Ihmisen paras ystävä

Jokainen koiraihminen tietää tunteen, kun ilosta sekaisin oleva koira ottaa kotiintulijan ovella vastaan: se on onnea.

0
Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreckin koira Deckard on tottunut rapsuttelijoihin. Suurlähetystön karvaisin työntekijä on saanut lisänimen Ambassadog.

Pieni poika kävelee Chauvet’ssa eteläisessä Ranskassa luolaan. Poika ei ole yksin. Rinnakkaiset, samantahtiset jalanjäljet painavat esihistoriaan merkin varhaisesta suhteesta. Jäljet on ajoitettu jopa 26 000 vuoden ikäisiksi. Euroopan aamuhämärässä pojan kanssa kulki rinta rinnan eläin: koira. 

Koira, canis lupus familiaris, on ensimmäinen ihmisen kesyttämistä eläimistä. Koirat lähtivät mukaan varhaisille metsästysmatkoille ja vartioivat asuinpaikkoja. Raamatussa koirat mainitaan kaikkiaan 30 kertaa – tosin ei aina mairittelevissa yhteyksissä. Vihollisia kutsuttiin alentavasti koiriksi. Mutta vertailun vuoksi: tämän hetken Euroopan yleisintä kotieläintä, kissaa, ei löydy Raamatun teksteistä.

Politiikassa koirat ovat aina olleet tärkeitä. Yhdysvaltain presidentillä on kautta aikojen ollut koira, joka on muovannut mielikuvaa kansakunnan isästä. Valkoisessa talossa koira on ollut jopa niin tärkeä, että vaikka Bill Clinton kautensa alussa koetti totuttaa kansalaiset presidentilliseen kissaan, taivutteli kampanjaväki ennen pitkää hankkimaan myös virallisen koiran. Suomessakin olemme lehtien palstoilla tutustuneet Mäntyniemessä asuvaan Lennu-koiraan, joka esiintyy presidenttiparin kanssa usein.

Lemmikkieläin tekee ihmiselle hyvää. Tutkimuksista tiedetään, että lemmikin silittäminen lievittää stressiä ja aiheuttaa hyvänolon tunteita. Jokainen koiraihminen tietää tunteen, kun ilosta sekaisin oleva koira ottaa kotiintulijan ovella vastaan: se on onnea. Myös koiran aivoissa läikähtää. Vaikka reaktiot ovatkin alkeellisia, on voitu osoittaa, että koirillakin on tunteita. Koiran kanssa on lupa myös osoittaa tunteita: ajokoiraansa hellästi taputtava suomalainen mies on siinä hetkessä kaikkea muuta kuin jäyhä. 

Päiväkodeissa ja palvelutaloissa vierailevat koirat tuovat vaihtelua arkeen ja ilahduttavat ihmisiä. Tämäntapaista toimintaa voisi olla enemmänkin: on näyttöä siitä että esimerkiksi autistiset lapset hyötyvät koiran läheisyydestä. Moni lapsi oppii myös lukemaan sujuvammin, kun kuulijaksi hankitaan kaikki virheet hyväksyvä lukukoira. Koirat haistavat alhaisen verensokerin ja mahdollisesti myös syövän. Palveluskäytössä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, niin moneksi koirista on.

Monelle yksinäiselle koira on korvaamaton seuralainen, lähes perheenjäsen. Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan lemmikkikoiran kuolema aiheuttaa traumaattisen reaktion, joka on verrattavissa läheisen ihmisen poismenoon. Vaikka koiraa ei pidä rinnastaa ihmiseen, sen merkitystä ei voi vähätellä. 

Monelle vähävaraiselle kotieläimestä huolehtiminen käy kuitenkin kalliiksi: Kaleva vertaili joku aika sitten koiravakuutusten hintoja, ja kallista oli. Laskua eläinlääkärikäynneistä tulee joka tapauksessa. Ja kuten ihmislääketieteessäkin, saatavilla on aina vain parempia mutta kalliimpia hoitoja ja lääkkeitä. Kenellä on oikeus pitää itsellään ihmisen parasta ystävää? Tällä hetkellä raha ratkaisee.

Kuntien palveluihin kuuluvat koirapuistot. Tällä hetkellä lausunnolla on Oulun kaupungin koirapalvelusuunnitelma, jossa on linjattu kunnostettavat ja uudet koirapuistot. Koiraihmiset, ottakaapa kantaa verkkosivuilta löytyvään paperiin! Suunnitelmassa ei esitetä koiraveron käyttöönottoa. Hyvä niin; kun taannoin keskustalainen kaupunginvaltuutettu veroa esitti, se sai aikaan varsinaisen kuohunnan. Pontimena oli mikä muukaan kuin koirankakka. Tienpientareita roskaavat kikkareet eivät ilahduta ketään. Jokaisen koiranomistajan velvollisuuksiin kuuluu kerätä jätökset kaupunkialueelta. Joka keräämättä jättää, se koiraansa vihaa.

Itse olen uusvanha koiraihminen. Lapsuudenkodissamme oli aina suomenajokoira. Nyt uusperheeseemme kuuluu belgianpaimenkoira Sara. Descartes teki tunnetuksi sanonnan ”ajattelen, siis olen”. Kun kävelen Saran kanssa, ajatukseni liitävät, ja tunnen että olen vielä vähän enemmän.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.