Kirje tytöille, joista jokaisesta kasvaa omanlaisensa nainen

4

Pikkutyttönä olin niin ujo, etten vieraiden läsnäollessa uskaltanut puhua mitään. Takerruin isosiskoni reiteen ja toivoin, ettei minua huomattaisi.

Ujous väistyi, kun olin koululainen. Epävarmuuttani koetteli kuitenkin se, että olin muita päätä pidempi. Joku keksi kutsua minua Eiffel-torniksi. Epätoivoisena harkitsin jopa tupakoinnin aloittamista, jotta pituuskasvu pysähtyisi.

Olin 90-luvun laman nuori, mutta näkymät eteenpäin olivat valoisat. En päässyt vielä äänestämään Suomen EU-jäsenyydestä, mutta opiskelijana pääsin Erasmus-vaihtoon Saksaan. Äänestäessäni ensimmäistä kertaa presidentinvaaleissa Tasavallan Presidentiksi valittiin Tarja Halonen. Nyt kansanedustajana olen unelmatyössäni ja johdan eduskunnan naisverkostoa.

Tänä vuonna naistenpäivää vietät myös Sinä, täysi-ikäiseksi varttunut, vuosituhannen vaihteen lapsi. Tänä keväänä myös äänestät ensimmäistä kertaa.

Millainen tulevaisuus on edessäsi? Luotathan, että huominen tuo mukanaan hyvää?

Niin monet asiat kuluttavat tyttöjen elämää. Ulkonäköpaineet koskettavat yhä nuorempia. Netin uumenissa vahvistusta itsetunnolle valavat myös saalistajat, joille mikään ei ole pyhää.

Teillä milleniaaleilla on 90-luvun lamaakin pidempi, lähes kymmenen vuoden taloustaantuma takananne, ja työmarkkinoiden epävarmuus on koskettanut etenkin naisia. Ilmastoahdistus on uusi mielentila. Eikä Euroopan ideaakaan – avointa rauhan maailmaa – voi enää pitää itsestäänselvänä.

Ei ennen silti ollut paremmin kuin nyt. Mutta paljon riippuu siitä, millaisia valintoja teemme. Me teemme tulevaisuutemme. #metoo vahvistaa Sinua ja jokaista tyttöä ja naista asettamaan omat rajat. Työelämän epätasa-arvoa puretaan perhevapaauudistuksella. Kun Suomi on EU-puheenjohtajamaa myöhemmin tänä vuonna, voimme ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion asiaa. Ja miten voimaannuttavaa on, jos viimeinenkin lasikatto murtuu, ja Suomen seuraavaksi komissaariksi asetetaan nainen!

Jälkeenpäin ajatellen lapsuuden ujouteni oli turhaa. Tytöt saavat näkyä ja kuulua. Käytyäni Pariisissa pidän kouluaikojen liikanimeänikin oikeastaan kauniina. Onnekseni en ryhtynyt tupakoimaan. Jokainen meistä on erilainen, mutta kaikki me olemme samanarvoisia. Sinä olet tärkeä, juuri sellaisena kuin olet.

Meidän päättäjien on varmistettava, että Suomi on maa, jossa Sinä ja te kaikki tytöt voitte rauhassa varttua omanlaisiksenne naisiksi. Maa, jossa jokainen voi kasvaa omaksi itsekseen, yhdenvertaisena, vapaana ja vailla pelkoa. Ja että huomenna on aina paremmin kuin tänään.

Sinusta voi tulla mitä vain.

Lämpimin terveisin, Tytti

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Maailmanhalaaja Tuppurainen on ihan itse puolueensa kanssa haalimassa noita nettisaalistajia kasapäin suomeen.
  Tupukka haluaa kymmenkertaistaa maahanmuuttokiintiön. Vieläkö Oululaiset kaiken tuon jälkeen haluavat äänestää Tupukan jatkoon.

 2. Tuo 90-luvun lama oli täysin kotokutoinen ja sen arkkitehteinä olivat Holkeri,kok, Liikanen sdp, ja pääarkkitehti Koivisto sdp ajamallaan vahvan markan politiikallaan.
  Työttömyys nousi pitkälti yli 500 000 hengen tuli omaisuuksien uusjako jossa ihmiset menettivät kaiken,asunnon,yritykset,avioeroja,ja suunnatonta inhimillistä kärsimystä.

  14-15 000 yrittäjää teki itsemurhan,ihmiset kävelivät päin junia,tekivät kiikun,tuhoon tuomittuja pankkiryöstöjä tehtiin päivittäin,jälkipolvet maksavat vieläkin tuota sdp,n aikasaannosta.

  Koivisto ohjeisti vielä pankkeja ja oikeuslaitoksia toimimaan velallisia vastaan (kuuklaa koiviston konklaavi)jotta kansalaisten tuho olisi täydellinen.Oikeuslaitos menetti tuolloin lopullisesti riippumattomuutensa.

  Halonen on piilottanut tämän sopimuksen kassakaappiin kymmeniksi vuosiksi,kuten Koivisto piilotti vastapalveluksena Stasi-listan josta tietenkin löytyy eräs silloinen SAK,n punatukkainen lakimies….heh joka oli Itä-Saksan tunnustamiskomitean puheenjohtaja.

  Sdp yritti vielä tehdä syyttömästä Alpo Rusista Stasi-agentin Lipposen,sdp, Stasipeitenimi Mungo ja Supon johtajan Seppo Nevalan sdp johdolla,kun joku piti uhrata mutta Ahtisaari joka oli rehellinen demari,kun erosi puolueesta näki missä mennään ja pelasti Rusin.

  Sdp,n taloustaidot kyllä tunnetaan,niitä ei ole maa, on aina kaaoksessa sdp,n ollessa vallassa ja Venezuelan kohtalo on kohta odotettavissa jos sossujen kaakattava kanalauma pääsee valtaan.

  Sen hyvän puolen sosialistit ovat kuitenkin saaneet aikaan,että niin Koivisto kuin Puliukkokin saatetaan viimeiselle matkalle veronmaksajien rahoilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.