Voisiko päättää olevansa onnellinen koko ajan?

3
Kuva: Gabriela Lorite Yrjänä

Onnellisuus voi olla erilaista kaikille ihmisille. Miten sinä kuvailet onnellisuutta? Voitko löytää onnellisuutta pienistä asioista? Tarvitsetko ison tapahtuman ollaksesi onnellinen? Onko onnellisuus sinusta hetkellistä vai onko se elämäntapa?

Joillekin ihmisille onnellisuus tuntuu saavuttamattomalta. He aina odottavat, että jotakin tapahtuu ollakseen onnellisia. Oman talon tai uuden auton ostaminen, naimisiin meneminen, voittaminen lotossa ja paljon muuta täytyy tapahtua ennen kuin he voivat saavuttaa onnellisuuden. He voivat tuntea iloa hetkessä, mutta he eivät koe, että heillä on onnellinen elämä. Kaiken täytyy olla elämässä täydellistä, että he voivat olla onnellisia. He asettavat onnellisuuden sinne, missä he eivät voi olla nyt. Sitä vastoin jotkut ihmiset voivat olla onnellisia pienistä asioista ja tapahtumista joka päivä. He tuntevat iloa, koska aurinko paistaa tai sataa vettä, on kuuma tai kylmä, on arkipäivä tai viikonloppu. He löytävät elämästä aina jotakin positiivista, vaikka elämässä olisi vaikeita tapahtumia.

Internetissä on paljon inspiroivia tarinoita ihmisistä kaikkialta maailmasta, jotka näkevät, että heillä on onnellinen elämä, vaikka he elävät äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Heidän tarinansa ovat hyviä esikuvia mietiskellä omaa elämää. Katsoessani heidän videoblogia ymmärrän, että onnellisuus on mielentila, jonka me voimme päättää. Toisin sanoen voi päättää, että puolikas lasillinen on täysi ei tyhjä. Claire Wineland ja Shane Burcaw ovat vain kaksi monista ihmeellisistä ihmisistä, jotka näyttävät maailmalle, että on mahdollista valita onnellisuus. Yhdessä videoblogissa Claire sanoi: ”Ollaksesi onnellinen ei tarkoita sitä, että et tunne kipua tai että ongelmiesi käsittely ei ole vaikeaa. Sinulla voi olla nämä kaikki ja silti voit saada merkittävän, onnellisen ja ainutlaatuisen elämän. Se on valinta!”. Tämä viesti oli herätyssoitto minulle. Minä olen yrittänyt ymmärtää, mikä ero on ilon ja onnellisuuden välillä ja voiko surullinen tapahtuma elämässä viedä onnellisuuden pois. Nyt olen sitä mieltä, että onnellisuus on ymmärrystä siitä, että surullisuus ja ilo voivat olla yhtä aikaa olemassa. Onnellisuus on sisällämme myös silloin, kun surullisia ja vaikeita asioita tapahtuu elämässä, samalla tavoin, kun emme voi nähdä aurinkoa pimeänä päivänä, mutta tiedämme, että aurinko on yhä olemassa maailmankaikkeudessa.

Haluaisin tällä tekstillä haastaa jokaisen pohtimaan onnellisuutta valintana. Elämä on lyhyt ja täynnä yllätyksiä. Ei ole aikaa olla onneton. Haluaisin haastaa jokaisen oppimaan surullisista asioista ja olemaan kiitollinen pienistä asioista elämässä. Hymyilemään joka päivä. Tekemään sitä, minkä ilo antaa sinulle.

 

Gabriela Lorite Yrjänä

Teksti on syntynyt osana suomen kielen kirjoittamisen kurssia.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Olen nähnyt julisteen tekstillä ” Me uskomme, että onnelliseksi voi alkaa”. En usko, että monikaan miettii konkreettisesti onnellisuuttaan, vaan huomaa onnellisuutta pieninä onnen läikähdyksinä. Onnea voi jakaa olemalla ystävällinen, kohtelias, kannustava ja käyttää sanaa ”kiitos”. Kiitollisuus elämää kohtaan, joka on antanut terveyttä ja ilonhetkiäkin, onnellistuttaa. Onnellisuuden oivaltaminen tavallisessa arjessa on ilahduttava huomio.

 2. Ei auringonpaiste, lottovoitto eikä mikään mukaan maanpäällinen menestys tuo aitoa pysyvää onnellisuutta.
  Kaikki, mitä luulemme hetken saavuttaneemme, saattaa hetkessä kadota.
  ”Autuaita (onnellisia) ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan.” Matt.5:8. Ja puhtaan sydämen saa aikaan Jeesuksen Kristuksen Golgatalla maahan vuodattama verensä, millä teollaan Hän valmisti meille jokaiselle mahdollisuuden saada tuo puhdasydämisyys osaksemme. Ihminen luonnostaan ja maailma vain pitää sitä hullutuksena.

 3. Tämä on kuulemma maailman onnellisin maa. Keneltä kysyttiin ja missä todellisuudessa he elävät?
  Suomessa syötetään ihmisille valtavat määrät mieliala-, masennus- ja unilääkkeitä,työttömiä ja ulosottolaisia on miljoona henkeä,ja lapsi ja eläkeläisköyhät päälle (650 000)……… Ovatko he onnellisia?
  Korona rikkoo valtavasti lisää perheitä jotka olivat jo ennestään”suomalaisen kylmiä”, niin siitä on onni kaukana?