äänestää ”pellejä”.

 4. Hyvä, että koulutusta arvostetaan, myös poliittisen kentän vasemmalla laidalla.

  Mieleen tulee tapaaminen erään sossukansanedustajan kanssa vuosien takaa. Hän ei ollut juuri kouluja käynyt – ehkä uimamaisteri kuitenkin. Kysäsin erääseen hankalaan yhteiskunnalliseen asiaan liittyen, että ketä yliopiston asiantuntijoita hän käyttää omassa työssään kansanedustajana. Toverilla suu loksahti auki, kun kysymys oli ilmeisesti täysin asiaton. Vastaukseksi sainkin, ettei hän tarvitse sellaista asiantuntemusta. Hänellä on asiakastuvalla ihan hyvä tukiryhmä käytettävänään.

  P.S.
  Dosenttina en ollenkaan loukkaantunut Sipilän dosentti-kommentista. Viimeksi eilen kuuntelin radiosta erään professorin kommentteja kaikkien maailman asioiden asiantuntijana. Dosentuuri ja professuuri takaa asiantuntijuutta monesti hyvin kapealla alalla, mutta toimittajat eivät sitä aina ymmärrä.

 5. ”Erityisen shokeeraavaa on varhaiskasvatuksen eriarvoistaminen. Uuden lain myötä työttömän lapsella ei ole enää oikeutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.”

  Milloin on säädetty sellainen laki, että lapsen varhaiskasvatusvastuu ei enää kuulukaan ensisijaisesti lapsen vanhemmille vaan yhteiskunnalle?

  Tyhmä kysyy kun ei ymmärrä.

 6. Ei lukeneisuus välttämättä tarkoita sivistystä, mutta kyllä se antaa perustan asioiden rakentavaan ja pintaakuohuntaa syvempään tarkasteluun.
  Todella osuva ja ajankohtainen kirjoitus. Kiitos.

 7. Erittäin tärkeä puheenvuoro.

  Koulutus on hyvä asia, mutta sillä useinmiten ei ole mitään tekemistä sivistyneisyyden kanssa. Niitä halutaan rinnastaa tai jopa väittää samaksi asiaksi, koska kuka tahansa jopa jonkun Ayn Randin tai Maon kirjasta tutkinnon tenttinyt voi tituleerata itseään muka sivistyneeksi.

  Mölyapinakaartista pahinpia ovat Italian todistetusti järjestäyneen rikollisuuden (=mafia) vaikuttaja Silvio Berlusconi ja ammattilaiset hengenheimolaisensa soluttautuneina yhteiskuntiemme hallintojen rakenteisiin muuttamaan sairaita toimintoja \’laillisiksi\’.

  Kuinka ihmeessä on mahdollista että meillä muka oikeusvaltioissa on johtopaikoilla henkilöitä, joiden ajattelu ja ohjenuora on mallia ”tiedämme mitä pitäisi tehdä mutta emme sitä miten säilyä vallassa sen jälkeen”. Nämä yksilöt ilmoittavat julkisesti toteuttavansa valtiopetoksia täysin tietoisesti – ja heidän annetaan edelleen jatkaa maanpetoksia.

 8. Sivistynyt oli ennen vain se jolla oli ylioppilaslakki. Mutta vieläkin korkeammalle nostettiin, nostivat, sellaiset jotka olivat ruotsinkielisiä.
  Nyt ollaan menossa samaan suuntaa.

  Facebookissa Tuppurainen on kunnostautunut kehumalla erillaisista seminaareista aiheena on maahanmuuttajat.
  Noita hali hali pusi pusi seminaareja on pääsääntöisesti kansoittaneet naiset. Missä nuo ovat töissä kun on aikaa istua vain seminaareissa.
  Sitten se asia joka korpeaa ja jonka tähen nyt kirjoitan. Kun suomessa on ollut vuosikausia ja on edelleen huono työllisyys ja varsinkin nuorisotyöttömyys on oikein valtiotasolla hyväksytty jopa kurittamiskonsti. Niin ei oo Tuppurainen tyttöporukoineen kehunut pitäneensä yhtään seminaaria nuorisotyöttömyyteen liittyen . Ei ensimmäistäkään.
  SDP saa kiittää nyt julkitulleita kannatuslukuja meistä kohta seitenkymppisistä jotka olemme, töittemme ohella, tehneet hyviä ”yhteiskuntasopimuksia” Kepun ,Kokoomusen , Vasemmiston ja jopa Kommunist olleet mukana.
  Sieltä tulevat nykyiset kannatusluvut .
  Vai mitä Tytti Tuppurainen.
  Vai palataanko vanhaan käytäntöön ja sivistymättömät olkoon hiljaa.

 9. Olipa taas ”sivistynyttä” tyttituppuraista. Ei se tee ihmisestä sivistymätöntä, jos on eri mieltä kukkahattutätien kanssa. Samoin realismi ja maahanmuuttokriittisyys eivät ole vihapuhetta tai rasismia. Olisit mieluummin kertonut kantasi Kölnin uudenvuodenaaton tapahtumiin naisnäkökulmasta tai kertonut miten niille puolelle miljoonalle työttömälle saataisiin töitä, niin heidän lapsensakin pääsisivät nauttimaan ”oikeuksistaan” kokopäiväisesti. Eihän niistä tosiasioista viitsi puhua, kun ne eivät ole oikein KIVOJA. Korulauseita on helppo kirjoittaa, kun oikeat asiat ovat niin vaikeita. Trump muuten heijastelee puheissaan useiden amerikkalaisten ajatuksia. Ei hän muuten noin pitkälle olisi päässyt.

 10. Maalaisjärki ei ole järkeä ollenkaan, vaan joukko luutuneita asenteita ja arvomaailma, josta olisi jo aika päästä.Poliitikkojen tulisi olla vahvasti ja rohkeasti arvojohtajia! Sen kyllä huomaa, kuka on oikealla asialla…

 11. Hyvä esimerkki kaiken maailman dosenteista on Kataisen hallituksen huippuviisas Himanen, jonka miljoonataksaa me veronmaksajat tienaamme vielä monet tovit.

  Ps. tämä lienee turha postaus; kalevan moderaattori kun tuntuu olevan lehden mukaisesti sataprosenttinen sosdem.

  Ps, ps. Vapaassa maassa saa toki ollakin, mutta jostain kumman syystä seulan läpäisevät sosdemeja nuolekelevat kommentit…

 12. Ei rimaa ole laskettu yhtään sen alemmaksi kuin mitä se on aina ollut. Muisti vain tahdo yltää muutaman vuosikymmenen päähän, etenkään nuoremmilla edustajilla. Kuten tunnettua, eduskunta on läpileikkaus kansasta. Pisteet Kalevalle siitä, että on muitakin kirjoittajia kuin ne kaksi punavihreää miestä.

 13. Täyttä asiaa kirjoittelet blogissasi.Voin olla ylpeä rahvainuusessani ja avasit silmäni.Oulukin pitäköön opintojen puolesta mukaan lukien yliopiston kehittämisen..

 14. Tietäen, että iso osa esim sukupuolentutkimuksista on metodologisesti täyttä huuhaata, niin en ymmärrä miksi kommentti ”kaikenmaailman dosenteista” on jotenkin huono? Tutkijatkin ovat vain ihmisiä ja ikävä kyllä osaa ohjaa enemmän ideologia kuin halu tuottaa uutta tietoa ja ymmärrystä.

  Terveisin, laadullinen tutkija yliopistolta.

  • Oikein hyvä, jos olet laadullinen tutkija. Onnittelut, vaikka lienetkin jo itse onnitellut itseäsi. Kuitenkin, Sipilän kommentti oli vain osoitus despootin ärtymyksestä perusteltua kritiikkiä kohtaan.

   Vallankäyttäjä haluaa jyrätä ja tehdä kansasta tahdottoman sopulilauman, joka, mitään kyseenalaistamatta juoksee kilpaa pohjalle.

 15. Sananvapaus ja Demogratia on niillä joilla on valta,

  muut on toisinajattelioita terroristeja,rasisteja,vihapuhujia.

  demokratia on kaunis asia mutta sitä on valtaa pitävällä aina enämpi.

  eli samatavoite kuten uskonnossa kyse on miten sitä toteutetaan
  niin että itse hyötyisi enämpi kuin muut.

 16. Kommentoinnissa on otettava huomioon, että kysymyksessä on sujuva kirjoitus, joka kuuluu kategoriaan ”poliittinen”. Joissakin kohdissa se lähentelee juhlapuheen genreä, joissakin taas arkipäivän diskriminoivaa populismia. Grillosta vain sen verran, että hän voi olla merkki siitä, että osa ihmisiä mieltää politiikan vitsiksi. Oikea politiikan emävitsi tai parodia tuo Grillo! Sekin on sanottava, että kaikkien puolueiden edustajat osaavat aivan kiitettävästi poliittisen retoriikan ja sen ohessa öykkäröinnin. Oppostion jäsenille parlamentaarinen öykkäröinti voi olla jopa sallittua. Dosentit vastatkoon itsestään ja siitä, mitä suustaan päästävät. Joka tapauksessa erilaisia käsityksiä esim. taloudellisesta todellisuudesta liikkuu julkisuudessa. Kriittisen median on syytä kuunnella niitä kaikkia eikä vain ”päivystäviä dosentteja”. Sivistykseen kuuluu aina uskallus kuunnella niin Tuppuraista, Grilloa kuin Trumpiakin sekä päivystäviä dosentteja. Johtopäätökset taitavat olla kuitenkin niin karuja, ettei niitä tässä yhteydessä parane mainostaa.

 17. Tyttikin lienee kuullut termin NWO, vaikkei ehkä tiedä tarkemmin mitä se pitää sisällään. Lyhykäisyydessään se tarkoittaa maailman diktatuuria, ja näin kansan sivistyksen kannalta se tarkoittaa, että kansakunta jakautuu yhä selvemmin kahtia. Jäljelle jää köyhät ja rikas yläluokka. Sivistynyt keskiluokka on vakava este NWO,n kehitykselle, koska sivistyneet ja oppineet kansalaiset pystyvät pitämään kiinni oikeuksistaan, ja valvomaan muutenkin etujaan. Nykyisen koulupolitiikan tarkoituksena on nimenomaan kansalaisten typertäminen, oppimattomia on helpompi ”viilata linssiin”.

 18. Hyvä kirjoitus ja aivan asian ytimessä. Vanha työväenliike arvosti sivistystä ja tietotason nostamista kansan parissa pidettiin välttämättömänä.

  On masentavaa seurata sitä yhteiskunnallisesta asemasta riippumatonta junttiuden ja pöllöpäisyyden määrää, jossa esimerkiksi perustutkimusta pidetään turhana, vaikka se on välttämätöntä seuraavien vuosikymmenien sovellusten löytämiselle.

  Alun perin porvarit opettivat duunarit lukemaan. Se oli nykyporvarien mielestä tyhmästi tehty. Porvarit ovat näköjään päätelleet, että kouluttamattomien pöllöjen hallinta ja vedättäminen on helpompaa. Siksi koulutusleikkaukset ja varsinkin varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset.

  Ajattelemaan liian laiskat ihmiset eivät suostu ymmärtämään, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen minimin ylläpitämisessä ei ole kysymys lastentarhasta, jossa säilötään päivät laiskojen vanhempien räkäisiä lapsia, vaan valmiuksien ja mahdollisuuksien tasa-arvosta.

 19. En välttämättä kehuisi nykyistä koulutuspolitiikkaa, joka suoltaa AMK-inssejä vähän joka puolelta. Vanhempani, jotka ovat maaseudulta yllättävät välillä tietämyksellään, joita paremmin tuskin osaisivat vastata eri hommia tehneet ingengöörit. Nykyään kouluista suoltaa maistereita ja inssejä, jotka eivät ole juurikaan olleet työelämässä ja opiskelleet suppea-alaisesti.

 20. Ihan vain omana mielipiteenäni tuohon ”maailmalla sivistyksen vastaisen virtaukseen” voi lisätä yhden tyttituppuraisenkin. Kovasti arvostelemassa muita, muttei pysty koskaan esittämään järkeviä ratkaisuja.

 21. Toivottavasti yleislakkoa puuhaavat ay-liikkeen demaripolitrukit lukevat Tytin kirjoituksen. Jos jossakin, niin siellä Hakaniementorin kieppeillä, kuuluva ja näkyvä rahvaanomaisuus rehottaa. Voidaan jopa puhua karnevaalitunnelmista, vai mitä Tytti??

 22. Varhaiskasvatus on kyllä täyttä huuhaata. Lapselle tehdään alle kouluikäisenä kaiken maailman ”opintosuunnitelmia”, ja kehitystä myös seurataan. Piltit siis pistetään tavallaan arvioitavaksi ennen kuin osaavat edes kunnolla lukea. Järkeä? Ei.

  Pitäkää byrokratia irti lapsistamme. Antakaa lasten olla lapsia. Antakaa niiden tylsistyä ja joutua kokemaan asioita, jotka eivät heitä kiinnosta. Se kasvattaa luonnetta ja opettaa uusia näkökulmia.

  Ei ole ihme, että päivähoitohenkilökunta on tiukilla, kun paperityötä joutuvat tekemään, vaikka kyse ei ole loppujen lopuksi mistään muusta kuin perään katsomisesta. Kyllä sen pitäisi riittää, että kakarat pidetään suunnilleen hengissä päivän ajan, ja tarjotaan kunnon ruoka. Tosin tuo ruokakin on nykyään huonoa hiilarihöttöä.

  Kakaroiden pitäisi päästä myös ottamaan vähän riskiä ja saamaan naama verille metsikössä. Seillä aidatussa päivähoitolaitoksessa tämä ei onnistu. Ja sitten ihmetellään, kun lapsista tulee, mitä tulee. Niiden pitäisi antaa touhuta ja myös huolella tupeltaa.

  Varhaiskasvatus ei ole edellytys koulu- saati muullekaan menestykselle. Se on yhteiskunnan varojen holtitonta tuhlausta.

  Ongelmaperheiden lapsille voidaan järjestää sitten erityiskohtelua.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.