Näinkö Sipilän hallitus kohtelee nuoria?

Pohjois-Pohjanmaa on nuorten maakunta. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset osuvat meihin poikkeuksellisen pahasti.

29

Pohjois-Pohjanmaa poikkeaa muista maakunnista nuorten suurella määrällä. Olemme nuorten maakunta. Muualla Suomessa työelämästä poistuu enemmän ihmisiä eläkkeelle kuin mitä uusia työntekijöitä tulee tilalle, mutta meillä työvoiman tarjonta kasvaa 14,3 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Työmarkkinoille tulee 24 000 uutta nuorta. Nuorten määrä on meille vertaansa vailla oleva voimavara.

Jokaiselle nuorelle on oltava tarjolla tasa-arvoiset edellytykset opintielle jo varhaiskasvatuksesta alkaen. Huoli on suuri, kun kunnat ovat joutuneet säästölakien vuoksi rajaamaan varhaiskasvatusoikeutta ja kasvattamaan päivähoidon ryhmäkokoja. Hallitus tekisi viisaasti, mikäli se peruisi päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset. Eriarvoisuuden ei pidä antaa alkaa kasvaa lapsuudessa. 

Ammatillinen koulutus on alueellemme nuorten suuren määrän vuoksi erityiskysymys. Hallitus on esittänyt 190 miljoonan euron leikkauksia toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Lakia säästöjen toteutustavasta ei ole annettu. Pahimmillaan säästöt johtavat laajoihin irtisanomisiin ja aloituspaikkojen karsintaan, millä on konkreettiset vaikutukset alueemme ammattillisen koulutuksen järjestäjille, muun muassa Oulun seudun ja Jokilaaksojen ammattiopistoille. Yhä useampi alueen nuori jäisi vaille ammatillista koulutusta.

Pohjois-Pohjanmaalle aloituspaikkojen vähennys olisi valtaisa takaisku, sillä tarve on pikemminkin päinvastainen. Seuraukset näkyisivät nuorten pahenevana syrjäytymisenä ja pahimmillaan yhteiskuntavakauden horjumisena. 

 Yllätyksenä koulutussektorille tuli myös hallituksen kiky-sopimuksen yhteydessä tekemät lisäsäästöt. Selvää on että Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset ovat ylimitoitettuja ja vahingoittavat maamme pitkän tähtäyksen talouskasvua ja hyvinvointia

 Esitän laajaa alueen toimijoiden yhteistä edunvalvontaa nuorten ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen turvaamiseksi.
 

JAA

29 KOMMENTTIA

 1. mi9ten oulunkaupunki kohtelee vanhuksia kun nosti tontinvuokrat niin korkealle että joutuu kavulle mökistä, siinä sitä on miettimistä tästäkin joutuu nuoriso kärsimään kun miettivät missä vanhukset yönsä viettävät!!!!!!

 2. Sipilä on kokoomuslainen, se on selvä ja politikka sen mukaista. Rikkailta ei voi ottaa mitään, mutta Suomen tulevaisuudesta, lapsilta ja koulutuksesta, voidaan viedä kaikki. Säälimätöntä ja lyhytnäköistä politikkaa, jossa tarkoituksena on siirtää kaikki varallisuus rikkaille ja ulkomaille.

  • No miksi te sdpläiset teette juuri noin luulen että haluattekin saada yhteiskunnan sekaisin jota olette jo tehneet

 3. Hienoa että Oulun alueen nuorista joku viimein kiinnostunut. Asialle vaan pitäisi tehdä jotain. Oulun nuoret voivat todella huonosti, palvelut on karsittu js apu ja tuki vaikeasti saatavissa tai saavuttamattomissa. Nuorten tilanne on hyvin huolestuttava eivätkä jatkuvat säästöt asiaa paranna. Koulutuspaikkoja ei nykyiselläkään ole ollut riittävästi moneen vuoteen, eikä toivoakaan työllistymisestä. Onkohan syrjäytyneiden nuorten määrä mitä luokkaa muissa Oulun kokoluokan kaupungeissä? Oulussa ei heikommasti pärjääville nuorille ole hyvää/kohtalaistakaan tulevaisuutta tarjolla, eikä mikään apu ehdi ajoissa. Kaikki huolenpito loppuu kun peruskoulu päättyy. Ongelmat ovat sitä suuruusluokkaa ettei niihin mikään taho oikeasti edes pysty puuttumaan. Sydän puuttuu päällepäin kauniilta kaupungilta.

  • Kyllä, olen samaa mieltä, ei täällä ole mitään nuorille tarjottavaa, se on näkynyt jo -80 luvulla. Lisää karsitaan. Vakitöitä ei tarjoa kukaan eikä ole liioin koskaan tarjonnut. Valtiot ja kunnat käyttävät vain näitä työllistämistukivarojen maksettuja työntekijöitä, joilla ei ole mitään tulevaisuutta, pätkätyöt vaan jatkuvat jatkumistaan, eri nimikkeillä vaan. Vanhoja ihmisiä halutaan töihin, viemään nuorilta mahdollisuudet työelämään. Vakavaa asiaa tämä kaikki. Ei näy päättäjillä riittävän kiinnostusta jalkautua tähän asiaan tosissaan. Uskovat kai että kyllä ne isät ja äidit huolehtivat omistaan ja maksavat sitten elämisen ku ei enää sosiaaliluukulta tipu mitään, entä sellaset sitten joilla vanhemmat ovat samassa loukussa, ettei ole työtä, mitä niitten lapsille tapahtuu, miettikää???

 4. Voi että kun SDP oli hallituksessa ja ei pantu mitään asioita kuntoon niin tässä sitä nyt ollaan. Milläpä sinä Tytti sinä kaiken rahoittaisit? Yritysverotusta kiristämälläkö? Ja sitten toisit ruusun ja suklaarasian kiitokseksi. Kyllä kyllä! Ei muuta ku tanssitaan ruusuilla ja annetaan mennä! Vai….

 5. Ikään kuin tässä olisi isoja eroja puolueiden välillä. Demarit etujärjestöineen pitävät henkeen ja vereen kiinni rakenteista, jotka aiheuttavat korkean nuorisotyöttömyyden ja nuorten syrjäytymistä.

 6. Suomessa on jo tätä nykyä satoja tuhansia liikaa väkeä ainakin, jos olisi tarkoitus olla töitäkin liki kaikille työikäisille!
  HALPATYÖVOIMAA jotkut tahot silti toivovat lisää omaa ahneuttansa…
  Tätä vaan poliitikot eivät uskalla vielä ääneen sanoa…

  Jatkossa automatisaatio, robotit ja halpatyövoimamaat hoitavat arvioidusti jopa puolet nykytöistä.
  Uusia töitä taas on vaikea keksiskellä…

  Miksi siis kouluttaa kouluttamisen vuoksi vanhan perinteen mukaan väkeä enemmän kuin on jatkossa työpaikkoja tarjolla?
  Turha koulutus vain maksaa eikä työttömän koulutetun asema ole kouluttamatonta työtöntä kummempi.
  Ammattitaito myös vanhenee työttömällä äkkiä.
  Kun oppilaitoksiin ei kaikkia oteta, voidaan niihin pitää kunnon karsinnat.
  Näin saadaan myös keskeyttäneiden määrät vähenemään…

  Oulun seudun nuorten kannnataa lähteä muualle maahan opintojen perään.
  Ei muutenkaan ole hyväksi sellainen eriytyminen, että jossain on paljon nuoria ja toisaalla taas vähän.

  Nykynuoret kun saavat oltavakseen jo aika valmiiksi rakennetun maan ja sosiaaliturvan, jota sotien jälkeisillä polvilla ei ollut, niin pitää osata olla tyytyväisiä eikä naama mutrussa valittaa jonnin joutavista asioista!

  Ennen vanhaan esim. asuttiin alivuokralaisina vinttihuoneissa ja oltiin iloisia, kun jotain syötävää löytyi.
  Nyt pitäisi heti olla ainakin yksiöt sun muuta yhteiskunnan maksamina.
  Jos kaiken saa valmiina yhteiskunnan antamana, ei sitä osaa arvostaa.
  Samoin omien ponnistusten merkitys jää taka-alalle.

  Poliitikot ovat vain totuttaneet nykynuoret olemaan nirppanokkia ja kourat ojossa vaatimaan sitä sun tätä!

  Tällainen politikointi on typerää, vaikka sillä jotkut yrittävätkin mielistää ja saada näin ääniä itselleen omaa ahneuttaan!

 7. Jospa Sipilällä on jäänyt jotain hampaan koloon oululaisia kohtaan, kun kaikki ei ole mennyt hänen mieliksensä, josta nuorisokin saa kaunasta osansa koulutuspaikkojen vähentämisen muodossa?

 8. Kerropa tytti onko se sdp:n ansiota että Pohjois-Pohjanmaalla on paljon nuoria. Vähän epäilen että siinä asiassa sdp:stä ei ole ollut apua. Ja mitä koulutuspaikkojen leikkauksiin tulee, niin eikö leikkaukset koske baletin ja kirkkomusiikin koulutusta, koska niille linjoille ei tungosta ole ollut.

  • Näin on, ja sitä toivoisi, että nuorten koulutuksesta huolehtiminen olisi tyypillistä ajattelua muillakin.

 9. Eipä kuulunut pohjoisen ääni sdp:n ollessa hallituksessa. Tuppuraisella ja Jaakonsaarella ainaista jurputtamista.

 10. turhaa suunsoittoa. kaikilla puolueilla ja niiden johtoihmisillä vain oman edun tavoittelua. turhaa puhetta että jokupuolue olisi toista parempi tässä asiassa

 11. Tytti raha ei ratkaise asioita vaan asenne.Sdp lääsännyt rahojen kanssa eikä saanut mitään aikaan.

  • Etkö muista mitä Rinne sai aikaan hallituksessa, josta minäkin voin nyt ”nauttia”. 65 vuotiaiden ei tarvi maksaa kalastuslupaa (oli ennen n.25 euroa). Nyt sitten ne joilla on elätettäviä kotona, maksavat sitäkin enemmän, eli lähelle 40 euroa, jos oikein muistan summan. Saihan se sdp jotain aikaiseksi……..

 12. Hallitus ei näin ole esittänyt, vaan taitaa olla Tytin oma haavekuva.

 13. EI kannata Tytillä ruveta kukkahattu tätiksi viksu nainen ,ajattele ja mieti sdp oli hallituksessa missä päätettiin koulutus leikkauksesta

 14. Tarjonta kasvaa 14.3% viijentoista vuojen kuluessa. minkälainen korttipakka Tytillä on, tai kenen ennustajahenkilön näkemyksen hän on käynyt onkimassa. On uhkapeliä poliitikolta kertoa noin tarkasti, ja noin pitkälle aikavälille tulevia asioita. Paljon todennäköisempää on, että tuon prosenttiluvun verran nuoria, varsinkin miehiä joutuu erillaisiin maanpuolustustehtäviin koti-, ja/tai ulkomaille tulevan parinkymmenen vuoden aikaan.

 15. Jos leikataan, niin joiltakin vähennettään. Helppo sitten etsiä listasta leikkauskohteet ja aloittaa parkuminen. Laadi Tytti seuraavalla kerralla lista mistä kaikesta voisi leikata.

 16. tää on tytti luettu juttu keksisit jotain uutta nää olis pitänyt hoitaa silloin kun olitte hallituksessa vaan ei.on suomenkannalta hyvä et demarit istuu takarivissä kaukana hallituksesta

 17. Oikein tyypillinen oppositiopoliitikon jeremiadi, josta puuttuu täysin kriittinen katse. Nimittäin meidän tulisi jo nykyisellään kyetä tarjoamaan koulutusta, jossa luotaisiin tulevaisuuteen oppimisen edellytyksiä. Nyt demarit vaativat yksisilmäisesti lisää ammattikoulutuspaikkoja riippumatta siitä, työllistyykö koulutettu enää ko. ammattiin. Koulutus on juuri nyt tienhaarassa. Nyt vaaditaan monialaista ammatillista peruskoulutusta, joka valmentaa ei vain yhdelle, vaan monelle alalle.

 18. Leikkaaminen ammatillisesta koulutuksesta ja ammatillisen kouluun pääsyn vaikeutuminen voi johtaa pahimmillaan siihen, että yhä useampi nuori tulee syrjäytymään yhteiskunnasta. Se vasta kalliiksi tulee. Uusimpien laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle n.1,2 miljoonaa euroa. Valtakunnan tasolla noita syrjäytymisiä voi realisoitua yllättävän nopeallakin aikataululla jopa 10 000 nuoren kohdalla. Silloin puhutaankin jo 12 miljardin euron laskusta yhteiskunnalle.

 19. Suomussalmella koulutettiin toistakymmentä vuotta autonasentajia, vaikka kunnassa oli 4 autonasentajan työpaikkaa. Paikalliset kyläpoliitikot nousivat käsi nyrkkiin puristuneena puolustamaan koulutuksen jatkoa. Nuoret joutuvat muuttamaan pois Ylä-Kainuusta kun opiskelupaikkoja ei ole. Paikallisen työvoimatoimiston kirjoilla oli koulutuksen loppuessa liki sata autonasentajaa. Eivät olleet muuttaneet pois.
  Jonkin sortin laitoshuoltajia koulutettiin myös Suomussalmella. Koulutus loppui, kun paikallisetkaan nuoret eivät suostuneet linjalle hakemaan. He halusivat muuttaa pois jo hyvissä ajoin.
  Leikkaus siellä, missä tarve vähenee, on paikallaan. Lisätään tarvittaessa sinne, missä tarvetta on. Ja oululainenkin nuori voi muuttaa vaikka Iisalmeen opiskelemaan. Uskaltaisin jopa suositella sellaista vaihtoehtoa, sillä se jos mikä kasvattaa.
  Tytin opeilla tämä maa, Suomi nimeltään, oikaisee oikeaoppista demari-uskoa käsi nyrkissä ja kohotettuna huutaen konkurssiin.

 20. Etelä-Suomessa täälläkin jo koulutetaan, mutta firmat palkaavat virolaisia. Kuka pitäisi suomalaisten puolta tässäkin asiassa, ei ainakaan tämä hallitus!

 21. Kyllä se katkeruus siitä, että SDP ei päässyt hallitukseen näkyy Tytinkin kommenteissä, ei vain tässä jutussa vaan viimeisen vuoden aikana. On se kumma, että oppositioon joutuneet vas.siiven edustajat ovat Suomen kansalle katkeria, kun kansa äänesti demokraattisesti ja sdp ei saanukaant kovin kasevaa kannatusta. Koitapa Tytti voittaa katkeruus!