Hallituksen peräännyttävä aktiivimallista

5

Hallituksen työttömyysturvaa leikkaava ns. aktiivimalli on kirvoittanut lyhyessä ajassa yli satatuhatta nimeä asian uutta eduskuntakäsittelyä vaativaan kansalaisaloitteeseen. Suomalaiset eivät helposti tulistu, mutta nyt kansalaisten oikeudentuntoa koetellaan.

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Tämä on suomalaisen hyvinvointimallin perusta, jota olen työssäni pitänyt aina esillä. Sipilän hallituksen joulunalusviikolla eduskunnassa läpi ajama työnhaun aktiivimalli on silti kaukana siitä, mitä pidän hyvänä ja oikeudenmukaisena. Äänestimme SDP:ssä sitä vastaan ja mikäli saamme kansalta riittävän valtuutuksen, kumoamme sen ensi vaalien jälkeen.

Hallituksen nk. aktiivimalli on kurittamista, ei mitään muuta.

Hallituksen työttömyysturvaa ja työnhakua koskeva politiikka on myös eittämättä epäjohdonmukaista ja ristiriitaista. Halutaanko niin sanotusti aktivoida työttömiä vai jakaa kaikille täysin vastikkeetonta perustuloa? Jälkimmäistä kokeillaan parhaillaan joidenkin pitkäaikaistyöttömien kohdalla. Yksille perustulo, toisille niin sanottua aktivointia.

Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa, mikäli työtön ei onnistu löytämään työtä tai pääse aktiivitoimiin.

Erityisen katkeraa se on täällä Pohjois-Suomessa. Työttömiä työnhakijoita on Pohjois-Pohjanmaalla tuoreimpien, marraskuun lukujen mukaan 21 800, joista pitkäaikaistyöttömiä 6900. Sitä vastoin työnvälitykseen ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli vain 2306.

Tiedän, että työtilaisuuksia on enemmän kuin työnvälitykseen ilmoitetaan. Tiedän myös, ettei työpaikkojen määrä ole rajallinen: työ luo kysyntää ja uutta työtä. Silti tosiasia on, että täällä alueellamme jokaista paikkaa kohden on yhdeksän työtöntä. Sen pitäisi herättää päättäjät. Työttömien syyllistäminen ja rankaiseminen eivät ole oikein.

Erityisen katkeraa on, että hallitus on päätöksillään vaikeuttanut aktiivista työnhakua. Pahin yksittäinen asia on subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen. Päivähoito-oikeus on leikattu työttömien lapsilta. Se ei millään sovi työnhakuvelvoitteen kiristämisen kanssa. Päivähoidon tavoite varhaiskasvatuksen ohella on turvata vanhempien työssäkäynti sekä työnhaku. On perin vaikeaa hakea töitä ja käydä työhaastatteluissa, jos hoidettavana on päiväkoti-ikäisiä lapsia. On selvää, ettei aktiivimallin mukaisia harjoituksia vaadittavine tuntimäärineen niin vain saada kokoon.

Punainen lanka työllisyyden hoidossa vaikuttaa olevan hukassa. Hallitukselle ei voi antaa hyvää arvosanaa kansalaisten arjen saati alueiden erilaisuuden tuntemuksesta.

Hallitukselta odotetaan nyt kannanottoa. Mitä tähän kaikkeen sanoo alueemme työttömyysturvasta vastaava ministeri, sinisten Pirkko Mattila?

5 KOMMENTTIA

 1. Tytti kirjoitaa:

  ”Äänestimme SDP:ssä sitä vastaan ja mikäli saamme kansalta riittävän valtuutuksen, kumoamme sen ensi vaalien jälkeen.

  Hallituksen nk. aktiivimalli on kurittamista, ei mitään muuta.”

  Sanat paljastavat, ettei Tyttiä kiinnosta lainkaan se voidaanko työnhakija ja työnantaja saada kohtaamaan paremmin kuin nyt. Vuosikymmeniä tilanne on ollut, ettei juuri kukaan missään organisaatiossa ole lotkauttanut korvaansakaan ihmiselle, jota työttömyys on kohdannut. Siinä asemassa olet ja pysyt, mutta mitään et saa tehdä, et opiskella tai kehittää itseäsi on ollut demarien linja ollut pitkän, pitkän aikaa. Nyt yritetään sentään jotakin. Tytille on tärkeää vain se, että löydetään jotakin kritisoitavaa, joka aiotaan kumota ”mikäli saamme kansalta riittävän valtuutuksen”. Mikäs muu tämä on kuin puhdas toive käännyttää äänestäjiä demarien taakse? Aivan liian läpinäkyvää, kun tarkoitus ole millään tavoin auttaa työttömiä työllistymään!

  Aktivointimallin kurittavasta vaikutuksesta olen samaa mieltä kuin eräs kirjoittaja taannoin täällä. On ilmeisesti kaikkien ihmisoikeuksien vastaista ja suorastaan iljettävän orjatyön sallimiseen viittaavaa huutaa jäihin pudonneelle ”Älä hosu, kyllä sää siitä seleviät”, ”Ota kiinni köydestä ja vedä lujasti niin pääset avannosta”, ”Siirry kiireesti lämpimään, sillä kylmä kangistaa nopeasti”, ”Jääkiekkomailaa hyväksi käyttäen auttaa urheilijapoika ystäväänsä”. Mitä nämä muuta ovat kuin ruoskaparlamentarismin ja kurittajakapitalismin ryydittämiä vaatimuksia… noin vain käsketään olla hosumatta, vetää köydestä (kuin orjat) lujasti, siirtyä kiireesti jonnekin (ihminen ei ole kellokortin orja) ja vielä käyttää jääkiekkomailaa hyväksi jonkun pelastamiseen. Hyvänen aika, eihän kaikilla ole varaa mihinkään luisteluharrastuksiin, puhumattakaan jääkiekkomailan omistamisesta, miten sitä sitten auttaa ystäväänsä avannosta…

 2. Häiskä on ilmeisimmin itse ajat sitten irtautunut työelämästä, sillä vanha tietoisku yli 40-vuotta sitten, Yleltä lähetetty on niin hyvin muistissa. Helppo sinun, ja yhtä hyvin olisi minun, syyllistää työttömiä, ja varsinkin patistaa heitä opiskeluun. Meidän aikuisiässä 60-70-luvulla vaan oli töitä niin paljon kuin jaksoi tehdä, ja niistä maksettiin oikeaa palkkaa. Ero oli vain siinä, että jos jaksoit opiskella, sait ainakin kevyemmän ja ehkä paremmin palkatun duunin.

 3. Tuppuraisella, kuten muillakaan aatteen puolesta arvostelijoilla, ei ole oikein mitään vaihtoehtoja tarjota. Mielistellään kyllä mieluusti. Vasemmistosta on yllättäen löytynyt aktiivimallin tulon myötä työttömien ”puolustajia”. Kuitenkin aktiivimallissa on kyse passiivisen työttömän auttamisesta takaisin hakemaan työtä aktiivisesti. Sehän ei vasemmistolle tietysti sovi. Pitäisi saada maata ja räkiä kattoon (ne, jotka sitä tekevät, ei tietenkään kaikki työttömät).

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.