Oamkin kulttuurialat Oulun elämän eliksiiriä

Kulttuurissa on kysymys yhteiskunnan kestävyydestä ja ihmisyydestä. Oulu ilman musiikin ja tanssin koulutusta olisi huomattavasti köyhempi.

23

Kaleva uutisoi viime torstaina Oulun ammattikorkeakoulun säästöpaineista. Sipilän hallituksen koulutussäästöt osuvat rajusti myös Oamkiin, ja rahoituksen nykytasosta leikataan jopa kymmenen prosenttia. Ammattikorkeakoulun hallitus on vaikean tilanteen edessä joutuessaan päättämään mistä toiminnoista ja koulutusohjelmista säästetään.

Ammattikorkeakoulun hallitus tekee päätöksensä itsenäisesti, mutta on hyvä muistaa ettei se suinkaan ole tyhjiössä. Oamk on osa Oulua ja pohjoista, sen merkittävä aluekehittäjä ja vetovoimatekijä. Siksi kysymys leikkauksista koskettaa meitä kaikkia.

Oamk on Pohjois-Suomen ainoa kulttuurialan korkeakoulu, jonka musiikin ja tanssin koulutusohjelmilla on joiltain osin jopa valtakunnallinen palvelutehtävä. Esimerkiksi kansantanssin koulutusohjelma huolehtii kansallisesta elävän kulttuurin perinnöstä. Kirkkomusiikin koulutusohjelma vastaa laajasti erityisalallaan seurakuntien tarpeisiin.

Oululle ja laajemmin Pohjois-Suomelle musiikin ja tanssin koulutus on valtava rikkaus. Vastoin yleistä käsitystä näiltä aloilta myös työllistyy hyvin. Moni on rakentanut yrittäjyyttä esimerkiksi tanssinopettajan osaamisen varaan. Luovat alat ovat uutta työtä ja yritteliäisyyttä synnyttävä kasvuala – myös meillä pohjoisessa.

Oamkin kulttuurialan koulutus on myös tärkeä verkosto alueen muille kulttuurialan toimijoille. Esimerkiksi Oulun Kaupunginteatterille musiikin ja tanssin osaajat ovat tärkeä yhteistyöresurssi. Selvää on, että Oamkin säästöjen osuessa musiikkiin ja tanssiin haavoittuu koko alueen laajempi kulttuurin infrastruktuuri. Vaikutukset voivat olla arvaamattomia.

Alueen elinkeinoelämän on syytä olla hereillä. Muun muassa Kauppakamarin Jari P. Tuovinen kirjoitti ansiokkaasti viikonvaihteen Kalevassa Oulun vetovoimasta ja mahdollisesta kongressikeskuksesta. Mitkään kongressikeskukset eivät kuitenkaan riitä, ellei kaupungin seinien sisällä ole monipuolista henkistä kulttuuria ja sisältöä. Oulu on houkutteleva kohde niin satunnaisille kävijöille kuin pysyvästi asettuvillekin vain jos omaleimaisen kulttuurin ja taiteen tarjonta on tyydyttävää. Pohjan tälle luo koulutus, joka mahdollistaa oman alueen nuorten lahjakkuuksien harjaantua.

Toivon rehtori Jouko Paasolle ja ammattikorkeakoulun hallitukselle viisautta varjella ainutlaatuista kulttuurialan koulutusta.

JAA

23 KOMMENTTIA

 1. Hyvä Tytti, oikeassa olet. Kulttuurialan koulutus on syytä säilyttää kaikessa monimuotoisuudessaan Oulussa. OAMKin rehtorit ovat kallellaan insinööritieteisiin ja tuppaa unohtumaan pehmeämpien tieteiden rikkaus Oululle.

 2. Edellisen hallituksen (siis sen jossa SDP oli mukana) päätöksellä, yksi rahanjakokriteeri oppilaitoksille on opiskelijoiden työllistyminen.

  Jos on tärkeää kulttuurilaitoksille, että kaupungissa on kulttuurialan opiskelijoita tekemässä yhteistyötä, niin mitä valmistuneet opiskelujat sitten tekevät?

  • Keväällä 2016 valmistuneen opinnäytetyötutkimuksen mukaan oamkilta valmistuneen musiikkipedagogit(kyseisessä tapauksessa Popjazz -suuntautuneet) valmistuvat erittäin laajasti koko maan alueella. Työpaikkoja riittää ja soiton- ja laulunopettajat alkavat yrittäjiksi ka luovat tervettä kilpailua johtavien musiikkioppilaitosten tarjoaman opetuksen rinnalle. Faktat haltuun, ennen kuin kommentoidaan.

  • Kulttuuriala on niin lajaana, ettei sitä voi mitenkään niputtaa kokonaiseksi paketiksi työllistymistä tarkasteltaessa. Esim. tanssinopettajista työllistyy 100% valmistuneista niin halutessaan. Osa toki päättää esim. jatkaa opintojaan valmistumisensa jälkeen.

 3. Ei taida kansantanssin tai kirkkomusiikin koulutusohjelma Oulun vetovoimaa kasvattaa. Helsingissä asuva kansanedustaja alkaa helposti pitämään oululaista lukijaa tyhmänä.

  • Kylläpä se vaan kasvattaa, sillä kyseessä on alan ainoa koulutus koko Suomessa. Esim. kansantanssin suuntautumisvaihtoehdossa ei ole paljasjalkaisia opiskelijoita kuin satunnaisesti. Toisaalta opiskelijat ja opettajaksi valmistuneet ovat osaltaan laajentamassa oululaista tanssilajivalikoimaa niin harrastusten kuin juhliin tilattavien esitysten tai taiteellisten tanssiteosten osaltakin. Kansantanssiväki on lisäksi hyvin aktiivista ja yhteisöllistä, mikä lisää omalta osaltaan sitä kuuluisaa positiivista pöhinää kaupungissa.

 4. Kulttuurin koulutusohjelmat luovat kyllä parasta, mitä Oamkista ulos tulee. Kaupungin laitokset ja paikalisvaikuttajayritykset Oulun Energia, Kivisydän, Arina ja pankit OP etunenässä voisivat rahoittaa tilausesityksin, kun hääräävät urheilussakin ja vievät opiskelijoidenkin rahat.

  Työllistyminen ei ole koskaan ollut rahoitusperusteena amkeilla, nythän sitä vasta suunnitellaan ja pitäisi tottakai olla. Edellisellä hallituskaudella määrättin opintojen eteneminen (opintopisteet 55 op/ vuosi/ opiskelija) ja ajallaan valmistuminen tärkeimmiksi rahoituskriteereiksi, liekö säästarpeista, mutta työllistymistä ei nämä rahoitusnerot ennen viime syksyä ole julkisuuteen esittäneet. Poliitikot ei näitä keksi vaan (työ)elämästä vieraantunut opetushallituksen ja OKMn virkamiespoppoo, jotka sitten briiffaavat näitä ministeripolosia.

  Oamkn hallitukseen pitäisi valita myös kulttuurin (sivistyneistö) edustaja nykyisten tekno-, byro- ja mikä lie ekonokraattien joukkoon/sijaan. En tiedä, kuka hallituksen valitsee, mutta otatteko vaarin

 5. Mitenkähän ne SDP:n leikkaukset, edellisessä hallituksessa unohtuivat. Eläkkeiden leikkaus,lapsilisien leikkaus,synnytyssairaaloiden leikkaus,300 miljoonan leikkaus vanhustenhoidosta, lääkekorvausten leikkaus jne. Aika pieniä ovat nämä kirkkomuusikon-ja tanssinopettajanviran leikkaukset, niihin verrattuna !

 6. SDP oli edellisessä hallituksessa joka leikkasi työllisyys rahoja joten saa sitä nyt valittaa. Syrjäseudulla suuri määrä ihmisiä ns, kolmannella portaalla joiden työura paljolti näissä kiinni.

 7. Tytti on oikealla asialla. Kulttuuri kaupallisten toimijoiden ehdoilla ei ole kulttuuria vaan ylikansallisten yhtiöiden mainoskampanjaa. Kuka muu suojelisi suomalaista kulttuuria, jota äärioikeistossakin jatkuvasti perätään?

 8. Oulun tanssikoulutuksella on paljon laajempi merkitys kuin vastata vain pohjoisen kulttuuritarpeisiin. Sekin on tärkeää sinänsä, mutta AMk Oulussa vastaa koko valtakunnan kansantanssin koulutuksesta. Ilman sitä ollaan parin päivän, tai muutaman viikon koulutuksissa, joita tanssin harrastajakenttä pitää toisilleen. Koko kansantanssin historia kertoo elämisestä ja olemisesta ajassa, sen muutoksista ihmisen kehoon ja hänen sosiaalisuuteensa.Tämä on ollut Oulun koultuksen upea pohja.Älkää, hyvä ihme lopettako sitä!

 9. Kulttuuri on tärkeää, mutta siltä alalta valmistuneita on viljalti koulun penkillä uudelleenkouluttautumassa, kun ei olekaan töitä. Tiedän lukuisia alalla olevia, joilla oli optimistiset ajatukset tulevaisuudesta opintojensa aikana, mutta totuus löi lekalla päähän kun oltiin vuosia työttömänä tai pätkähommissa riistopalkalla.
  Näitä ajatellen sisäänottomääriä ainakin tulisi laskea. Yhteiskunnan varoja ei tule käyttää holtittomasti aloihin, joilla ei ole töitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.