Korona on vitsaus, joka kohdataan yhdessä

4

Koronaviruksen vaikutusten rajoittaminen on suomalaisten yhteinen ponnistus. Voidaksemme suojata riskiryhmät, ikäihmiset sekä perussairaat, on Suomessa otettu tällä viikolla käyttöön poikkeustoimia. Meidän on luotettava viranomaisiin ja tehtävä oma osamme oikean tiedon välittämiseksi sekä haavoittuvampien suojelemiseksi.

Kun vaara ja vaikeus ovat yhteisiä, niihin on vastattava yhdessä. Se tarkoittaa solidaarisuutta toinen toisillemme. Jokaisen meistä on mietittävä, miten toiminnallamme turvaamme kanssaihmisten terveyden.

Koronavirusuhka koskettaa koko ihmiskuntaa. Se ei aseta maita ja kansoja toisiaan vastaan. EU-päämiehet sopivat tiistaina, että EU-alueelle matkustamista rajoitetaan tilapäisesti kuukaudeksi. Liikkumisrajoitukset ja rajojen sulkeminen henkilöliikenteeltä on tehty yhteisymmärryksessä ja niiden tavoitteena on turvata elintärkeä tavaraliikenne.

Myös kriisin talousvaikutuksiin vastataan yhdessä: EU-maat ovat valmiit elvytyksellä korjaamaan eurooppalaisia yrityksiä kuristavaa kysyntälamaa. Komissio on esittänyt valtiontuki- ja budjettisääntöjen tilapäistä höllentämistä, jotta jäsenmailla on riittävästi liikkumatilaa tukitoimissa. Euroopan keskuspankki tiedotti torstaina aloittavansa 750 miljardin euron hätärahoituksen.

Koronan talouskurimus vaikuttaa valtionyhtiöihin. Esimerkiksi Finnair ja VR ovat ensimmäisiä kriisistä kärsiviä. Valtio-omistuksesta vastaavana ministerinä teen tarvittavat esitykset, joilla turvataan valtion omien yhtiöiden vakavaraisuutta. Valtionyhtiöitä tarvitaan tuottamaan tarvitsemiamme palveluita. Niiden on myös pidettävä huoli henkilöstöstään.

Koronakriisi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Vaikean ahdistuksen kanssa ei pidä jäädä yksin. Ystäviä ja ventovieraitakin pitää auttaa ja matalan kynnyksen mielenterveystukea on syytä hakea. Muistetaan, että arki jatkuu myös koronan aikaan. Yhä voi ulkoilla rakkaan tai ystävän kanssa turvaetäisyyden huomioiden. Yhä voi käydä kaupassa, lenkillä ja apteekissa.

Koronan aika ei ole uusi normaali. Korona on vitsaus, joka on jonakin päivänä ohi ja joka jättää yhteiskuntaan arpien lisäksi myös oppia vastaaviin vaikeuksiin varautumiseksi.

Me emme saa unohtaa, että maailma ja Eurooppa ovat kokeneet kulkutautikatastrofeja menneinä vuosisatoina, ennen globalisaation aikaa. Emme saa unohtaa, että meidän suomalaisten hyvinvointi ja selviäminen on rakennettu kansainväliselle kaupalle ja kansainväliselle yhteistyölle.

Tärkeää on nyt tehdä meillä Suomessa sekä globaalisti toimia, joilla varmistetaan viruksen saaminen mahdollisimman pian kontrolliin ja ihmisten palaaminen takaisin normaaliin arkeen.

Koronan aika ei ole uusi normaali.

Korona on vitsaus, joka on jonakin päivänä ohi.

Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 20.3.2020.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Suomen hallitus on toiminut tähän mennessä sangen lepsusti, ja se on tehnyt käytännössä kaikki mahdolliset virheet koronaviruksen suhteen. Vikaa on ollut myös asiantuntijoissa, joiden toimet eivät kestä kriittistä tarkastelua. Keskeinen järjestö, joka on hallituksen neuvonnasta vastannut on Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL.

  Tarkastellaanpa hieman sitä, miten hyvin tämän laitoksen neuvot ovat osuneet oikeaan. Tammikuun 21 päivä THL:n asiantuntija sanoi, että epidemiariski Euroopassa on erittäin pieni ja syytä radikaaleihin toimenpiteisiin ei ole. Tuolloin THL ei suositellut erityisiä toimia lentokentille tai matkustajille.

  Helmikuun 4 päivänä julkaistussa uutisessa THL:n asiantuntija kertoi, että vaaraa taudin leviämisestä Thaimaan kaltaisiin maihin ei juuri ole ja mitään käsitystä epidemian leviämisestä ei asiantuntijalla tuolloin ollut.

  Helmikuun 5 päivä THL:n mukaan näytti siltä, että tavallinen kausi-influenssa on Suomessa paljon vaarallisempi, kuin korona. Helmikuun 13 päivä THL lausui, että suomalaisen riski sairastua on äärimmäisen pieni suosituissa lomakohteissa. THL:n mukaan lomailijoilla ei ollut tuolloin syytä huoleen.

  THL sanoi tuolloin myös sen, että jos virus leviää Kiinan ulkopuolelle, se leviää väistämättä myös Suomeen. Tuolloin myös kerrottiin, että COVID-19 on tartunnan tavoiltaan samanlainen, kuin aiemmin havaitut SARS ja MERS koronavirukset.

  Käytännössä kaikki THL:n tekemät arviot COVID-19 viruksen suhteen ovat menneet täysin pieleen. Tällä hetkellä THL:n arvio COVID-19 suhteen on se, että se leviää epidemiana koko maahan ja epidemia tulee etenemään THL:n mukaan eri tahtiin Suomessa.

  Oleellinen kysymys onkin, miksi uskoisimme sokeasti THL:n arviota tilanteesta, varsinkin kun sen aiemmat arviot ovat osoittaneet, että THL on täysin pihalla siitä mitä tulee tapahtumaan?

  THL:n tilannearvio tulee kyseenalaistaa myös siksi, että toimet, joilla COVID-19 pysäytettiin Aasiassa ovat täysin toiset, joita THL suosittelee ja eri mieltä THL:n linjasta on myös emeritusprofessori Matti Jantunen, joka on ollut kehittämässä ympäristön terveysriskien hallintaa Suomessa, EU:ssa ja WHO:ssa vuosikymmeniä.

  Professori Matti Jantunen kritisoi voimakkaasti valittua linjaa COVID-19 suhteen, Jantusen mukaan Suomen pitäisi nopeasti muuttaa linjaansa, ja tavoitteena pitäisi olla viruksen pysäyttäminen Suomessa. Nykyistä tavoitetta epidemian hidastamisesta Jantunen pitää vakavana virheenä.

  Jantusen mukaan taudin hidaskin leviäminen johtaa Suomen terveysjärjestelmän luhistumiseen ja Jantusen mukaan THL johtaa asiassa hallitusta harhaan. Maailman terveysjärjestö WHO on laskenut, että tehohoitopaikat eivät Suomessa riitä edes hidastetun epidemian tilanteessa ja kun paikat loppuvat, lähtee kuolleisuus voimakkaaseen kasvuun, Matti Jantunen sanoo.

  Jantusen mukaan THL:n riskiarvio poikkeaa voimakkaasti maailman johtavien järjestöjen arvioista. THL:n arvio on, että Suomessa epidemian pahimpina päivinä tarvittaisiin noin 1 000 tehohoitopaikkaa, kun WHO:n arvion mukaan niitä tarvittaisiin jopa 50 000. Tällä hetkellä Suomessa on noin 400 tehohoitopaikkaa.

  Matti Jantusen mukaan Aasiassa COVID-19 leviäminen katkaistiin aiemmin hankitun tiedon avulla. Siellä tiedettiin, että vastaavat virukset aiheuttavat niin suurta kuolleisuutta, että niiden leviäminen koko maan kattavaksi epidemiaksi ei ole ollut missään vaiheessa vaihtoehtona. Jantunen myös uskoo, että epidemia on pysäytettävissä Suomessa samoilla keinoilla, kuin mitä Aasiassa käytettiin.

  Jantusen mukaan väistämättömänä tosiasiana ei tule hyväksyä sitä, että kymmeniätuhansia Suomalaisia kuolee COVID-19 takia.

  Sopii kysyä, että miksi Suomen hallitusta COVID-19 torjunnassa neuvoo yhä kaikissa aiemmissa neuvoissaan täysin väärässä ollut THL, vaikka vaihtoehtona olisi hankkia neuvonantajaksi professori Matti Jantunen?

  Kaiken järjen ja logiikan mukaan Suomen tulisikin muuttaa linjaansa täysin COVID-19 suhteen. Suomessa tulisi toimia, kuten Kiinassa ja muualla Aasiassa tehtiin. Kiina sai COVID-19 hallintaan parissa kuukaudessa, vaikka siellä asiaa pyrittiin salailemaan pitkään ja pahimmillaan tautitapauksia oli tuhansia yhden päivän aikana.

  Miksi ihmeessä Suomen tulisi hyväksyä COVID-19 leviäminen koko Suomeen ja ihmisten massakuolemat tilanteessa, jossa meillä on reilut 500 vahvistettua tapausta ja uusia tapauksia tulee päivässä vain murto-osa siitä, mikä Kiinassa havaittiin taudin ollessa pahimmillaan?

  Suomi voisi toimia suurinpiirtein niin, että tauti pitäisi ensin rajata alueellisesti. Tapauksia ei ole monissa maakunnissa lainkaan, tai niitä on vain muutamia. Tällaiset maakunnat olisi helppo rajata viruksesta vapaiksi alueiksi, joille matkustaminen tulisi estää.

  Tällä toimella COVID-19 ei pääsisi leviämään koko maahan, vaan se jäisi alueelliseksi pandemiaksi. Tämän jälkeen virusta tulisi ryhtyä vähentämään niillä alueilla, joilla sitä esiintyy. Tämä onnistuisi Aasiasta tutuilla toimilla, siellä tautiin sairastuneet kerättiin karanteenikeskuksiin, jollaisiksi kelpaisivat vaikkapa nyt tyhjillään olevat hotellit.

  Tämän jälkeen viruksen leviämistä tulisi torjua nykyistä tehokkaammin, sulkemalla päiväkodit, koulujen alaluokat ja kieltämällä tarpeeton ulkona liikkuminen. Lisäksi altistumista voitaisiin vähentää niin, että ihmisten kohtaamista yleisillä paikoilla vähennettäisiin entisestään, vaikkapa myymällä ruokakasseja kauppojen edustoilla ja sulkemalla julkisia paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat.

  Tämän lisäksi tulisi ihmisten kuumetta mitata monissa paikoissa ja kaikki oireista kärsivät tulisi ohjata testeihin ja jos ne ovat positiiviset, niin sitten nämä henkilöt tulisi ohjata karanteenikeskuksiin. Lisäksi pikatestejä tulisi tehdä mahdollisimman paljon, kuten vaikkapa Etelä-Koreassa tehtiin.

  Asiantuntemusta voitaisiin hakea myös Aasiasta, sieltä varmasti löytyisi asiantuntijoita, jotka osaavat neuvoa Suomea sen suhteen, miten epidemia voidaan välttää harvaan asutussa maassa, jossa ihmiset asuvat pitkien etäisyyksien päässä toisistaan.

  Jos hallitus ei muuta linjaansa pikaisesti samaksi, jota professori Matti Jantunen esittää,(vasemmistopuolueet olivat poikkeuslakia vastaan) voi edessämme olla täydellinen katastrofi, jota voidaan pitää koko Suomen poliittisen historian suurimpana virheenä.
  Hallitus teki emämunauksen ottaessaan ammattitaidottoman THL,n puoskarit ohjenuorikseen,eikä todellisia asiatuntijoita.Tämän virhevalinnan seuraukset me näemme nyt.

 2. Toivottavasti presidentti Niinistö puuttuu taas hallituksen saattomuuteen ja potkii siihen vauhtia,kun he eivät sitä itse tajua.Liikkumiskiellot,maakuntien eristämiset,ja ravintoloiden ym.sulkemiset pitäisi olla jo voimassa,mutta hallitus seuraa vain katsellaan,ja näyttää vain siltä,että hallituksen tarkoituksena onkin vain tuhota mahdollisimman pajon suomalaisten elämiä,ja kansantaloutta.

  Suomi on tehnyt koronaviruksen torjunnassa kaikki mahdolliset virheet. Tauti leviää hallitsemattomasti ja hallitus on toimintakyvytön. Jopa huoltovarmuus on tuhottu. Terveydenhoito ja koulut ovat sekaisin. Kaikki ohjeet ovat epäselviä ja ristiriitaisia.

  Suomen media levittää hysteeristä paniikkia ja yrittää myydä mahdollisimman paljon lehtiä ja klikkauksia, kun vielä kun ehtii. Valtio kehotti suomalaisia hamstraamaan, joka levitti sekä tautia että hysteriaa.Samalla hallitus haluaa salata tiedot suomalaisten terveystiedoista.

  Hallituksen muusta kokoonpanosta mainittakoon sisäministeri Ohisalo, joka on esittänyt kovien huumeiden laillistamista. Kuka uskoo että hän välittää suomalaisten terveydestä? Ohisalo myös haluaa taata, että tautisilla turvapaikanhakijolla on edelleen rajaton pääsy maahan.

 3. Hyvin kirjoitettu elite:ltä. Eristäminen käyntiin nyt heti ja suomenpankin helikopteri miljardeilla valtio maksaa kaikille palkan ja toimeentulon kahdeksi kuukaudeksi, niin voidaan olla karanteenissa rauhassa

 4. voi voi näitä jokerin juttuja