EU:n tulevaisuus – ilmoitusasia?

3

Eduskunnassa keskusteltiin eilen pääministerin ilmoituksesta ajankohtaisista EU-asioista. Parin tunnin salidebattiin oli typistetty koko EU:n tulevaisuus talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä puolustusyhteistyöhön ja sosiaalisesta ulottuvuudesta ilmastopolitiikkaan. Jokainen näistä teemoista olisi ansainnut oman käsittelyn.

Olemme useasti esittäneet laajan EU-näkemyksen tuomista eduskunnan ja sen valiokuntien arvioitavaksi. Perusteet ovat painavia, sillä perustuslain mukaan Suomen EU-linja määritellään eduskunnassa. Kuitenkin pääministerin ilmoituksella asia taputeltiin pakettiin ilman, että sitä päästiin kunnolla työstämään, saati siitä äänestämään. Ikään kuin EU: tulevaisuus voitaisiin kuitata yhden kerran istunnolla parissa tunnissa.

Puolueeni ryhmäpuhujana sain puhua yhteensä peräti 8 minuuttia, mutta muille edustajille liikeni vain 1 minuutti. Minuutin puheenvuorot eivät anna tilaisuutta käsitellä asiaa kuin pintapuolisesti. Ministereille annettiin tosin pidempiä puheenvuoroja ja mahdollisuus puolustaa hallituksen linjaa.

Suomen lähestyvän EU-puheenjohtajuuskauden alla olisi ollut valtiomiesmäistä ja osoittanut pääministeriltä johtajuutta tuoda EU-asiat eduskuntaan kunnolliseen käsittelyyn. Puheenjohtajuuden onnistumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että kaikki ovat voineet osallistua tärkeiden painopisteiden ja Suomen linjan määrittelyyn.

Päinvastoin Sipilä järjesti eilisen keskustelun lopuksi vielä oman tiedotustilaisuuden varmistaakseen viimeisen sanan. Tämä ei ole omiaan lisäämään luottamusta puolueiden välillä.

Sen sijaan, että pääministeri antaisi arvoa tälle vähäisellekin EU-keskustelulle, hän lyttäsi sen tiedotustilaisuudessaan laimeaksi ja sisällöttömäksi hötöksi. Eurooppa ei ansaitse tällaista politikointia. Minuutin puheenvuorojen sijaan on oltava oikea mahdollisuus esittää ideoita ja aloitteita.

SDP aikoo jatkaa aktiivisesti Euroopan tulevaisuuden pohdintaa, kuten tähänkin asti. Esimerkiksi EU:n sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisessa SDP:llä on hallitusta huomattavasti pidemmälle pohdittuja näkemyksiä. Siitä on annettava kiitosta, että eilen myös pääministeriltä onnistuttiin vihdoinkin puristamaan näkemyksiä siitä, millä tavoin EU:ssa voidaan parantaa ihmisten hyvinvointia. Tarjoammekin hallitukselle tässä yhteistyön kättä ja ajatuksiamme vapaasti käytettäviksi.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Sen olen huomannut että on aivan sama nykyisin kuka on päättämässä eduskunnassa asioistamme(eli suomen kansalaisten)niin nykyisin on vain niitä ehdokkaita jotka vaslien alla lupaa kuukin taivaalta mutta kun kuherteluaika on ohi niin jos ehdokas pääsee eduskuntaan niin sen siliän tien unohdetaan litä tuli luvattua ja keltä he sen äänen sai että pääsi suomen kansalaisten adioista päättämään.En aijo enään äänestä en ennen kuin tulee sellainen ehdokas joka pitää sen mitä lupaa,kieroilijoille en ääntäni enään anna se on vissi.

  2. Suomen merkittävin EU-linjaus on tehty jo edellisten hallituskausien aikana. Linjauksen mukaan EU-sopimuksen mukainen ihmisarvon kunnioittaminen ja yleiset ihmisoikeudet eivät kuulu tavallisen suomalaisen nautinto-oikeuksiin ja bisneksen vaatiessa edellä mainitut eivät kuulu kenenkään nautinto-oikeuksiin.

    On siis loppujen lopuksi ihan sama, minkälaisia linjauksia EU tekee, koska Suomi linjailee ne joka tapauksrssa omalla tavallaan.
    Olisi opposition varpaille astumista, jos sen luovuus kyseenalaistettaisiin liian yksityiskohtaisilla ja luovuuden kannalta epäoleellisilla linjauksilla.

    Luota itseesi Tytti! Aina te jotakin keksitte. 😄

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.